No tots els interessos que et demana el Banc són legals. Els interessos de demora, abusius No tots els interessos que et demana el Banc són legals. Els interessos de demora, abusius
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

No tots els interessos que et demana el Banc són legals. Els interessos de demora, abusius

El tipo d'interès de demora és una penalització que s'estableix en els contractes i que, en el cas de préstecs, s'aplica quan hi ha algun retard en el pagament de les quotes. És freqüent que l'interès de demora pactat abast xifres molt elevades, el que fa encara més difícil al consumidor complir amb els pagaments un cop s'hagi retardat.

Si no has pogut pagar una quota d'un préstec, no tot el que et demana el banc és legal. El Tribunal Suprem ha dictat una sentència recent que pot ajudar als consumidors a fixar els seus drets Diferent en préstecs hipotecaris o personals

Retardar-se o deixar de pagar la quota d'un préstec no surt gratis: als diners que s'ha de se li aplica un interès de demora, que pot arribar a ser molt elevat.Una sentència del Suprem determina quan és abusiu, aclarint les coses als consumidors. Et diem què has de fer.
El tipus d'interès de demora és una penalització que s'estableix en els contractes i que, en el cas de préstecs, s'aplica quan hi ha algun retard en el pagament de les quotes. És freqüent que l'interès de demora pactat abast xifres molt elevades, el que fa encara més difícil al consumidor complir amb els pagaments un cop s'hagi retardat.


Diferent en préstecs hipotecaris o personals

    En els préstecs hipotecaris per a compra d'habitatge habitual l'interès de demora està limitat a 3 vegades el tipus d'interès legal del diner .Atès que el tipus d'interès legal en 2015 és del 3,5%, l'interès de demora que s'apliqui durant aquest any no podrà ser superior al 10,5%.


    En el cas dels interessos de demora aplicables a préstecs personals (o qualsevol fórmula de finançament en que no s'aportin garanties reals), una recent sentència del Suprem ha determinat que són abusius els interessos de demora que excedeixin de sumar dos punts a l'interès pactat . D'aquesta manera, en un préstec personal amb un 9% d'interès nominal anual, l'interès de demora no podrà ser superior al 11%.

Una sentència favorable al consumidor


Segons estableix el Tribunal Suprem, en declarar-se abusiva (i com a tal, nul·la), aquesta clàusula s'ha de suprimir directament del contracte, sense afectar a la resta dels seus termes. D'aquesta manera l'entitat només podrà exigir el pagament dels interessos ordinaris, ja que s'elimina qualsevol pagament addicional que es derivi de l'aplicació de l'interès de demora abusiu.


El que has de fer:


Si per qualsevol causa et retardes en el pagament d'una quota del préstec, el banc et exigirà el pagament d'una comissió per reclamació de posicions deutores, al que caldrà sumar l'interès de demora calculat en funció del nombre de dies de retard en el pagament.
Si el tipus d'interès de demora que t'apliquen supera en dos punts l'interès del teu préstec, exigeix ​​a l'entitat que modifiqui la liquidació, excloent els interessos de demora per nul·litat de la clàusula. Fes servir per a això aquest model 


És molt probable que el banc ignori les teves pretensions. En aquest cas, paga la liquidació presentada i, després, reclama per escrit l a totalitat dels interessos de demora cobrats, més el seu interès legal.

    Reclama primer davant el Defensor del Client de l'entitat. 

 
    Si la resposta no és favorable, acudeix al Departament de Conducta de Mercat i Reclamacions del Banc d'Espanya (lamentablement, les seves resolucions no són vinculants).


    L'última opció és anar als tribunals. Valora-ho tenint en compte les quantitats reclamades.

El cas extrem: si et demanen tot


L'impagament de les quotes d'un préstec pot donar lloc a l'aplicació de laclàusula de "venciment anticipat"  que apareix en tots els contractes.Segons aquesta clàusula, davant l'impagament, l'entitat pot declarar vençut el préstec, exigint al client no només el pagament de les quotes impagades, sinó també el capital pendent d'amortitzar, més els interessos de demora i costes. Si s'arriba a aquesta situació l'entitat pot reclamar judicialment totes les quantitats degudes.


Després de la sentència del Suprem, les coses estan menys negres: el jutge hauria d'actuar d'ofici i modificar la liquidació presentada per l'entitat eliminant els interessos de demora per l'abusivitat de la clàusula.  


De la mateixa manera, si el banc et reclama aquestes quantitats i les has pagat abans d'arribar a judici, podràs presentar una demanda contra el banc per liquidar un interès de demora abusiu, i sol·licitar la devolució de totes les quantitats pagades.  liquidar un interès de demora abusiu, i sol·licitar la devolució de totes les quantitats pagades.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal