El llibre Un rei, un Déu, una acadèmia és un recorregut polític, social, literari i lingüístic pel segle XVI valencià El llibre Un rei, un Déu, una acadèmia és un recorregut polític, social, literari i lingüístic pel segle XVI valencià
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El llibre Un rei, un Déu, una acadèmia és un recorregut polític, social, literari i lingüístic pel segle XVI valencià

El Magnànim publica un estudi monogràfic sobre el dietari íntim del cavaller ennoblit Bernat Català de Valleriola

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el número 177 de la seua col·lecció més extensa, Estudis Universitaris, amb el títol Un rei, un Déu, una acadèmia. El  Regne de València als ulls del noble Bernat Català de Valleriola (1568-1607), escrit pel filòleg i escriptor Carles Fenollosa. Es tracta d'un estudi polític, social, literari i lingüístic d'un moment clau en la història valenciana: el segle XVI, sobretot la seua segona meitat,  un moment que ha estat oblidat moltes vegades, sepultat per la Batalla d'Almansa i la destrucció del Regne de València en 1707.

El llibre rescata per primera vegada des de 1929, any en què fou editat per primera i última vegada, moltes de les parts del dietari de Bernat Català de Valleriola i corregeix també la data de la seua mort.

Dietari de Bernat Català de Valleriola

Aquest dietari és un document clau, no només perquè es tracte d’una mostra impagable del model de llengua escrita que podia fer servir llavors un membre de les classes altes de la ciutat de València, sinó també pel seu contingut, que ajuda a explicar tota una època. 

El quadern inclou pàgines sobre els contactes obsessius amb Felip II, un rei que va definir Castella com el centre definitiu del poder de la monarquia hispànica, i amb el seu hereu; i també sobre les intrigues de la vida política municipal, sobre els viatges a les defenses de la costa valenciana amenaçada pels pirates i, de vegades, sobre la vida privada del moment. El llibre fa un recorregut per unes dècades decisives en la història valenciana: en l’àmbit polític, social, literari i lingüístic.

El seu autor, Carles Fenollosa

Carles Fenollosa Laguarda (València, 1989) és llicenciat i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, professor i escriptor. Ha centrat els seus estudis acadèmics en la literatura valenciana moderna, especialment en la figura del noble Bernat Català de Valleriola (1568-1607) i el seu dietari, als quals ha dedicat diverses publicacions, com també la seua tesi doctoral. 

D’una altra banda, també ha realitzat aproximacions a la literatura del segle XIX, entre les quals hi ha l’edició de l’Antologia del poeta Víctor Iranzo i Simón en la Biblioteca d’Autors Valencians del Magnànim. En l’àmbit de la literatura, és l’autor de la novel·la Narcís o l’onanisme (Drassana, 2018), amb la qual va rebre el I Premi Lletraferit. Ha col·laborat també en diverses publicacions periòdiques com el «Quadern» d’El País, Saó o Lletraferit.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal