La Comissió Europea es mostra preocupada per la baixa implantació de les renovables al sector alimentari La Comissió Europea es mostra preocupada per la baixa implantació de les renovables al sector alimentari
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Comissió Europea es mostra preocupada per la baixa implantació de les renovables al sector alimentari


Segons un recent estudi de la Comissió Europea, l'ús de les renovables en el sector de la producció d'aliments a la UE va representar només un 7% del total de l'energia utilitzada. Tenint en compte que el mix energètic actual a Europa és del voltant del 15%, el sector alimentari està molt endarrerit respecte a altres sectors industrials.
El sector de l'alimentació és un gran consumidor d'energia, ja que la quantitat d'energia necessària per conrear, processar, empaquetar i distribuir els aliments a les taules dels ciutadans europeus va representar el 17% del consum brut d'energia de la UE en 2013 . Del total del consum el 26% correspon a la producció, el 28% a la manufactura, i tan sols el 5% a la valorització dels residus.
I és un contrasentit perquè en 2014 la UE va generar 100 milions de tones de residus alimentaris, el que representa un important vector per a la millora de l'eficiència energètica global del sistema. Cal tenir en compte que la pròpia valorització dels residus està considerada com un bon mecanisme renovable i sostenible.
Gran dependència dels fòssils.
L'informe titulat " Energy use in the EU food sector "adverteix que les energies renovables van representar només el 7% de l'energia utilitzada en la producció d'aliments i consum el 2013 en comparació amb el 15% en el mix energètic global. Això és un reflex de la gran dependència del sector de l'alimentació dels combustibles fòssils amb un 79%. Aquesta baixa proporció pot estar també vinculada al fet que una cinquena part dels aliments consumits prové de països de fora de la UE on el mix renovable és inferior al 15%.
Millores de rendiment
Encara que en l'informe es destaca la millora en el rendiment energètic dels cultius amb una reducció en el consum d'energia d'un 1% anual en les dues últimes dècades, es creu que el rendiment és encara millorable gràcies a l'ús de fertilitzants més eficients, però sobretot en l'ús d'energia renovable per a la seva producció.
La tecnologia del biogàs, per exemple, permet a l'agricultor ser autosuficient energèticament, i contribuir a la societat reduint emissions de CO2. L'ús del biogàs ha suposat la reducció de 13,4 milions d'BEP (barrils equivalents de petroli) i 52,3 TWh d'electricitat a la UE el 2013.
A més, alguns processos industrials estan explorant la possibilitat de recuperar energia en els residus produïts en la pròpia fabricació, mitjançant la fabricació de biogàs i el seu ús en cicles combinats.
Transport dels productes
L'eficiència energètica en el transport dels aliments es busca mitjançant dues eines: la reducció de consum energètic i l'optimització del transport en si. Hi ha casos en què és més rendible transportar aliments des dels països càlids cap al nord, que produir-los localment en hivernacles. De qualsevol manera, l'estudi revela que la qüestió ha de ser avaluada cas per cas.
El consumidor
En el cas del consumidor d'aliments, la Comissió Europea creu que el seu paper és determinant mitjançant un consum responsable, com ara la reducció del consum de carn, la compra local i estacional d'aliments, o la reducció de deixalles alimentaris quan sigui possible.
Tot i que la UE ha desenvolupat la Directiva d'Energia Renovable i la d'Eficiència Energètica, seran les pròpies polítiques comunes en Agricultura què han d'incentivar les inversions en mètodes agrícoles i ramaders més sostenibles amb el medi ambient, i desenvolupar programes de suport a les energies renovables .

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal