Després d'haver impulsat a la Pobla de Vallbona el 'Servei de Mediació', arriba el moment d'avaluar els primers resultats. L'equip de govern el va impulsar el passat any i ja es disposa de les primeres dades per conèixer la casuística, els col•lectius que han participat, la naturalesa dels conflictes abordats i la manera en què s'han solucionat.
Les actuacions escomeses es van iniciar el setembre de 2016, que va ser quan van començar els contactes amb els diferents agents socials del municipi (concretament van ser 23 les associacions locals amb les quals es va mantenir reunions per donar a conèixer aquest nou servei municipal). Des de l'administració local, s'han implicat 20 persones (entre regidors, educadors, treballadores socials i representants de diverses àrees tècniques).
Fins al mes d'agost de 2017 s'han atès 41 casos: 26 referits a conflictes veïnals; 12 relatius a conflictes familiars; 2 d'índole empresarial; i un cas de conflicte escolar. D'ells, en 24 ocasions (gairebé un 60% dels casos) s'han iniciat els tràmits del procés de mediació. En el restant 40%, no es va iniciar el procés perquè eren situacions que no podien abordar-se a través d'una mediació, va existir falta de voluntat d'alguna de les parts implicades o no va ser possible localitzar a alguna de les parts sol•licitades.
Casuística
Entre les situacions que es van haver d'afrontar, trobem quatre tipus de conflictes: veïnals, familiars, empresarials i escolars. Els que pertanyen al primer grup van ser fonamentalment discrepàncies sobre el manteniment d'immobles i parcel•les; problemes amb els límits que separen propietats; enfrontaments entorn del compliment de les normes que regeixen en una comunitat de veïns; problemes de convivència; queixes relacionades amb la tinença d'animals domèstics; i desacords en l'àmbit dels arrendaments.
Els conflictes de tipus familiar van ser molt majoritàriament problemes de convivència i establiment de normes, amb alguns casos d'establiment de convenis reguladors i cura de persones dependents. Fora d'aquests dos grans àmbits quedaven els conflictes empresarials i escolars.
Mediació en l'àmbit escolar
Des de l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona es creu fonamental acompanyar les accions de mediació amb campanyes específiques per als nens i nenes, per canviar la manera de reaccionar davant les situacions de conflicte. Durant aquest any s'han abordat dues actuacions, en el CEIP Luis Vives: una preventiva, orientada a fomentar el diàleg; i una altra que marcava les pautes a seguir davant eventuals casos de conflicte (amb alumnes actuant com a mediadors, per exemple). Així mateix, es va implicar al personal docent i a l'equip directiu.
També es va treballar en la reducció de casos de menors situació de risc, detectant-se casos d'absentisme escolar i altres dos tipus de conflictes: entre pares i centre escolar, i els que es donen entre pares i fills. Tots ells es van derivar a Serveis Socials. De cara al curs escolar que ve es desitja ampliar aquest servei a tots els centres d'ensenyament públics de la Pobla (CEIP Luis Vives, CEIP El Campés i CEIP Mas de Tous).
Bon acolliment
En els 41 casos presentats davant el 'Servei de Mediació' de la Pobla de Vallbona, va haver-hi 85 persones que van assistir a les sessions informatives. 59 van acabar participant en el procés de mediació. Finalment es va iniciar el procediment de mediació en 24 ocasions: en 14 d'ells ja s'ha aconseguit un acord; en altres 7 continuen oberts; mentre que solament en 3 va ser impossible aconseguir un acord.
Tenint en compte que és un nou servei i que la majoria de la societat no coneix la seva, les dades són molt positius. Així ho manifesten l'edil de Participació Ciutadana, Javier Descalzo, i la regidora de Serveis Socials i Educació, Regina Llavata. Tots dos coincideixen que "és necessari impulsar aquestes alternatives per solucionar les disputes, establint pautes d'enteniment que solucionin els conflictes sense haver d'acudir a la via judicial. Considerem vital aconseguir que la societat opti pel consens i la resolució dialogada dels enfrontaments".
Cap comentari :