Venint de l'àrea de Participació Ciutadana l'Ajuntament posa en marxa un doble servei jurídic per a fomentar l'associacionisme local
L'Ajuntament de la Pobla de Vallbona ha anunciat l'engegada d'un servei de 'Formació i Atenció Jurídica' especialment orientat al teixit associatiu: d'una banda, amb ell se li oferirà assessorament jurídic, econòmic i administratiu a les entitats que ja estiguen constituïdes; per un altra, es donarà informació i orientació als col•lectius que estiguen en fase de formar-se.
Aquest servei s'ha desenvolupat dins del compromís de l'equip de govern en l'àrea de Participació Ciutadana, àmbit municipal que entén que la implicació de veïns i veïnes a través de l'associacionisme "és clau per a realitzar accions ajustades a les necessitats reals del municipi". Segons explica l'edil responsable, Javier Descalzo, "a la Pobla de Vallbona existeix poca tradició de participació ciutadana en la presa de decisions o, fins i tot, en l'organització per a establir preferències col•lectives. Des de l'actual corporació treballem per a canviar aqueixa tendència".
El servei d'atenció personalitzada té com a objectiu oferir assessorament en matèria jurídica, econòmica, administrativa, i resoldre inquietuds individuals i particulars tant per a persones ja pertanyents a associacions, com para les que es troben en els primers passos de constitució. Molts col•lectius desconeixen el procediment que ha de seguir-se, ignoren la manera en què han de fer arribar a l'administració municipal la documentació requerida o no saben actualitzar la constitució de les seues respectives juntes, a través del certificat digital. Els que donen els seus primers passos en l'associacionisme reclamen una major implicació de les institucions públiques, i aquesta és la resposta que dóna ara el govern de la Pobla de Vallbona.
El servei s'ha dissenyat en dos vessants; d'una banda, oferirà informació als diferents col•lectius de la localitat: així, es resoldran dubtes, s'afavorirà la interrelació entre les diferents associacions i es promouran els espais de diàleg ciutadà i l'elaboració de propostes que integren a diferents col•lectius. "Volem fomentar un canvi d'actitud: passar del 'què hi ha del meu?' a un 'què hi ha del nostre?', amb una visió més integradora, més de relació entre diferents col•lectius i amb una visió de municipi, com un conjunt".
En aquest tipus d'atenció personalitzada, s'oferirà aquest servei durant tot l'any 2018, excepte els mesos de juliol i agost (sempre el segon dimecres de cada mes). L'horari de 12:00 a 14:00 hores sol•licitant cita prèvia.
A més, hi haurà sessions formatives que tenen com a objectiu optimitzar la gestió organitzacional i financera de les associacions, de forma dinàmica i participativa. Els dies que es realitzaran els tallers i espais de diàleg veïnal, seran el segon dimecres de cada mes, des de febrer fins a desembre 2018 (excepte juliol i agost), en horari de 17.00 a 19.00 hores, i es publicarà prèviament el tema a treballar en cada d'una de les sessions.
"Hi ha dubtes de tot tipus. Des de com es dóna d'alta una nova associació fins a l'absència d'una seu en la qual reunir-se, o dubtes per a accedir a un finançament que garantisca la sostenibilitat d'aqueix col•lectiu. En anteriors reunions, les associacions van posar en comú les seues experiències i es van ajudar entre si. Volem afavorir que aqueixa situació es mantinga, afegint un assessorament que ajude a incrementar el nombre d'associacions en el municipi. De la mateixa manera, volem que s'incrementen també les iniciatives que han d'abanderar aquests col•lectius i les propostes que desitgem que ens facen arribar", conclou Descalzo.
reunió d'associacions |
Cap comentari :