Segons ha estat publicat pel digital la directa
L'alqueria bicentenària La Figona, ubicada en els terrenys inclosos en el Programa d'Actuació Integrada (PAI) del barri valencià de Benimaclet —on es projecta un complex de 1.345 habitatges—, ha esdevingut un símbol més de les lluites en defensa del territori a la capital del Túria. Fundada per la històrica família Zarzo Bayarri, que va plantar cara als projectes urbanístics que amenacen el barri des de fa més de trenta anys, La Figona ha passat per nombroses mans mercantils fins que, en 2017, diverses veïnes del barri, de manera autònoma, decidiren ocupar-la per tornar a dotar-la de vida. El passat mes de març, però, la propietària principal dels terrenys del PAI, Metrovacesa —promotora immobiliària controlada pel Banc Santander i el BBVA—, va decidir interposar, per via civil, una demanda de desnonament contra les habitants de l'alqueria.
La Figona està habitada per un grup de persones, algunes d'elles en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i sense alternativa habitacional. Des de fa quatre anys, hi van començar a treballar per recuperar l'espai i assolir les condicions mínimes per al seu ús com a habitatge, el qual, segons ha pogut comprovar la Directa, disposa de l'informe favorable d'habitabilitat des de març de 2021. D'un magatzem de residus i materials de la construcció en desús s'ha convertit en una casa amb una gran sala d'estar, bany, cinc habitacions, cuina, taller, una sala de treball, jardí i hort. "Ara hi viu una comunitat de persones, veïnes de Benimaclet que han estat fent tasques de manteniment bàsic i obres estructurals" per poder crear un lloc on viure, explica Carlos Marcos, un dels portaveus de Cuidem Benimaclet, col·lectiu que treballa per impedir qualsevol edificació en els terrenys afectats pel PAI. No obstant això, Metrovacesa els ha denunciat sota l'argument d'una suposada "falta de seguretat per a habitar-la", tal com exposen a través d'un comunicat publicat a les xarxes socials.
La Figona està habitada per un grup de persones, algunes d'elles en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i sense alternativa habitacional. Des de fa quatre anys, hi van començar a treballar per recuperar l'espai i assolir les condicions mínimes per al seu ús com a habitatge
La sol·licitud de desnonament s'emmarca en l'estratègia iniciada per Metrovacesa amb la finalitat de "degradar el barri", rebla Marcos amb rotunditat. "Està intentant —continua— que les alqueries i els horts es queden en runes. És una degradació conscient, per poder justificar després el seu projecte". Metrovacesa, de fet, pretén constituir-se com a agent urbanitzador, per a la qual cosa necessita obtenir i provar que ostenta el 50% de les propietats afectades pel PAI de Benimaclet, el que, segons les dades de la comissió jurídica de Cuidem Benimaclet, correspon a més de 150 finques. Però, el seu objectiu s'ha vist entorpit. D'una banda, per la negativa de la regidoria d'Urbanisme a admetre a tràmit el projecte i aprovar la condició d'agent urbanitzador –en considerar que, d'acord amb la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), no és sostenible ni s'adequa a l'interés general– i, de l'altra, amb l'anunci d'un nou procés participatiu per redissenyar el plantejament d'aquest sector, després que la reformulació del projecte impulsada per Sandra Gómez, vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, es trobarà també amb l'oposició de les associacions i col·lectius del barri, que aposten per la desclassificació total del sòl.
Eloi Latorre directa- difusió
Pots llegir-ho perquè la Font és Creative Commons
Cap comentari :