Castelló, Vila-real, la Vall d'Uixó, València, Torrent, Catarroja, Alacant, Elx… El fons d'inversió immobiliari Divarian és a tot arreu. Es tracta de la companyia creada pel BBVA i el fons voltor estatunidenc Cerberus Capital Management, que en l'any 2018 va tancar els seus comptes a l'Estat espanyol amb uns beneficis de més de 274 milions d'euros. Segons es recull a la seua pàgina web, té almenys 3.561 immobles repartits entre Barcelona i València i, junt amb Blackstone, és el major inversor en el mercat de la rajola espanyol, amb vora 50.000 milions d'euros invertits en els darrers anys. Davant l'especulació amb l'habitatge per part d'aquest gran tenidor, aquest dilluns, a Barcelona, el moviment Guerra a Cerberus va plantar-li cara amb una acció a la seu d'Haya Real Estate –societat creada per Cerberus per gestionar i comercialitzar els immobles–, mentre que a València, aquest dimecres, la PAH i EntreBarris han convocat una mobilització, des de la seu del PSOE fins a la seu d'Haya Real Estate ubicada a l'avinguda Cardenal Benlloch, passant per l'Ajuntament de València i la seu del BBVA del carrer Joan d'Àustria, per aturar el desnonament de 38 famílies de la Pobla de Vallbona (Camp de Túria).
En total, són 94 veïnes –entre les quals hi ha 25 menors, tres persones amb diversitat funcional i una dona embarassada– afectades que hi viuen en dos blocs al barri conegut com a l'Ermita: al número 108 del carrer Sant Sebastià i al 99 B del carrer Argila. Ambdós edificis van ser construïts en l'any 2009 per part de l'empresa Sáez Construcciones, dels empresaris José David Sáez Pascual i Maria del Carmen Pascual Gálvez; i a poc a poc, començaren a ser habitats per famílies amb una situació econòmica vulnerable. Cristina Pérez –qui prefereix utilitzar un nom fictici– va ser una de les primeres a instal·lar-s'hi, junt amb els seus dos fills menors d'edat. Va signar un contracte de lloguer de 400 euros al mes, el qual els propietaris se'l van renovar fins a cinc vegades; i ha estat pagant totes les mensualitats fins a l'any 2019, quan el BBVA li va enviar una notificació en què se li comunicava que la finca estava embargada. És llavors quan es va adonar que havia signat contractes falsos.
Tot i que una bona part de les famílies signaren un contracte, algunes ocuparen els pisos buits i unes altres només van arribar a un acord verbal
Nelly, una altra veïna que hi viu amb la seua parella i els seus fills, d'un, quatre i set anys –el més major té diversitat funcional–, va viure una situació molt semblant. En l'any 2015, va signar un contracte amb una persona vinculada a la constructora i durant quasi dos anys va estar pagant 350 euros de lloguer. "Un dia va vindre la policia a casa i em vaig adonar que tot havia sigut una estafa", recorda. Tot i que una bona part de les famílies signaren un contracte, algunes ocuparen els pisos buits i unes altres només van arribar a un acord verbal. És el cas de Sandra, embarassada de quatre mesos; i els seus dos fills menors d'edat, qui durant un any i mig van estar pagant entre 200 i 350 euros de lloguer al propietari. "Vam acordar que li pagaríem el que poguérem. Després, dos treballadors del BBVA o Divarian van vindre a casa per dir-nos que havíem de marxar", explica.
Ester Fayos desde directa
Cap comentari :