Segons ha estat publicat pel digital la directa
Internet pot ser un espai hostil per a dones i identitats sexuals i de gènere diverses. Però a la vegada que les violències masclistes, els micromasclismes i d'altres comportaments d'assetjament i control es perpetuen i troben noves formes de reproduir-se en l'espai virtual, la crida cap a una autodefensa feminista també omple Internet i les xarxes socials d'iniciatives i campanyes. Dos exemples que s'acaben de posar en marxa, coincidint amb aquest 25 de Novembre, dia mundial per l'eliminació de la violència contra les dones, són el Moviment F5 per una xarxa lliure de violències masclistes online i la campanya Dale Al DELETE (#DaleDLT), que planteja sensibilitzar sobre les violències masclistes digitals.
El 98% de les dones han patit violència masclista en línia segons l'estudi Les ciberviolències masclistes presentat l'any 2019 elaborat pel col·lectiu Donestech i el Centre Antígona de la UAB. A més, en formats molt diferents: el 54,6% eren expressions o insults discriminatoris pel fet de ser dona i el segueixen l'intent d'accedir als comptes i dispositius sense consentiment, l'amenaça per canals digitals, el fustigament a persones de l'entorn, el seguiment o vigilància o bé el gashlighting, és a dir, el maltracte i la manipulació psicològica.
De fet, l'assetjament sexual tan sols es produïa en un 3,8% d'usuaries però normalment comportava múltiples accions i formes de violència precedides, que han tingut greus efectes sobre les víctimes. El 80% de les dones han patit conseqüències psicològiques com la por, l'ansietat o la depressió a causa de l'assetjament digital. Però també els ha comportat problemes físics, relacionals, econòmics i pèrdua de la llibertat de moviment o d'expressió pública, com l'autocensura. És un tipus de violència masclista que l'advocada penalista especialitzada en drets humans i violències digitals, Laia Serra, considerava "una violació de drets humans fonamental" en el número 512 de la Directa.
El Moviment F5 d'autodefensa ciberfeminista
Amb la intenció d'impulsar l' "autodefensa feminista digital", ha nascut el Moviment F5 per una xarxa lliure de violències masclistes en línia. Es tracta d'una plataforma per prevenir i lluitar aquest tipus d'assetjament, impulsada pel col·lectiu ciberfeminista Donestech. La iniciativa, a més, està encaminada a dotar d'eines de seguretat individual, generar consciència col·lectiva, exigir una millora del marc jurídic i l'accés a drets i polítiques actives que aturin les violències masclistes en l'esfera virtual. En l'acte de presentació, el passat dijous, es va encendre de manera simbòlica una flama que cremava comentaris masclistes que s'havien rebut a través de les xarxes socials.
La iniciativa del Moviment F5 està encaminada a dotar d'eines de seguretat individual, generar consciència col·lectiva, exigir una millora del marc jurídic i l'accés a drets i polítiques actives que aturin les violències masclistes en l'esfera virtual
Una de les membres de Donestech, que prefereix no identificar-se, considera que "encara hi ha molt poca cultura per identificar i confrontar aquestes violències". Bloquejar, silenciar o reportar són algunes de les tècniques individuals més utilitzades, però, segons el col·lectiu, no són suficients per aturar el masclisme a la xarxa. És per això que presenta la campanya com un moviment, "per entendre que aquestes violències s'han de combatre entre totes les que estem implicades a internet".
"La cura personal –explica la membre de Donestech– és essencial a l'hora de respondre a un atac", així com poder comptar amb una xarxa de suport i confiança que estigui al costat de la víctima per documentar les agressions, bloquejar o respondre a l'assetjament. Així mateix, les persones més joves necessiten adultes a qui reclamar ajuda, ja que "moltes vegades les violències en línia queden en l'àmbit privat i, per tant, invisibilitzades", explica. Col·lectivament, també es pot fer una crida al bloqueig generalitzat, o bé un enviament massiu contra el perfil agressor.
Eloi Latorre directa- difusió
Pots llegir-ho perquè la Font és Creative Commons
Cap comentari :