El cens de persones sense sostre dut a terme a la ciutat de València ha tret a la llum que 723 persones pateixen aquesta situació. D'aquesta xifra, que té caràcter provisional, 371 ciutadans es troben en allotjaments per a persones sense sostre i 352, al carrer.
Aquests són algunes de les primeres dades que deixa el II Cens de Persones Sense Llar impulsat per l'Ajuntament de València i 14 entitats socials, en col·laboració amb la Universitat de València. La iniciativa va reunir aquest dimecres un total de 518 voluntaris per pentinar la ciutat i fer uns qüestionaris que llançaran una radiografia d'aquest col·lectiu vulnerable.
Cal recordar que el primer cens es va efectuar el 24 d'octubre del 2019, amb un resultat de 831 persones sense sostre, i aquest segon, el 15 de desembre del 2021.
El consistori assenyala que s'han trobat menys persones sense llar als carrers de València i que hi ha més persones pernoctant als albergs que als carrers, una situació que fa dos anys era la contrària. «És un aspecte que valorem molt positivament des de l'Ajuntament de València i ens indica que el treball que estem fent va pel bon camí», ha manifestat la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano.
«Totes les inversions de les administracions públiques per pal·liar i previndre el fet d'estar sense llar, així com el treball conjunt i d'estreta col·laboració amb totes les entitats socials, està tenint resultats positius, i ho podem veure amb la disminució d'un 13% de la població de persones sense sostre a la ciutat de València», ha indicat.
«Som conscients —ha continuat— que ens queda molt de camí per recórrer en aquest sentit, però aquestes dades ens assenyalen que el treball és el correcte i que hem de continuar per aquesta senda».
L'Ajuntament ha recalcat que l'objectiu del cens és «conéixer la situació real d'aquesta problemàtica, radiografiar el fet d'estar sense llar a la ciutat, un fenomen present a totes les grans ciutats europees, però que València vol conéixer en profunditat per poder plantejar solucions i accions al respecte».
El consistori disposa d'un total de 666 places per a persones sense llar, que es divideixen en 337 places d'allotjament d'emergència, més altres 329 en l'àmbit de la cooperació i la immigració (demandants d'asil i altres casos).
El pressupost municipal per al 2022 contempla una partida de 120.000 euros per a la redacció dels projectes de dos centres multifuncionals per a persones sense llar: «Sostre Soternes» i «Sostre Rovella», els quals comptaran amb mòduls residencials individuals i zones a l'aire lliure.
A més, «Sostre Rovella» acollirà les dependències del Servei d'Atenció a Urgències Socials (SAUS) i disposarà d'unitats d'estada breu, en la mateixa línia del recurs que estarà situat al Cabanyal i del qual ja s'ha adjudicat la redacció del projecte.
Mensualitats de lloguer
En aquesta línia, incideixen que l'Ajuntament inverteix actualment més de 2 milions d'euros anuals en allotjaments i recursos per a persones sense sostre. Serveis Socials aporta també més de 2 milions en ajudes de prevenció per a sense llar, destinades al pagament de les mensualitats del lloguer, de l'entrada a un habitatge o a cobrir factures de subministrament de llum, gas i aigua.
Finalment, informen que les places d'alberg de les quals disposa l'Ajuntament «mai es cobreixen al cent per cent i, si alguna vegada arribara a donar-se el cas, la Regidoria de Serveis Socials pot llogar habitacions de manera puntual en hostals per a donar cabuda a totes les persones que vulguen dormir a cobert». «Una persona no dormirà mai al carrer si no vol, és una premissa que garanteix l'Ajuntament de València a tothom» conclouen.
Cap comentari :