La Diputació de València i la Generalitat Valenciana engegaran el
primer complex d'atenció social i sanitària per a persones amb malaltia
mental greu en l'edifici de l'antic hospital psiquiàtric de Bétera,
segons han anunciat aquest dimarts el president de la Corporació
provincial, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta i consellera d'Igualtat
i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.
Rodríguez i Oltra, acompanyats per la vicepresidenta de la Diputació,
Mª Josep Amigó, i la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer,
han visitat el centre especialitzat de malalts mentals (CEEM) que es
troba actualment en funcionament per a “conèixer de primera mà la
realitat de Bétera i per a traure el millor profit possible” a les
instal·lacions, ha assenyalat el president.
“Des de la Diputació marquem l'objectiu de dignificar l'atenció a la malaltia mental, i des del primer dia fins a l'últim estem treballant en una línia de cooperació amb la Generalitat”, ha destacat Rodríguez, qui ha citat com a exemples el projecte Xarxa Llibres i la creació de quatre centres socials a Llíria, Paterna, Sueca i Carcaixent, que es va anunciar la passada setmana.
“Comencem un camí que som conscients que serà llarg, però va en la bona direcció: la d'atendre la malaltia mental i, sobretot, ser capaços d'utilitzar al màxim els recursos dels quals disposa no la Diputació sinó el conjunt dels valencians i valencianes, que són al cap i a la fi els beneficiaris de les administracions públiques”, ha afirmat Rodríguez.
La trobada mantinguda entre els responsables d'ambdues administracions té per objectiu iniciar les converses a nivell tècnic per a estudiar la viabilitat de les reformes que s'ajusten "a un model de recurs més humanitzat i més centrat en l'atenció especialitzada que necessiten les persones amb trastorn mental greu", segons ha apuntat la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra.
Durant la visita, el president ha reiterat la participació activa de
l'ens provincial en el “naixement d'un projecte pioner de caràcter
social i sanitari” a la Comunitat Valenciana que pretén atendre la
malaltia mental “des d'una perspectiva integral”.
En aquest sentit, la consellera ha aplaudit "la bona sintonia entre la Diputació de València i la Generalitat per a posar les institucions i les polítiques al servei de les persones". "El nostre objectiu és recuperar i posar en ús edificis i recursos abandonats per l'anterior govern, especialment en un àmbit com és el de l'atenció social i sanitària a les persones amb malaltia mental crònica abandonat durant més de 20 anys", ha explicat Oltra.
Actualment, el centre especialitzat en salut mental de Bétera té una capacitat total de 80 places distribuïdes en dos mòduls, enclavats dins de l'antic Hospital Psiquiàtric de Bétera. La finalitat del centre és oferir atenció a persones amb malaltia mental crònica que no requereixen hospitalització, des d'una perspectiva de rehabilitació, enfocant la seua actuació cap a la millora de l'autonomia personal i social dels residents, recolzant la seua normalització i integració comunitària.
Col·laboració entre Diputació i Conselleria
La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives té en marxa diferents punts de col·laboració amb la Diputació de València, entre els quals es troben l'acord al que han arribat ambdues institucions per a la construcció i equipament de centres destinats a persones amb malaltia mental, diversitat funcional i infància en quatre municipis de la província.
La Diputació de València ha destinat al voltant de 6 milions d'euros a la construcció i reforma d'infraestructures socials en les localitats de Llíria, Sueca, Carcaixent i Paterna, responent a criteris proposats per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que prioritzen dues dels àmbits més abandonats per l'administració en els últims anys, la salut mental, la diversitat funcional i la infància.
Així, la Corporació provincial es farà càrrec de la construcció d'un centre de recepció de xiquetes i xiquets en l'antiga presó de Llíria, propietat de l'Ajuntament, que cedeix l'immoble per a la seua rehabilitació i adaptació a aquest nou recurs. Tindrà un cost per a la Diputació de València de 900.000 euros i l'equipament serà finançat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que disposarà de 60 noves places de recepció de persones menors d'edat.
Respecte als recursos per a persones amb malaltia mental, s'engegarà a Carcaixent un centre de rehabilitació i integració social (CRIS) amb 70 places i un centre de dia de 20 places, l'execució de les quals té una pressuposat de 800.000 euros.
D'altra banda, se subvenciona l'inici de la tercera fase de les obres de la residència, centre de dia i taller ocupacional per a persones amb diversitat intel·lectual de Sueca, amb un pressupost benvolgut de 2'3 milions d'euros i que comptarà amb 120 noves places, 40 residencials, 40 de dia i 40 del centre ocupacional.
Una altra de les infraestructures subvencionades va a ser la segona fase de construcció d'una residència per a persones amb diversitat intel·lectual de Paterna, amb un pressupost d'1'6 milions i 24 noves places.
Així mateix, en els pressupostos provincials 2017 s'ha produït un augment de 2,7 milions d'euros per a atendre als serveis socials dels ajuntaments de menys de 10.000 habitants, a més de mantenir la línia de col·laboració iniciada l'any passat, per la qual es dota amb 400.000 euros les ajudes per a combatre l'empobriment energètic.
Cap comentari :