La UNESCO ha donat un gran valor a la campanya #VentanasDeMúsicaYEsperanza -llançada el 26 de març des dels canals digitals de ‘Llíria City Of Music’- amb una àmplia difusió en els seus principals mitjans oficials i fent-la pública a tot el món en els seus quatre principals idiomes: anglés, francés, portugués i espanyol. En esta iniciativa, els músics, professors i estudiants de Llíria van fer sonar la ‘Novena Simfonia’ de Beethoven, des de finestres i balcons, com a símbol d'unió entre pobles i cultures i com a alé d'esperança a la meitat de la crisi sanitària. L'acció, impulsada des de Llíria, es va dur a terme de manera coordinada amb Ciutats Creatives espanyoles com Dénia, Terrassa, Burgos i Bilbao, i a nivell internacional en altres Ciutats Creatives com Chennai (l'Índia), Katowice (Polònia), Leiria (Portugal) i Mannheim (Alemanya).
Des de la direcció de la Xarxa De Ciutats Creatives s'ha felicitat a Llíria en una efusiva carta “per la seua valuosa contribució i solidaritat en temps tan complicats”. La web oficial de la UNESCO ha publicat, a més, un extens article sobre Llíria i la seua iniciativa, que pot ser localitzat en els diversos idiomes de la secció de notícies del seu web oficial: https://en.unesco.org/news/windowsofmusicandhope-lliria-unesco-creative-....
L'article comença posant en valor la històrica tradició musical edetana: “Llíria, a Espanya, Ciutat Creativa de la UNESCO des de 2019, té una llarga història musical que data del segle III a. C. Hui Llíria és reconeguda a tot el món per la seua música, una part fonamental de la seua identitat cultural”. Prossegueix la UNESCO contextualitzant el moment en què es va llançar la iniciativa: “En resposta al confinament dels ciutadans espanyols per a previndre la difusió del COVID-19, a través de la seua campanya en xarxes socials #VentanasDeMusicaYEsperanza, es va llançar un missatge d'esperança al costat de la importància de romandre en les llars. Llíria usa la música per a unir a la gent en temps problemàtics, ajudant a alleujar les dificultats a les quals s'enfronten per les mesures de distanciament social”. Conclou l'article destacant l'atenció mediàtica que va suscitar l'esdeveniment: “La campanya ha acumulat atenció de mitjans locals i nacionals, que la van emetre en directe des de Llíria a través dels seus mitjans digitals i tradicionals. Va ser especialment popular entre la joventut: centenars de vídeos de joves músics interpretant la ‘Novena Simfonia’ poden ser trobats en les xarxes socials més populars”.
Per a l'alcalde de Llíria, Manolo Civera, este reconeixement suposa “la constatació que Llíria i els seus ciutadans estan a l'altura del que representa ser part activa de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO”. “Des que vam ser designats, assumim la responsabilitat de complir amb la missió que emana des de la UNESCO i els seus objectius. En esta situació d'incertesa mundial, vam voler llançar un missatge d'unió entre cultures, simbolitzat en la figura de Beethoven. Una crida d'esperança convidant a romandre units davant un problema que afecta a tot el planeta. I com no podia ser d'una altra forma, ho llancem a través de la música, l'essència que millor ens defineix.”
Civera expressa de nou el seu agraïment a tots els que van participar en la iniciativa, tant ciutadans com institucions: “La nostra gent és meravellosa, fins i tot en els pitjors moments han mostrat la seua versió més solidària. Tinc una sincera gratitud amb tots els músics, professionals, estudiants i aficionats que van participar en la iniciativa, tant de Llíria com de la resta de ciutats, i a totes les institucions que ens van donar suport per a donar-li la màxima difusió. És fantàstic rebre este tipus d'elogis públics per part d'un organisme com la UNESCO, perquè ens posiciona internacionalment gràcies als millors valors de la nostra societat i a la nostra pròpia identitat cultural”.
Iniciatives culturals
Des de “Llíria City of Music” es continuen duent a terme iniciatives participatives durant l'Estat d'Alarma. A través de ‘Som Cultura’ s'encoratja a mantindre viu l'esperit de la cultura i la seua pràctica fins i tot en aquest període de confinament. Els directors titulars de la Banda Primitiva i la Unió Musical, els directors dels conservatoris de València i Llíria, i diverses personalitats com el dissenyador Francis Montesinos, l'escultor Rodolfo Navarro, el tenor Javier Palacios o l'actor Carles Castillo, entre altres, s'han sumat a la iniciativa, enviant els seus vídeos en què animen als ciutadans a romandre en les llars però sense oblidar la importància de la música i les arts.
Esta setmana també s'ha llançat la campanya ‘Clásicos Llíria City Of Music’, per la qual cada dia es convidarà a recordar en Youtube i xarxes socials alguns dels millors concerts de les entitats musicals de Llíria, seleccionats per elles mateixes. Alguns d'estos concerts només estaven disponibles fins ara en edicions limitades de DVD. D'esta manera, es posen a l'abast d'un gran públic local, nacional i internacional com un mitjà més per a mantindre l'aïllament necessari al mateix temps que es disfruta de música d'alta qualitat.
Cap comentari :