El Pla Hidrològic de la conca de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer 2021-2021 inclourà, per primera vegada, la creació d'un cabal hídric que connecte l'Assut del Repartiment, conegut també com La Cassola, amb la mar. Així ho ha anunciat aquest matí el comissari d'Aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Marc García Manzana, en el marc de les II Jornades "L´Anguilla a la Mar, l´angula al Túria", celebrades as Castell de Riba-roja de Túria.
Les II Jornades tècniques, organitzades pel vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València amb la col·laboració de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, han comptat amb l'assistència de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà i el vicerector de Projecció Territorial de la UV, Jorge Hermosilla.
Durant l'acte inaugural, el comissari d'Aigües de la CHJ ha informat que l'esborrany del Pla es troba en procés d'informació pública a fi d'obtindre el compromís de tots els agents que seran necessaris per a l'elaboració del nou Pla Hidrològic de conca. Aquest document marc és l'encarregat d'establir les línies a seguir en el procés de planificació dels recursos hídrics durant els pròxims anys.
Segons ha indicat Marc García, aquest canal recollirà fins a 400 litres per segon que arribaran fins a la mar a través del riu Túria. Aquesta és sens dubte una de les principals reivindicacions de la Plataforma "L´anguila a la mar, l´Angula al Túria" creada el 27 de març de 2019 en el marc de les primeres jornades tècniques organitzades amb la Universitat de València, amb la col·laboració de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria.
Aquesta idea va nàixer amb l'objectiu de ressaltar la importància de la connexió del riu Túria en la mar i la seua relació amb el cicle de vida de l'anguila, creant un canal de dimensions suficients perquè la fauna existent poguera emprar-lo com a corredor fluvial, i així aconseguir la conjuntura ideal perquè aquesta espècie en perill d'extinció tornara de nou les aigües del Túria per a quedar-se.
Els assistents a la jornada han pogut conéixer els avanços a la plataforma, a càrrec d'Ángel Morales Rubio, professor del departament de Química Analítica de la UV. Aquesta entitat, liderada per la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, està treballant en l'actualitat en un projecte d'innovació docent denominat "patrulla Anguilla" del CEIP Muntanya Alegre, amb la finalitat de conéixer i sensibilitzar sobre la necessitat de recuperació i supervivència de l'anguila en el barranc de Mandor, en el qual, antigament, havien exemplars de més d'un metre de longitud.
La jornada ha continuat amb la conferència "Importància del cabal ecològic per a la conservació dels peixos fluvials. En el cas del riu Túria i l'anguila europea" a càrrec de Javier Armengol Díaz, professor del Departament de Microbiologia i Ecologia, UV.
Posteriorment, Raga, acompanyat de la secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón i del director del Parc Natural del Túria, Toni Ballester s'ha desplaçat al riu Túria on s'han soltat 50 quilos d'anguiles procedents de Tuéjar, més de 2.200 exemplars que algun dia arribaran a la mar.
L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha agraït el gest de les dues administracions, l'autonòmica i de l'Estat, presents en l'acte i ha reivindicat "continuarem apostant per recuperar la fauna i flora d'aquest enclavament natural protegit a través de tots els recursos disponibles que ajuden a millorar aquest hàbitat".
Cap comentari :