Llíria se situa a l'avantguarda dels municipis espanyols en matèria de transició energètica amb la creació de la primera Comunitat Energètica Local de la comarca valenciana del Camp de Túria i una de les primeres de tot el país. El projecte, promogut per l'Ajuntament de Llíria i Sapiens Energía -Comunitat d'Energies Renovables (CER) constituïda com a cooperativa sense ànim de lucre-, revolucionarà la manera en què es produeix, consumeix i gestiona l'energia en la localitat, convertint-la en un referent en sostenibilitat.
Els membres de les CEL es converteixen, al mateix temps, en productors, gestors i usuaris d'energia neta i més econòmica, mitjançant instal·lacions d'autoconsum col·lectiu d'energies renovables de la seua propietat, que generen impactes positius en el seu entorn social i mediambiental. Poden unir-se a la comunitat energètica persones particulars, xicotetes mitjanes empreses, institucions i organismes públics.
L'alcalde de Llíria, Manolo Civera, explica que l'impuls de la Comunitat Energètica Local s'emmarca en un projecte singular, SimBioTIC, que té com a objectiu aconseguir, "a través de les noves tecnologies, convertir Llíria en una ciutat intel·ligent (smart city), mitjançant mesures de transició energètica, reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, l'estalvi de fons públics i la generació d'oportunitats per a les empreses locals".
"Llíria fa un pas al capdavant per a promoure el canvi de model energètic des de l'àmbit local, amb un model innovador des de tots els àmbits, social, mediambiental i econòmic, que permet avançar en els objectius de generació d'energia de fonts renovables que marquen els compromisos internacionals. I ho fa amb una fórmula participativa i democràtica, que fa realitat el somni de posar l'energia en mans de la gent", subratlla Juan Sacri, cofundador i president de Sapiens Energía.
La primera instal·lació donarà servei a uns 60 usuaris
La posada en marxa de la primera instal·lació de producció d'energia solar de la Comunitat Energètica Local de Llíria compta amb finançament de la Generalitat Valenciana, a través de l'IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), en el marc del 'Pla Estratègic de Comunitats Energètiques 2030'.
Se situarà en el sostre de la nova seu de la Policia Local i comptarà amb una potència de 39 kWp, que permetrà cobrir les necessitats d'entre 50 i 60 usuaris del municipi, entre llars, pimes i instal·lacions municipals. L'àmbit de cobertura és d'un radi de 500 metres al voltant de la coberta solar -distància establida per la normativa vigent-. La instal·lació fotovoltaica està dimensionada de manera que els excedents siguen mínims i una part de l'energia es destinarà a famílies del municipi en situació de pobresa energètica.
Les plaques solars tenen una vida útil d'uns 25 anys i permeten generar estalvis a aquelles famílies que se sumen a la comunitat energètica des del primer dia -que poden situar-se entorn del 30% dels seus costos anuals-. A més, es redueixen les emissions de CO₂. Esta primera coberta solar es complementarà amb altres en els pròxims mesos, per a atendre la demanda d'energia renovable d'altres usuaris locals.
Es realitzaran sessions de participació i sensibilització dirigides als membres de la CEL, en matèria d'estalvi energètic, autoconsum i governança, facilitades per Sapiens Energía.
Fórmula clau per a la transició energètica
La transició cap a un nou model energètic basat en les energies renovables és clau en la lluita contra el canvi climàtic i la consecució dels objectius de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. La Comunitat Local d'Energia Renovable (CER) és una de les figures clau en l'avanç i la consolidació d'este nou sistema i, com a tal, ha sigut reconeguda en la Directiva Europea d'Energies Renovables, així com en la legislació nacional. El Govern està treballant, actualment, en un pla estratègic per a impulsar les comunitats energètiques locals. I també en l'autonòmica amb el 'Pla Estratègic de Comunitats Energètiques 2030', posat en marxa per la Generalitat, que la converteix en pionera a Espanya en la implantació d'este model d'autoconsum energètic centrat en les persones i les energies renovables.
"Volem convertir a Llíria en un municipi referent en matèria de sostenibilitat energètica, ja que la Comunitat Energètica és una aposta valenta, que qüestiona el model energètic tradicional, integrant a les persones en la producció i ús d'energia, al mateix temps que cuida la nostra casa, el planeta Terra", assenyala l'alcalde de Llíria.
Presentació del projecte
La presentació pública del projecte, oberta a totes les persones que vulguen informació sobre la CEL, es durà a terme, de manera virtual, hui divendres 12 de febrer, a les 18.30 hores. Participaran Júlia Company, directora general de l'IVACE; l'alcalde de Llíria, Manolo Civera; la regidora de Medi Ambient del municipi, Consuelo Morató; i Juan Sacri, cofundador i president de Sapiens Energía. Podrà seguir-se a través de Youtube (https://bit.ly/sapiensenergia).
La CEL de Llíria ha sigut promoguda per l'Ajuntament del municipi i Sapiens Energía, que ha definit la solució tècnica, el marc de governança de la comunitat, basat en la col·laboració públic-privada-ciutadana, i serà la persona jurídica titular i, al costat dels seus socis, la propietària de les instal·lacions d'energia renovable. Les persones interessades a participar poden sol·licitar més informació en www.lliriaenergia.es.
Cap comentari :