El PP nega que Muface estiga en perill i diu que només hi ha problemes puntuals en algunes prestacions El PP nega que Muface estiga en perill i diu que només hi ha problemes puntuals en algunes prestacions
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El PP nega que Muface estiga en perill i diu que només hi ha problemes puntuals en algunes prestacions

El Grup Popular en el Congrés nega que el Muface estiga en risc financer i assegura que només s'estan detectant alguns problemes puntuals en les prestacions que reben alguns pacients, per la qual cosa ha rebutjat la possibilitat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, comparega de forma extraordinària en seu parlamentària per a donar explicacions sobre aquest assumpte.

Així ho ha explicat el portaveu del PP d'Administracions Públiques en la Cambra baixa, Juan José Matarí, durant la reunió de la Diputació Permanent –l'òrgan que substitueix al Ple en els períodes no ordinaris de sessions– en la qual PSOE i Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), amb suport del Grup Mixt, han sol·licitat la convocatòria d'una sessió extraordinària de la Comissió d'Hisenda per a tractar la situació de la mútua de funcionaris.

“Com els agrada intentar aprofitar-se i utilitzar en el seu benefici polític les situacions en les quals, amb caràcter excepcional, algun funcionari puga sentir-se desprotegit. La preocupació, angoixa o desassossec que un malalt puga sentir per les seues prestacions sanitàries és sempre comprensible, i per descomptat que ens preocupa i ens ocupa. El que no és comprensible, ni raonable, ni ètic és que sempre intenten aprofitar-se d'aquestes situacions”, ha retret Matarí.

MUFACE “NO ESTÀ EN PERILL”

A continuació, el diputat andalús ha negat que la mútua dels funcionaris haja retallat prestacions o estiga “en perill”, al·legant que només existeixen problemes puntuals amb el concert de 2015 en els quals el Govern ja està treballant “intensament”. “Però els mutualistes tenen dret a rebre la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut amb totes les seues especialitats i sense cap tipus de copago o assegurament complementari”, ha reblat.

En aquest sentit, ha recordat que el conveni fixa les condicions en les quals les quatre asseguradores han de prestar l'atenció sanitària, atorgant un termini de sis mesos per a malalties greus i d'un any per a càncer i patologies psiquiàtriques per a seguir utilitzant els recursos que han deixat d'estar concertats.

Finalment, Matarí ha negat que s'estiga produint un “ofec financer” de la mútua, defensant que el seu pressupost és “equilibrat”, amb 1.613 milions d'euros enguany (un 1,58% més que en 2014) i que les aportacions de l'Estat s'han incrementat en els dos últims exercicis, amb el que la ràtio de despesa és millor ara, amb 890 euros per funcionari, que en 2011, quan es quedava en 877 euros.

“SITUACIÓ INSOSTENIBLE”

No obstant açò, la portaveu socialista d'Administracions Públiques, Susana Sumelzo, ha assegurat que la situació de Muface és “insostenible” per culpa de la “nefasta” gestió del Govern, que ha provocat una pèrdua de cotitzacions a resultes de la congelació de les ofertes públiques d'ocupació i de l'augment de les jubilacions, mentre “retallava” també les aportacions de l'Estat i obligava a la mútua a esgotar els seus fons de reserva.

“La viabilitat de l'entitat està amenaçada i s'ha reduït dramàticament la qualitat de les prestacions”, ha assegurat la responsable socialista, explicant que les asseguradores han suprimit centres i metges de les seues carteres, la qual cosa ha reduït la qualitat de l'assistència i obligarà a milers de funcionaris a canviar de doctor o pagar un copago per a poder mantenir-ho.

Joan Coscubiela, d'IU-ICV coincideix amb el diagnòstic que els problemes de “franca insolvència” del Muface es deriven de la reducció de “significativa” d'aportacions dels últims anys i de l'esgotament de la reserva. “Així que els funcionaris veuen reduïda la quantitat i la qualitat de la seua assistència, i els hospitals, amb tota la desimboltura i la barruda, ofereixen als ciutadans mantenir-los les prestacions si les paguen”, ha resumit.

Per açò, segons el parer del diputat català, és “absolutament urgent” que Montoro explique en el Congrés com pensa solucionar el “problema estructural” de falta d'ingressos del Muface, imprescindible per a mantenir la qualitat del seu servei, i ha ironitzat amb que “la condició de molts diputats del PP d'empleats públics” els porte a votar a favor de la compareixença.

La diputada de CC-NC, Ana Oramas, ha defensat també la sol·licitud d'aquesta compareixença al·legant el nombre d'afectats –un milió i mitjà de funcionaris són mutualistes–, el “disbarat inhumà” que suposa obligar a un malalt a canviar de metge a meitat de tractament, i la necessitat de forjar un consens sobre el futur de Muface davant la seua actual situació de “inviabilitat”.

OPACITAT I FALTA D'INFORMACIÓ

El portaveu adjunt d'UPyD, Carlos Martínez Gorriarán, s'ha mostrat a favor d'aquestes sol·licituds de compareixença, necessària per la “extraordinària gravetat” de la situació de *Muface, per les conseqüències que la seua crisi pot tenir en els funcionaris i perquè tota aquesta situació s'està afrontant per la via dels “fets consumats” i “amb una opacitat total”.

“Que una persona amb un problema greu de salut s'haja d'assabentar durant la seua assistència que ha perdut drets o serveis és d'una extraordinària gravetat, per la qual cosa significa de maltractament i d'ignorància de les obligacions bàsiques del Govern envers els ciutadans”, ha insistit el diputat magenta, que exigeix debatre sobre el futur d'aquesta entitat en lloc de seguir avant amb la seua “extinció no declarada” mitjançant el “vaciamiento” de la seua tresoreria i la reducció del seu pressupost.

També Emilio Olabarria, del PNB, creu que hi ha “motius més que suficients” per a demanar una compareixença de Montoro, perquè el futur de Muface “no és clar” davant la “manifesta insuficiència” financera que ha provocat el Govern, que al seu torn arriba a la situació “inhumana i aberrant” que un ciutadà puga veure interromput el seu tractament per falta de recursos, la qual cosa suposa a més una “vulneració d'un dret subjectiu consolidat”.

Tindrà raó el PP? Tindrà raó l'oposició? Anem a Google i cerquem Muface i ens trobem de servei amb està notícia de fa pocs mesos:

El Govern retallarà previsiblement les prestacions socials que reben els funcionaris a través de Muface a partir de juliol, la qual cosa afectaran a la cobertura de pròtesis dentals, ulleres, *lentillas i audiòfons. A més té previst congelar un any més l'aportació pressupostària para 2015″





Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal