- El ple de la corporació aprova per unanimitat aquesta injecció que se suma a la part ja ingressada del Fons de Cooperació, al qual la Diputació aportarà aquest any més de 60 milions d'euros en total
- El president, Toni Gaspar, destaca que aquest programa conjunt amb la Generalitat evita burocràcia i garanteix liquiditat als municipis valencians en espera de posar en marxa el Pla d'Inversions
- El ple d'abril dóna llum verda als 140 milions del pla bianual d'inversions i a l'aportació extraordinària al Fons de Cooperació Municipal, que en total superarà els 60 milions d'euros
Tots els grups celebren les noves aportacions per a garantir la liquiditat dels municipis davant la crisi de la COVID-19. Els consistoris tindran més recursos per a inversions i despesa corrent
El president, Toni Gaspar, recorda a les víctimes de la pandèmia en un ple que arranca amb un minut de silenci i agraïx “el sacrifici dels qui ens estan ajudant a sobreviure a este malson”
La Diputació de València ha aprovat en el ple d'abril una injecció de 180 milions d'euros als ajuntaments de la província. D'una banda, la corporació dóna llum verda al Pla d'Inversions 2020-21, dotat amb 140 milions d'euros, i per una altra, a l'aportació extraordinària de 40 milions que completarà els 20,6 milions ja ingressats als municipis a través del Fons de Cooperació, el mecanisme en el qual la Diputació participa al costat de la Generalitat i que, en el context actual, pretén dotar als municipis de recursos econòmics, a lliure disposició, per a afrontar les conseqüències de la crisi de la COVID-19.
La sessió, celebrada per videoconferència, s'ha iniciat amb un minut de silenci en record de les milers de persones que no han pogut superar el virus, al que ha seguit l'agraïment del president, Toni Gaspar, a totes les persones que amb el seu sacrifici “ens estan ajudant a sobreviure a este malson”, i el ja habitual missatge de repulsa a la “miserable violència masclista”, que en els últims dos mesos i pese al confinament s'ha cobrat la vida de Concepción, Mónica, Karina, Miren i Encarnación. A totes elles ha homenatjat Gaspar abans de donar pas a l'ordre del dia.
El president ha instat a no fomentar l'enfrontament i ha agraït l'actitud col·laborativa als grups que formen la corporació, en la línia de “treball discret, silenciós i eficaç” que han adoptat els responsables de la institució des de l'inici de la crisi. Este treball ha fructificat en l'aprovació per unanimitat d'esta injecció de 180 milions d'euros als municipis celebrada per tots els grups, així com en diferents modificacions de crèdit per a la compra de material sanitari com a mascaretes, que ja han començat a distribuir-se entre els ajuntaments de la província.
Pla d'Inversions
En paraules del vicepresident i diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, el Pla d'Inversions aprovat este dimarts és “un programa modern que permetrà pal·liar molts dels obstacles i febleses històriques dels nostres pobles, i que cohesiona el territori”. Bielsa ha destacat que el pla “respon al diàleg permanent amb els alcaldes i alcaldesses” i “simplifica el procediment anterior per a ser més eficaços”.
Quant a les novetats, el responsable de Cooperació Municipal i Coordinació Institucional ha posat en valor elements afegits a la fórmula de repartiment de les ajudes com els plans estratègics urbans, els d'Igualtat i els de mobilitat sostenible, al mateix temps que es tenen en compte els objectius de l'Agenda 2030 “per la justícia social i la lluita contra el canvi climàtic”.
La Diputació no ha interromput el seu treball durant l'estat d'alarma, pese a l'ajornament dels terminis, perquè els projectes presentats pels ajuntaments dins d'este Pla d'Inversions puguen començar a executar-se al final d'esta situació d'excepcionalitat. Com afig Gaspar, l'organisme provincial “centra també els seus esforços en l'escenari posterior a la fi de l'estat d'alarma”.
El Fons per comarques 3.236.513 euros a Camp de Túria
Quant al Fons de Cooperació Municipal, la dotació extraordinària de 40 milions d'euros se suma als 20,6 que la Diputació ha ingressat ja en els 266 ajuntaments i les 3 entitats locals menors de la província, a través d'un programa que compta amb altres 20,6 milions de la Generalitat i que permet destinar els recursos a les necessitats de cada municipi, sense justificació prèvia i evitant tràmits administratius, la qual cosa millora la suficiència financera dels consistoris per a fer front a la crisi causada per la pandèmia.
Les quantitats que rebran els municipis valencians amb esta aportació extraordinària de la Diputació al Fons de Cooperació oscil·len entre els 1,5 milions que li corresponen a València, que ja va ingressar altres 1,6 milions en el primer pagament de la institució provincial, i els 41.000 euros de Sempere.
Per comarques, l'Horta té assignats 11.683.923 euros, dels quals 5.234.792 pertanyen als 23 municipis de l'Horta Nord i 6.449.131 euros a les 20 localitats de l'Horta Sud. A la Ribera arribaran altres 7.294.977 euros, 5.281.867 euros per als municipis de la Ribera Alta i 2.013.110 euros per als de la Ribera Baixa i les seues dues entitats locals menors.
A la comarca de La Safor li corresponen 3.946.499 euros en esta aportació extraordinària de la Diputació al Fons de Cooperació d'enguany, mentre que la Vall d'Albaida rebrà 3.083.430 euros i els 19 municipis de La Costera es repartiran 2.113.911 euros.
Per este mateix mecanisme que concedix ajudes incondicionades i evita la burocràcia arribaran 3.236.513 euros al Camp de Túria, 1.928.791 euros al Camp de Morvedre, 1.263.564 euros a La Serranía, 1.212.372 euros a la Hoya de Buñol-Chiva i 1.070.836 euros als 9 municipis de la comarca Requena-Utiel.
Cap comentari :