El CEL de La Pobla denuncia la destrucció d'un aqüeducte dels anys 40 en ampliar una carretera al Pla de la Cova El CEL de La Pobla denuncia la destrucció d'un aqüeducte dels anys 40 en ampliar una carretera al Pla de la Cova
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El CEL de La Pobla denuncia la destrucció d'un aqüeducte dels anys 40 en ampliar una carretera al Pla de la Cova

 El president del CEL, José Luis Crespo, ha expressat la "sorpresa" per l'enderroc d'una part "molt important del nostre patrimoni històric, especialment perquè es tracta d'un dels pocs monuments que encara conservem a la Pobla d'aquest tipus, per això esperem que es respecte part d'eixa història perquè els nostres veïns no ho entendrien".

Es tracta ce la carretera d'accés a Vistacalderona

 El Centre d'Estudis Locals (CEL) de la Pobla de Vallbona ha denunciat que aquesta setmana l'empresa encarregada de les obres d'ampliació de la carretera d'accés a la urbanització Vistacalderona, en l'àrea nord del terme i adjudicades per l'ajuntament, ha procedit a l'enderroc de part de l'actual aqüeducte situat en un dels marges tot i que es tracta d'una construcció patrimonial que es remunta als anys 40, per tant, té més de 70 anys d'història. 

A la vista l'enderroc


El CEL ha alertat que aquesta actuació "sorprenent" pot suposar una greu agressió sobre l'únic aqüeducte que queda al terme municipal sobre el qual plana la polèmica des que l'anterior equip de govern va decidir mamprendre el projecte d'ampliació de carretera per donar servei a les més de 400 vivendes de la zona, oblidada durant molt temps.

A més, des de l'entrada del nou g0vern tampoc no s'han solucionat les mancances i problemes que s'han detectat d'ençà es van iniciar les obres de construcció de la carretera. Entre les mancances trobades, cal esmentar la inexistència d'un projecte global i seriós de restauració sobre el patrimoni local al llarg dels dos quilòmetres del traçat, especialment pel que fa referència a l'aqüeducte amb més de 70 anys d'història. Abans de les eleccions, fins i tot, es van talar arbres sense cap consens ni justificació tot i ser antics.    
abans de la destrucció


El CEL de la Pobla de Vallbona ha lamentat que la licitació de les obres deixa, únicament, en la mateixa empresa constructora de les obres d'ampliació les tècniques i els procediments adients per a la conservació i la restauració de les restes històriques. A més, hi ha dos corbes molt pronunciades de més de 90 graus sense cap visibilitat que pot provocar possibles accidents als ciclistes i usuaris, amb una amplària insuficient.  

 El CEL recorda que el projecte inicial no preveia la conservació de l'aqüeducte fins que es va decidir el contrari arran de les demandes i protestes del centre d'estudis i de diversos col•lectius socials de la Pobla. No obstant, l'enderroc de part de l'aqüeducte ha sobtat entre alguns sectors socials i culturals per la manca d'informació de l'enderroc. 

ubicació

L'informe d'impacte ambiental existent per a les obres de la carretera obvia qualsevol referència a l'aqüeducte i a la importància històrica dels arbres plantats en alguns trams del traçat. A més, s'han incomplert els preceptes continguts en la llei de patrimoni local perquè les obres estan situades a menys de 100 metres de les restes arqueològiques de la Casablanca, on hi ha una cisterna del segle XVIII i  divers material de l'època.

El CEL assegura que el carril bici es podria haver dissenyat al marge contrari de la carretera amb la qual cosa es preservaria amb més garanties les restes de l'aqüeducte alhora que no caldria haver fet cap corba pronunciada en el tram ja que a la meitat del camí hi ha un edifici que cal salvar. A més, l'aqüeducte queda enfonsat al costat del carril, la qual cosa li resta importància i prestigi al monument.

Tampoc no s'han tingut en compte els futurs problemes que provocarà la instal•lació d'unes canonades que creuen la carretera de banda a banda a fi de canalitzar l'aigua de les pluges torrencials i el seu agreujament per l'existència d'un barranc que creua el poble de nord a sud del terme municipal.

El president del CEL, José Luis Crespo, ha expressat la "sorpresa" per l'enderroc d'una part "molt important del nostre patrimoni històric, especialment perquè es tracta d'un dels pocs monuments que encara conservem a la Pobla d'aquest tipus, per això esperem que es respecte part d'eixa història perquè els nostres veïns no ho entendrien".  

la carretera abans de..


la carretera després de...

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal