Integrants d'un total de 165 entitats veïnals, ecologistes i estudiantils han participat aquest divendres en una multitudinària manifestació contra l'ampliació del Port de València que ha arrancat en la plaça de Saragossa i ha finalitzat en la plaça de l'Ajuntament.
Una manifestació organitzada per la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima ha recorregut aquest divendres el centre de València per reclamar la retirada «immediata» del projecte d'ampliació nord del port de València i advertir que aquesta «infraestructura innecessària compromet el futur del medi ambient» i suposa «l'inici d'una bambolla de formigó».
La protesta ha coincidit amb una vaga estudiantil pel clima i ha estat convocada de manera unitària per col·lectius juvenils i associacions estudiantils, a més d'entitats ecologistes, veïnals i socials. El manifest contra l'ampliació del Port compta amb quasi 200 col·lectius.
En concret, les entitats exigeixen la paralització de l'ampliació del port de València i la construcció de la nova terminal de creuers. A més, reclamen recuperar per a la ciutadania la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) i el dic nord. A parer seu, aquestes infraestructures no poden «fer compatible el creixement econòmic amb el respecte al medi ambient» i comportaran «efectes devastadors» sobre la salut i l'entorn.
Sota aquestes premisses, la protesta ha partit del pont de les Flors a les 18.30 hores encapçalada per una pancarta amb el lema «Pensem global, actuem local. No a l'ampliació del Port» i ha discorregut pel cor de la ciutat fins a acabar a la plaça de l'Ajuntament. La marxa, amb una àmplia presència de joves, ha avançat al ritme de música variada i de dolçaina i tabal. A l'inici, ha estat animada per l'humorista Xavi Castillo en un escenari mòbil.
Els participants han corejat consignes com «No l'ampliació», «Canviem el sistema, no el clima», «Un grau, dos graus, bye bye a l'ésser humà» i «Ni un grau més ni una espècie menys». A més, els manifestants han mostrat cartells amb missatges com »Aurelio [Martínez, president de l'Autoritat Portuària de València], el teu dic m'oprimeix», «Prou d'urbanisme dels 90», »El litoral per al poble», «Aturem el col·lapse» o «Aire net i el Port quietet».
«Compromet el futur»
El portaveu de la Comissió, Antonio Montiel, ha denunciat que la «cara» ampliació del port és «innecessària», ja que «compromet el futur del medi ambient» i suposa «l'inici d'una bambolla de formigó i d'un creixement totalment desordenat».
Per això, ha instat les administracions públiques implicades a «assumir les seues competències»: «No té sentit que declaren l'emergència climàtica i que cadascuna aprove actuacions totalment contràries». «Que es posen d'acord per millorar les condicions de salut», ha exigit.
Per la seua banda, Josep Gavalda, representant de la Comissió, ha defensat que «és el moment de deixar d'ampliar el Port», un projecte «molt perjudicial». «Si impedim la construcció de la ZAL i l'ampliació, tothom eixirà guanyant independentment de la seua ideologia», ha afirmat, alhora que ha considerat que «si la ciutadania no s'haguera mobilitzat, possiblement les obres d'ampliació del Port haurien començat ja».
«Amb la crisi dels materials i la climàtica, cada vegada és més evident que aquest tipus d'obres no ens beneficien, sinó que ens perjudiquen», ha sostingut, i ha afegit: «Això que diu Ximo Puig de compatibilitzar medi ambient i economia en el cas del Port és impossible, i no fa falta veure cap estudi, hem perdut les platges del sud».
En aquest sentit, ha demanat «posar en quarantena» les declaracions sobre l'ampliació del Port del president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ja que, ha assegurat, és una persona que «no es caracteritza per complir el que diu».
«Focus de contaminació»
Finalment, David Adrià, de Joventut Pel Clima, ha fet una crida a «frenar l'ampliació, que és un focus de contaminació, i fer pressió a nivell polític i demostrar al govern espanyol i la Generalitat que la ciutadania es planta i diu no a ampliar el Port perquè és perjudicial, suposa un cost oportunitat i preferim invertir tots aquests diners en projectes realment verds i sostenibles».
«Els joves volem tindre un futur, gaudir del nostre territori i d'un futur ple d'oportunitats i deixar arrere aquest present mitjançant transicions verdes», ha reblat.
A la protesta s'han sumat representes de Compromís, Podem i Esquerra Unida, entre ells la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, la coordinadora autonòmica de Podem, Pilar Lima, o la secretària general de Més-Compromís i coportaveu de Compromís, Àgueda Micó.
El manifest contra l'ampliació del port està subscrit per col·lectius i associacions com FAMPA Federació de mares i pares, Joventut pel Clima (FFF), Per l'Horta, Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agró, Associació de veïns i veïnes de Natzaret, Associació de veïns i veïnes Grau-Port, Amics de la Malva, Cuidem Cabanyal-Canyamelar, Intersindical Valenciana, CGT, CCOO, SEOBirdLife i Entrebarris, entre altres.
Un dels redactors de l'Informe d'Avaluació sobre Canvi Climàtic del Grup Intergovernamental d'Experts (IPCC), el director executiu de Carbon Project, Pep Canadell, afirmava recentment en relació a l'augment de capacitat de ports com el de València, que no existeixen alternatives a curt termini als combustibles altament densos dels vaixells i que aquests projectes van en contra de la lluita climàtica.
La presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals, Maria José Broseta, qui ha participat en la marxa, ha exigit a les autoritats polítiques, començant pel president del Govern valencià, Ximo Puig, que es pose del costat de la ciutadania enfront de les grans multinacionals i que s'abandone definitivament el projecte i es desmunte el dic nord que tants danys està causant a les platges del Parc Natural de l'Albufera.
Com sempre, molta gent també de Camp de Túria
recull de fotos a les Xarxes |
Cap comentari :