Satisfacció a la Diputació pel compliment dels “deures pendents” en Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica Satisfacció a la Diputació pel compliment dels “deures pendents” en Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Satisfacció a la Diputació pel compliment dels “deures pendents” en Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica

 
La Delegació d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica que gestiona la diputada Rosa Pérez Garijo tanca 2016 amb un balanç dels avanços aconseguits en el primer any de la legislatura 2015-2019, que ha servit per a fer els "deures pendents".

En opinió de la Diputada Delegada d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, "si es mira cap a arrere i s'observa tot el que hem fet, podem dir amb orgull que ha valgut la pena el camí recorregut".
Inclusió social: cap a un nou model
En matèria d'Inclusió Social, la Diputació va comptar amb un pressupost de 6,3 milions d'euros per a 2016. El gruix, de 4.750.000 euros (un 20% més que en l'exercici anterior), va ser destinat a les ajudes al sosteniment dels Serveis Socials Generals a les 187 Entitats Locals que li corresponien d'acord amb la distribució acordada en el seu moment amb el Consell, dins del Pla Concertat de Prestacions Bàsiques amb les Corporacions Locals.
Per a assignar-les, la Diputació es va remetre a criteris objectius: el reforç dels equips socials de base, el pressupost que l'entitat local dedica als serveis socials en relació al pressupost total, el nivell d'execució i avaluació de cada programa en exercicis anteriors i les necessitats objectives del municipi, originades per la seua problemàtica social.
Notablement, es va crear el programa d'ajudes contra la pobresa energètica que, amb un pressupost de nova creació de 620.000 euros, va suposar una línia de finançament addicional al programa d'emergència social per als municipis i, a més, va complementar a les mesures promogudes Direcció General d'Inclusió Social de la Generalitat.
Així mateix, la Diputació va incrementar un 30% el muntant de les ajudes per als menjadors escolars d'estiu, de 500.000 a 652.808,59 euros. La cobertura ha sigut para tots els municipis de la província: si ja rebien ajuda de la Conselleria, l'ens provincial la completava amb el 40% restant i en el cas d'aquells que no havien sol·licitat la subvenció autonòmica o s'havien quedat fora per no arribar a 20 menors, es va fer càrrec de la totalitat de l'ajuda.
La col·laboració amb la Generalitat s'ha fet palesa amb la implementació del nou model social valencià, segons el qual la Diputació es farà càrrec dels municipis de fins a 10.000 habitants, reforçant els equips socials de base. A més, s'han iniciat els tràmits perquè el Centre Ocupacional siga inclòs en la Xarxa de centres del govern autonòmic.
Una nova etapa en matèria de Teatres
Per la seua banda, la Diputació ha ampliat la seua producció teatral pròpia a tres coproduccions en lloc d'una per a la temporada 2016/2017: "Les aventures de T. Sawyer" (La Teta Calva – Xavo Giménez), "Els viatgers dels temps" (Pot de Plom – Xavi Castillo) i "Vives" (Punto G – Gabi Ochoa).
A aquestes coproduccions se sumen "Happy End", amb l'Institut Valencià de Cultura (exhibida en el Teatre Principal del 2 al 25 de desembre) i "En la Orilla" de Rafael Chirbes, amb el Centro Dramático Nacional, K Producciones, La Pavana i Emilia Yagüe Producciones, que s'estrenarà al maig de 2017.
A més, per primera vegada s'ha realitzat una gira de les produccions pròpies del Teatre Escalante en els teatres de gestió pública de la província (aquesta temporada "El Geperut de Notre-Dame", de Bambalina, i la següent, "L'Aneguet Lleig", d'Albena) per a posar en valor aquests espectacles de gran format i qualitat escènica i per a arribar a més públic.
L'històric Teatre Escalante ha començat una nova etapa amb l'elecció per concurs del seu director artístic, Josep Policarpo, i amb el nou contracte de l'Escola de Teatre, reorientada cap a la inclusió social i la professionalització de les arts escèniques valencianes.
A causa del tancament del teatre per deficiències estructurals, es va signar un conveni amb l'Ajuntament de València –exemple de col·laboració institucional- per a traslladar la programació al Teatre El Musical, la qual cosa va permetre que la programació de temporada es poguera executar segons el previst.
La col·laboració amb la Generalitat també es deixa veure en el nou conveni de cogestió del Teatre Principal, de caràcter plurianual, així com amb la participació en el finançament de les exhibicions del Festival Sagunt a Escena (50.000 euros) i amb una programació pròpia de les obres "El Rey" i "Pinoxxio".
D'altra banda, la Diputació ha cedit els seus teatres per a la programació del Festival Tercera Setmana i l'Informal European Theatre Meeting (Teatre Escalante).
Reivindicació de la Memòria Històrica
Finalment, la Delegació de Memòria Històrica va abordar l'exercici amb un pressupost de 356.000 euros en la Secció, de nova creació. El gruix d'aquesta partida (213.000) es va destinar a convocar subvencions –les primeres d'un ens provincial a la Comunitat Valenciana– per a projectes d'excavació de fosses, retirada de símbols franquistes i instal·lació de plaques commemoratives, l'acolliment de les quals ha desbordat les previsions de la Diputació.
En aquest sentit, l'ens provincial ha atès per primera vegada les consultes ciutadanes sobre la localització dels seus avantpassats víctimes de desaparicions forçades o les actuacions per a exhumar les fosses comunes. Aquest fet és l'embrió d'una futura oficina d'atenció a les víctimes, tasca que fins ara s'ha derivat cap als centres i agents especialitzats, el treball dels quals ha pogut satisfer la seua necessitat d'informació i en algun cas trobar les restes dels seus avantpassats.
En l'àmbit educatiu, s'han convocat tres beques de recerca d'un any amb un pressupost de 37.000 euros per a aprofundir sobre els fets esdevinguts en la postguerra, i s'ha dut a terme el programa 'La memòria a la biblioteca' (13.000 euros), que ha assortit amb material literari i audiovisual sobre la Guerra Civil i la dictadura franquista a les biblioteques dels 93 municipis que així ho han sol·licitat.
D'altra banda, la Diputació ha produït el documental "Fills del silenci", que en col·laboració amb la Conselleria d'Educació es portarà als centres de secundària en 2017 dins del programa "La memòria a l'escola". Així mateix, la Delegació ha engegat un projecte propi d'entrevistes i filmació de llocs vinculats amb la memòria històrica de la província de València i ha organitzat el projecte expositiu "No va haver-hi pau després de la guerra" amb la Universitat de València.
Finalment, la Diputació va aprovar en el seu ple del 18 de juliol una moció de revocació d'honors i distincions atorgats per l'ens a personatges i entitats vinculats a la dictadura franquista (entre ells Francisco Franco, Pilar Primer de Rivera o la Secció Femenina de Falange i les J.O.N.S) i, a la fi d'any, una proposició de suport institucional a l'anomenada "querella argentina", que investiga els crims del franquisme.
 
 
 
 
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal