- L'informe d'auditoria operativa realitzat per l'òrgan de control econòmic de la Comunitat en el període 2017-2019 situa en 90 euros la inversió per habitant a la província de València, pels 83 euros de la Diputació de Castelló i els 65 de la corporació alacantina
- La Sindicatura destaca l'execució avançada de les obres finançades en els municipis valencians, l'objectivitat i equitat en el repartiment i els avançaments de les ajudes i la supervisió amb els ajuntaments
La Diputació de València va invertir 90 euros per habitant en les ajudes concedides als municipis de la província en el període 2017-2019, enfront dels 83 euros de la Diputació de Castelló i els 65 de la corporació alacantina. Són algunes de les principals dades recollides en l'informe d'auditoria operativa de la Sindicatura de Comptes sobre les inversions de les tres diputacions en les entitats locals.
L'òrgan de control econòmic de la Comunitat xifra en 230 milions d'euros les ajudes totals destinades a inversions municipals per la Diputació de València en este període, enfront dels 119 milions d'Alacant i els 48 milions d'euros de Castelló. Només un 2% dels projectes finançats per la corporació valenciana, que manté la seua aposta per l'autonomia local, van ser contractats directament per la pròpia institució, un percentatge similar al de Castelló (5%) i molt allunyat del de la Diputació d'Alacant, que en eixos tres anys va adjudicar prop del 60% de les obres que va finançar a la província.
Quant a les ajudes nominatives, la Diputació les va reduir en 13 milions d'euros entre 2017 i 2019, una tendència que es manté a la baixa en la línia de la gestió del president Toni Gaspar, que ha culminat el procés d'eliminació de la discrecionalitat en la concessió d'ajudes, al mateix temps que reforça l'aposta per l'autonomia local, el repartiment just entre els municipis de “uns diners que no són de cap institució sinó de les valencianes i valencians” i la reducció progressiva de burocràcia per a agilitar els pagaments i modernitzar una institució “pròpia del segle XXI”.
Major objectivitat i equitat
L'esforç inversor i l'eficiència en l'execució de les obres finançades no són les úniques potencialitats que la Sindicatura de Comptes atribuïx a la Diputació de València. L'òrgan de control apunta en el seu informe que la corporació valenciana “manté el seu grau d'objectivitat i equitat” en una distribució de les ajudes “més específica”, al mateix temps que valora positivament les fórmules polinòmiques de repartiment, que es publiquen en les bases de la convocatòria tal com va recomanar la Sindicatura.
València i Castelló milloren l'objectivitat en els criteris de concessió, mentre en la Diputació d'Alacant “la distribució de les ajudes per a inversions és menys objectiva a causa de l'increment de les ajudes directes”. L'informe recull, en part, la tendència de la corporació valenciana cap a l'eliminació de les ajudes directes. En el cas de l'àrea de Presidència, en els últims cinc anys s'han reduït un 90%, passant dels 2,1 milions de 2015 als 144.000 euros registrats al tancament de 2020.
En l'apartat de novetats respecte al trienni anterior, la Diputació incorpora un avançament del 50% en el finançament de cada projecte en el moment en què els ajuntaments acrediten l'adjudicació de l'obra. Segons l'auditoria de l'òrgan autonòmic, la institució valenciana reduïx el temps de pagament, no contempla sobrecostos en els projectes finançats i a penes es registren sol·licituds rebutjades. En estos casos, el romanent es reinvertix en els ens locals.
Una altra millora detectada per la Sindicatura i recollida en el seu informe és l'avanç en la supervisió de les actuacions finançades. El Pla d'Inversions 2018-19 preveu efectuar visites d'inspecció a totes les obres i projectes. En total, 1.270 sol·licituds acceptades, amb 1.221 obres adjudicades i 1.098 finalitzades, un 86,5% del total, en el moment d’entrega del butlletí remés per la Sindicatura de Comptes.
Conclusió positiva
En resum, la Sindicatura conclou que la Diputació de València manté l'objectivitat en el repartiment de les ajudes dels seus plans provincials, valora positivament les noves fórmules utilitzades per l'àrea de Cooperació Municipal que dirigix Carlos Fernández Bielsa, i considera que la institució millora el control del procés d'execució de les obres amb revisions físiques per a fer un seguiment de les actuacions finançades.
L'òrgan autonòmic valora l'adopció de mesures encaminades a complir les seues recomanacions, com l'ampliació dels terminis d'execució durant la pandèmia i la inclusió del cost efectiu dels serveis en els municipis a l'hora de distribuir les ajudes. A més, el president Gaspar, en la seua aposta per reforçar el control intern de la Diputació i comptar amb els informes dels habilitats nacionals com a “oportunitats per a millorar”, ha impulsat de nou el Pla Estratègic de Subvencions amb la finalitat de determinar l'objectiu, termini i cost de cada ajuda, al mateix temps que es treballa en un departament de subvencions que permeta unificar criteris i millorar l'eficiència.
Esforç inversor
L'esforç inversor de la corporació valenciana que destaca la Sindicatura en el període 2017-19 ha tingut continuïtat en els dos últims anys, en els quals la Diputació de València ha tornat a duplicar les ajudes del seu Pla d'Inversions amb un programa bianual per a 2020 i 2021 dotat amb 150 milions d'euros, 10 d'ells per a grans ciutats, amb el qual s'han finançat més de 2.000 actuacions de millora d'infraestructures i serveis en els municipis valencians.
El pla d'inversions més ambiciós de la història de la institució no és l'única línia de transferències directes als ajuntaments perquè disposen dels recursos necessaris en l'exercici de l'autonomia local per la qual aposta la Diputació. A este programa inversor se sumen els 40 milions d'euros anuals que la corporació valenciana aporta al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat, i que duplica la quantitat que destina el Consell als municipis de la província.
Cap comentari :