La Diputació de València, a través de la delegació de Memòria Històrica que encapçala Rosa Pérez Garijo, ha produït un documental que analitza l'impacte de la repressió franquista sobre la població valenciana en diversos àmbits, i que es projectarà amb finalitats didàctiques en els instituts valencians en col·laboració amb la Conselleria d'Educació.
- "Fills del silenci" es projectarà amb finalitats didàctiques en els instituts amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació i, fora de l'àmbit acadèmic, es posarà a la disposició dels Ajuntaments que ho sol·liciten
- Rosa Pérez Garijo s'ha reunit aquesta setmana amb la directora del documental, Rosa Brines, i representants de l'Associació Stanbrook, que han agraït l'esforç de la Diputació en matèria de memòria històrica
"Fills del silenci" és una cinta de 40 minuts que arreplega testimoniatges de víctimes de la repressió i entrevistes a professors universitaris, com el Catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid, Angel Viñas, sota la direcció de la periodista Rosa Brines i amb l'impuls de l'Associació Stanbrook (Centre d'estudis i Documentació de la Memòria Republicana).
La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha rebut aquesta setmana a representants de l'associació radicada a Tavernes Blanques, entre ells els periodistes Rosa Brines i David Coronat i l'escriptor Rafa Arnal, que han agraït a la Diputació la seua sensibilitat cap als temes de memòria històrica.
El pròxim mes de març, la Delegació de Memòria Històrica presentarà oficialment l'audiovisual, que anirà acompanyat d'una guia didàctica elaborada per la Conselleria d'Educació perquè el professorat l'incorpore al currículum de 4º de l'ESO i 2º de Batxiller.
D'altra banda, la Diputació oferirà "Fills del silenci" als Ajuntaments que sol·liciten fer projeccions, de manera que el contingut didàctic no quedarà limitat a l'àmbit acadèmic.
Segons el documental, la repressió franquista va crear una societat de silenci i por sociològica que va tenir greus conseqüències en les generacions posteriors i l'esdevenir sociopolític d'Espanya, sense oblidar als pobles valencians, caracteritzats per tenir una llengua i cultura pròpies.
En aquest sentit, "els valencians van veure com els seus trets identitaris eren desprestigiats i condemnats a l'ostracisme, iniciant així un procés de destrucció de la identitat que encara avui no s'ha recuperat del tot", explica l'Associació Stanbrook.
L'audiovisual arreplega el testimoniatge d'una jove de Torrent, Beatriz Villarroya, que descobreix que el seu besavi va ser afusellat en 1939 i, davant la falta d'informació, inicia la seua pròpia cerca, conscient del silenci en el qual han viscut les generacions més joves d'aquest país.
També ofereix el seu testimoniatge Josefa Celda, de 86 anys, que recorda que a l'edat de 8 va visitar al seu pare en la presó just el dia abans de ser executat. Enrique Ginés, pioner de la ràdio valenciana, sorprèn amb un testimoniatge escruixidor sobre la repressió que va patir la seua família, i Antonio Ruiz parla del temps de confinament que va patir en diverses presons per la seua condició d'homosexual.
D'altra banda, el professor Ismael Saz, catedràtic d'Història Contemporània de la UV, dóna compte d'anys de repressió franquista mentre que la catedràtica Ana Aguado analitza la societat del patriarcat i el model de dona falangista lliurada a la vida domèstica, una intervenció recolzada pel testimoniatge d'Isabel Rodrigo.
El professor de Dret Pascual Marzal repassa de forma didàctica el concepte de falsa justícia que sostenia al règim franquista, i l'experta en processos de duel, Helena Villasante, explica la necessitat de moltes famílies de recuperar els cossos dels seus sers estimats.
Finalment, el professor i ex-religiós Joan Lluís Sanxis assenyala el menyspreu a la llengua i la cultura del poble valencià, sense oblidar el paper fonamental que va jugar l'Església Catòlica a l'hora de legitimar el règim franquista.
Participen també els ex-dirigents de CCOO Joan Sifre i Antonio Montalbán com a representants de la lluita antifranquista des de l'àmbit del treball, així com una de les últimes dones empresonades pel règim, Elisa Sanchis, en el conegut episodi de "la caiguda dels estudiants".
La banda sonora del documental inclou cançons del valencià Raimon i Luis Eduardo Aute.
Cap comentari :