Jorge Rodríguez, president: “Amb el nou pla SOM simplifiquem els tràmits perquè les inversions s'executen més ràpidament i introduïm criteris socials en el repartiment dels fons”
Els municipis veuen consolidat l'increment en les ajudes de la institució provincial que en molts casos s'han duplicat i inclús triplicat respecte a l'etapa anterior.
23/maig/2017. La Diputació de València va presentar la passada setmana un renovat pla d'inversions per a 2017 que, a més de repartir 2,35 milions d'euros entre els 16 municipis del Camp de Túria, atén les dues principals demandes dels alcaldes: agilitar la concessió de les subvencions i simplificar els procediments d'aprovació de les obres. Aquests canvis permetran avançar en l'execució de les actuacions programades, reduirà el període de tramitació dels expedients i donarà més temps als ajuntaments per a realitzar processos participatius.
Amb l'objectiu de remarcar aquesta completa reformulació del que suposa el principal recurs econòmic per als ajuntaments a l'hora d'executar les seues inversions, la institució provincial ha decidit modificar també el nom del pla, que a partir d'ara passarà a conèixer-se com SOM, sigles d'Obres i Serveis Municipals, en substitució de l'anterior PPOS. Amb açò es volen posar en valor un canvi que a més d'agilitar els tràmits i consolidar l'increment de dotació pressupostària iniciada en 2016 i que ha suposat que molts municipis hagen fins i tot duplicat els diners que rebien, ha portat al fet que passen a contemplar-se entre els criteris de repartiment factors socials, com la taxa de l'atur del municipi o l'adhesió al Paco d'Alcaldies en matèria mediambiental.
En la seua intervenció davant els mitjans de comunicació, el President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va destacar que el nou SOM no és sinó “un pas més en l'aposta d'aquesta Diputació pel municipalisme i per dotar de recursos econòmics als ajuntaments valencians, per a compensar l’infrafinançament que pateixen i que puguen així executar aquelles obres i serveis que necessiten per a millorar la vida dels seus veïns i veïnes”.
Així, als 2.353.334,57 euros que es destinaran enguany als municipis de la comarca, s'afigen els 56.833 euros que arribaran directament a la Mancomunitat del Camp de Túria, així com una aportació extraordinària per al pagament dels honoraris de la redacció de projectes, per al que la institució provincial destinarà 1 milió d'euros a repartir entre els 266 municipis valencians.
A aquestes quantitats, s'han de sumar les transferències procedents del Fons de Cooperació Municipal, llançat conjuntament per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. No en va, la suma de tots dos plans suposa, va destacar Rodríguez, que “entre la Diputació i la Generalitat anem a fer enguany una injecció directa en vena de 75 milions d'euros als municipis” i per tant que molts municipis passaran a rebre el doble e inclús el triple que en la legislatura anterior.
Més agilitat en la tramitació
Entre les novetats en la tramitació del SOM, tendents a dotar de major agilitat al pla, la més significativa és l'estalvi d'un acord plenari en l'ajuntament o mancomunitat, mesura que evitarà aproximadament un mes de demora a l'hora de justificar les ajudes. Així mateix, la Diputació manté un únic termini per a justificar l'execució de les ajudes, la qual cosa evitarà les pròrrogues en les adjudicacions. “Anys arrere teníem pròrrogues de 7 i 8 anys, i açò no es pot assumir. Una pròrroga ha de ser suficient per a adequar-se a la realitat del moment”, va assenyalar el Diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, en la roda de premsa.
L'ampliació del termini per a presentar els projectes fins al 16 de juny, en atenció a les demandes dels alcaldes i alcaldesses, que demanaven tenir temps per a impulsar i desenvolupar processos de participació ciutadana, és un altre dels canvis destacats.
Els municipis decideixen en què invertir
Després de 20 anys, les ajudes han passat de 17 milions a duplicar la seua partida en la nova legislatura, a més d'agilitar tràmits i escurçar terminis. Els consistoris seran els qui decidisquen en què destinar la inversió, segons una fórmula de repartiment en funció de diversos percentatges.
La major quantitat és d'un 34 per cent de valor marginal, quantia fixa a la qual tenen dret tots els municipis. També es tindrà en compte les característiques de la població, destinant un 30 per cent de l'ajuda en funció del nombre d'habitants i un 10 per cent de la superfície del terme municipal. A més, s'han tingut en compte nous criteris socials com la taxa de desocupació, de la qual dependrà un 10 per cent.
D'altra banda, aquells ajuntaments que tinguen nuclis de població separats del terme municipal tindran dret a un 4 per cent addicional. I una altra de les novetats de la partida atén al Pacte d'Alcaldies, la xifra de les quals ha augmentat; els consistoris adherits al projecte, basat a escometre actuacions en contra del canvi climàtic, podran beneficiar-se d'un 3 per cent de l'ajuda.
Cap comentari :