Els prop de 8 quilòmetres de trinxeres, desenes de fortins, abrics de metralladoras i llocs de tiradors disseminats en els punts de resistència de la línia El Puig- Carassols tindran a partir d’ara una especial protecció després de l’aprovació per part del ple de Les Corts Valencianes de la modificació de la Llei del patrimoni cultural valencià.
Gràcies a esta nova llei, tindrà la consideració de bé immoble de rellevància local, i amb eixa denominació haurà de ser inclosos en els respectius catàlegs de béns i espais protegits, el patrimoni històric i arqueològic civil i militar de la Guerra civil en la Comunitat.
Els quilòmetres d’esta línia que travessen el terme de Riba-roja entre la Vallesa i Carassols disposen de múltiples dels elements que conformaven en aquell període les trinxeres defensives de la guerra civil: nombrosos refugis, túnels, corredors de connexió entre els mateixos i, finalment, nius de metralladora que, finalment, no van arribar a utilitzar-se perquè les tropes de Franco no es van acostar a València. El refugi antiaeri, situat davall el Col·legi Cervantes és una de les construccions que millor es conserven i que posa en valor esta part de la història d’Espanya.
La norma aprovada la passada setmana contempla que la Generalitat farà un inventari específic dels béns inclosos en el patrimoni històric i arqueològic de la Guerra Civil, en el que diferenciarà entre béns protegits i béns només a documentar per la seua importància històrica.
La llei considera fonamental la protecció, per la seua importància històrica i cultural, dels aeròdroms, refugis, trinxeres simples o compostes, trinxeres simulades, parapets, polvorins, rases de tirador i per a morter, canals de comunicació, observatoris i llocs de comandament.
De la mateixa manera cita elements de resistència blindats (nius de metralladors, llocs de tirador, casamates, búnkers o fortins), basses per a refrigeració, abrics per a tropa, magatzems subterranis, galeries subterrànies, refugis, memorials i tots aquells elements constructius relacionats amb l’arquitectura militar de la guerra. També inclou els forns de calç, dels que Riba-roja disposa de més d’una desena i els molins d’aigua, entre els que destaca l’antic Molí del casc vell i el de ‘Bigorra’ en l’encreuament de la Carretera de SAN Antonio de Benagéber a´l’Eliana, ambdós amb la protecció de BRL.
Actualment, ja disposaven també de la protecció de Bé de Rellevància Local, l’Església Asunción de la Mare de Déu, l’Asil Convent de la Sagrada Família i el jaciment arqueològic del Pou de la Sargueta, en el Parc Logístic, mentres que la màxima protecció BIC, l’ostenten el Castell de Riba-roja i recinte murallat, les muralles del casc històric, València la Vella i Pla de Nadal.
La voluntat de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria és restaurar la totalitat de la línia de defensa de la Immediata en un període curt de termini de manera que es puguen recuperar les principals característiques originals amb el propòsit central de ‘convertir-la en un dels reclams turístics de la localitat i, per tant, una font de generació d’activitat econòmica i creació d’ocupació, consolidant la denominada ‘cultura de la pau’, assegura l’alcalde, Robert Raga.
Riba-roja ha realitzat una ferma aposta per la protecció dels vestigis de la Guerra Civil. Un clar exemple són les I i II Jornades de Patrimoni Bèl·lic que han reunit en el Castell a arqueòlegs, historiadors i investigadors per a tractar la importància de protegir i adequar els béns de la Guerra Civil. El pròxim 27 d’abril es firmarà a Riba-roja l’acta fundacional de l’Associació de Municipis Vinculats a la Immediata en el marc de les III Jornades de Patrimoni Bèl·lic Línia El Puig- Carassols.
Cap comentari :