L'OCU denuncia que el IRPH és realment una clàusula sol i crida als usuaris a canviar-ho L'OCU denuncia que el IRPH és realment una clàusula sol i crida als usuaris a canviar-ho
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'OCU denuncia que el IRPH és realment una clàusula sol i crida als usuaris a canviar-ho

Encara que la majoria dels préstecs hipotecaris a Espanya estan referenciats a l'índex Euribor, que actualment està en els seus nivells històrics més baixos, encara hi ha molts préstecs lligats a un índex molt més perjudicial, el 'IRPH'.

Els qui tenen una hipoteca referenciada a aquest índex ho paguen car: la xifra varia en funció de la quantia i el termini d'amortització, però calculem que en un hipoteca mitjana, tenir aquest índex tan perjudicial suposa al voltant d'1.200 euros més a l'any. La teua hipoteca usa el 'IRPH'? No et conformes:

#Mobilitza't contra abusos bancaris

IRPH: un índex poc recomanable

El 'IRPH' és un índex elaborat sobre la base dels préstecs concedits per les entitats i no reflecteix fidelment l'evolució dels tipus d'interès, ja que en ell influeixen les pròpies entitats amb la política de tipus que vulguen aplicar als seus préstecs. En general, l'índex IRPH sempre s'ha situat molt per sobre de l'Euribor. La seua única “suposat” avantatge era l'estabilitat.

OCU ha advertit reiteradament que aquest índex no és recomanable, així i tot, nombroses entitats van col·locar aquest índex a centenars de milers d'usuaris, que ara afronten hipoteques cares que solament beneficien al banc.

Acció judicial contra aquest abús bancari

Milers d'afectats han reclamat als seus bancs i caixes sol·licitant que el IRPH fóra substituït per l'Euribor més un diferencial, sense èxit. L'única solució per a ells és acudir als tribunals i lluitar per aconseguir que, si no es va informar clarament als clients, les clàusules que utilitzen l'índex IRPH siguen declarades abusives i com a tals nul·les, igual que ja ha succeït amb les clàusules solc.

I hi ha nombroses sentències en jutjats de primera instància que han sigut positives per als afectats. Les primeres a País Basc i les més recents a Barcelona. Per posar un exemple, la sentència del jutjat d'instrucció de Barcelona declarava “nul·la per abusiva la condició general de la contractació….que estableix com a índex de referència del préstec hipotecari 'IRPH' de caixes d'estalvi”.

En OCU, diuen, estar disposats a ajudar-te en aquesta batalla i aconseguir l'empara dels tribunals: l'èxit de les resolucions en clàusules solc, o en assumptes com les demandes dels accionistes de Bankia i els precedents d'algunes primeres sentències en aquest àmbit assenyalen que podem aconseguir-ho.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal