L'Ajuntament de Llíria ha concedit el VI Premi Grattia Maximilla, de manera pòstuma, a les quatre dones que van impulsar la vaga de fins a 85 treballadores a la Fàbrica de Ríos, la major de les indústries locals en el segle XX. Les promotores d'este fet històric van ser Dolores Veses Castellano, Remedios Vinaixa Fabra, Carmen Bayarri Peñarrocha i Dolores Villar Fombuena.
L'alcalde Manolo Civera i la regidora d'Igualtat, Vallivana Murgui, han entregat, esta vesprada, el guardó a les famílies de les quatre dones.
La mobilització data del 2 de juny de 1943, i és considerada com la primera vaga de dones documentada a la Comunitat Valenciana. En un context, a més, en el qual les vagues estaven prohibides per les lleis de la dictadura franquista. El principal objectiu d'esta reivindicació era mostrar sororitat amb una companya que, consideraven, havia sigut sancionada injustament per l'empresa.
La dimensió social d'este fet va ser molt elevada, provocant fins i tot la intervenció del secretari del sindicat comarcal i del delegat de Treball. No obstant això, les quatre dones promotores de la protesta van acabar sent suspeses de salari i ocupació.
Amb este merescut premi, Llíria ha volgut reconéixer la valentia d'estes dones, que van reivindicar la igualtat de drets i responsabilitats en plena repressió de postguerra.
L'acte, que ha sigut transmés en directe a través del canal de YouTube de l'Ajuntament, ha estat acompanyat per la conferència 'El juego de maquillaje de una edetana como Grattia Maximilla. Siglo I', oferida per l'arqueòleg municipal, Xavier Vidal.
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el Consistori edetà concedix anualment el Premi Grattia Maximilla per a reconéixer la trajectòria d'una dona en diferents àmbits de la societat.
Cap comentari :