Segons ha estat publicat pel digital la directa
Aquest dissabte, 23 d'octubre, es va fer pública l'obertura del Clot, el nou casal popular situat al número 41 del carrer Mediterrani, un baix propietat de l'Ajuntament de València en el barri marítim del Cabanyal. La notícia va córrer com la pólvora, la qual cosa va comportar que s'hi congregaren al voltant de huitanta persones per inaugurar i donar suport al nou espai. El projecte l'impulsen tres col·lectius, Acció Antifeixista València, Cabanyal Horta i el Sindicat de Barri del Cabanyal, però "no és un espai de tres col·lectius, sinó un espai de projectes", descriuen des del mateix sindicat.
El casal integrarà quatre iniciatives: un gimnàs popular, on s'organitzaran classes setmanals de diferents esports de contacte i condicionament físic, així com classes per entrenar l'autodefensa i teixir comunitat; l'escoleta popular i comunitària La Llavor, una cuina de barri, des d'on impulsar l'alimentació sana i sostenible; i la xarxa d'aliments, una iniciativa que va començar en març de 2020, arran de l'esclat de la pandèmia, i que s'ha consolidat en l'últim any amb la participació de desenes de famílies. Cada projecte s'estructurarà de manera assembleària, i comptarà amb membres dels col·lectius impulsors, així com amb persones a títol individual. "És vital construir estructures populars que alberguen totes les necessitats de la població del barri", subratlla Miquel, membre del sindicat.
El casal popular El Clot s'està gestant des de fa temps, mitjançant un procés de negociació amb l'Ajuntament de València per aconseguir una cessió d'ús de l'espai, així com amb la convocatòria de jornades de treball internes per condicionar l'espai i reparar alguns danys estructurals
El casal popular El Clot s'està gestant des de fa temps, mitjançant un procés de negociació amb l'Ajuntament de València per aconseguir una cessió d'ús de l'espai, així com amb la convocatòria de jornades de treball internes per condicionar l'espai i reparar alguns danys estructurals. "Fa cinc anys, vam començar les negociacions i ens digueren que les reparacions costarien uns 10.000 euros", recorda Sílvia Sánchez, membre de Cabanyal Horta. Després de les eleccions municipals de 2019, la interlocució amb el consistori va passar a mans de la regidoria de Participació Ciutadana, en mans d'Elisa Valía (PSPV), que va incidir en els riscos tècnics de l'espai i incrementà la despesa de la reforma fins als 300.000 euros. Malgrat això, "van adjudicar el local a un altre col·lectiu i, aleshores, insistírem en el fet que ja existia un compromís previ amb Cabanyal Horta, així com que nosaltres, a través de l'autogestió, podíem reparar els danys", exposa Sánchez.
L'estira-i-arronsa constant va fer que, el passat mes de maig, el Sindicat de Barri del Cabanyal assumira el relleu de les negociacions. "Ens donen moltíssimes llargues fins que, en setembre, aconseguim parlar amb elles", assegura el membre del sindicat. "Les condicions de les negociacions —continua— són diferents. Elles es veuen en una posició molt superior a nosaltres, perquè l'espai és seu. Es pensen que no estem dins i que poden dir-nos que no i ja", crítica Miquel, qui afegeix que des del passat mes d'agost han estat invertint un temps i uns diners en reparar l'espai i, per tant, tenien clar que l'inaugurarien com a mesura de pressió, per a aconseguir l'entrega definitiva de les claus.
Càrregues policial en l'interior
Cap a les dotze menys quart del matí, mitja hora abans de la inauguració del local, van enviar un missatge a Elisa Valía per comunicar-li l'obertura i convidar-la a l'espai per continuar amb les negociacions, però no van obtenir cap resposta. Els preparatius de la jornada, però, no van aturar-se. Al voltant de les dotze i mitja del dissabte, una huitantena de persones assistiren a la convocatòria per donar caliu al nou casal. Només quinze minuts més tard, van aparèixer diversos agents de la Policia Nacional espanyola, que després d'identificar diverses de les presents van marxar. Poc temps després, es va personar la Policia Local, qui va accedir a la planta baixa sota l'argument de "l'existència d'un informe de danys estructurals". En efecte, tal com ha afirmat l'Ajuntament a la Directa, els informes tècnics van detectar que l'immoble tenia "problemes estructurals", a banda de "no reunir les condicions de salubritat per a desenvolupar cap activitat dins" i, per tant, "es desaconsella el seu ús". Tanmateix, els col·lectius impulsors asseguren que eixos informes es van tramitar de manera prèvia a les obres que es van dur a terme durant els mesos d'estiu. A més a més, aquest dissabte, els agents telefonaren els bombers perquè revisaren l'estat del local, i aquests últims confirmaren que estava en bones condicions per al seu ús. "Ja no té cap sentit dir-nos que no podem entrar, perquè vam accedir a reparar els danys i l'informe dels bombers diu que ja no hi ha cap perill", rebla Sánchez amb rotunditat.
Ester Fayos directa- difusió
Pots llegir-ho perquè la Font és Creative Commons
Cap comentari :