El Magnànim dedica un congrés i un concert a la memòria de les Germanies 500 anys després El Magnànim dedica un congrés i un concert a la memòria de les Germanies 500 anys després
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Magnànim dedica un congrés i un concert a la memòria de les Germanies 500 anys després


La Institució Alfons el Magnànim ha organitzat el congrés «El record de les Germanies» per celebrar el cinqué centenari de la revolta de les Germanies. La inauguració, aquest dimecres, 24 de novembre, comptarà amb un concert de Capella de Ministrers al saló d'actes Alfons el Magnànim de la Beneficència, a València.

L'eix de la trobada és «el record d'aquella revolució valenciana al llarg dels segles i en diferents espais o àmbits». Reconeguts especialistes, des d'una perspectiva polièdrica, acostaran «la pervivència en la memòria d'aquell enfrontament armat d'importància cabdal, possiblement l'esdeveniment històric en què, per primera vegada, el protagonista no va ser un personatge concret, sinó el poble valencià».
 
El director del congrés, el professor Vicent J. Escartí, farà la ponència inaugural, titulada «Del segle XVI al XXI: la memòria de les Germanies», un repàs al record del moviment agermanat al llarg de la nostra història. A continuació, la Capella de Ministrers presentarà un programa que recrea músiques de l'època amb un text narratiu original del mateix Escartí basat en les cròniques valencianes de Guillem Ramon Català i de Miquel Garcia.

Les altres ponències que integren el congrés estaran a càrrec de Joan Iborra, que s'ocuparà del cronista de Borriana Rafael Martí de Viciana, el qual passa per ser el millor testimoni coetani del període; Pablo Pérez Garcia, qui denuncia l'absència de memòria pública d'aquell esdeveniment i destaca la importància de la documentació històrica per al seu estudi; Vicent Baydal Sala i Cristian Palomo Reina, que mostren com Barcelona va reaccionar ràpidament per a impossibilitar la reproducció del fenomen valencià, i Gabriel Ensenyat, que s'ocupa de les notícies sobre la Germania mallorquina al segle XVI.


Així mateix, Vicent J. Escartí analitzarà un manuscrit quasi desconegut que conté notícies sobre aquell conflicte; Eulàlia Miralles  s'ocuparà de la poesia de la Germania; Josep Miquel Cuenca Alonso parlarà de l'enfrontament conegut com a Segona Germania; Rafael Roca Ricart  presentarà la recuperació de la memòria agermanada durant la renaixença i els inicis del segle XX; Alaitz Zalbidea Berenguer s'acostarà a la revista Germania (1925-1926); Maria Jesús Francés Mira analitzarà la novel·la Crim de Germania (1980), de Josep Lozano, i finalment, Antoni Furió repassarà la producció escrita dels segles XIX i XX que s'ha ocupat del fenomen.

Un total d'onze ponències d'especialistes de quatre universitats dels territoris on la Germania es va deixar sentir amb força, ara fa 500 anys.

El format del congrés és virtual i es podrà seguir accedint a la web. A més, les ponències apareixeran en el número 5 de la Revista Valenciana de Filologia.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal