Els animals no porten val de canvi. Pensa primer de regalar Els animals no porten val de canvi. Pensa primer de regalar
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els animals no porten val de canvi. Pensa primer de regalar

En el període nadalenc les vendes d'animals es disparen, són moltes les persones que encara pensen que col·locar un cadell com a sorpresa sota l'arbre és una bona idea. Convé pensar-li-ho dues vegades. Les mascotes no són objectes que hagin de comprar-se, ni porten val de canvi; són éssers vius dels quals responsabilitzar-se al llarg de molts anys. Abans que comprar, és preferible adoptar. Ecologistes en Acció proposa regalar carnets de soci per a refugis i societats protectores d'animals, que afronten un nombre creixent d'abandons amb cada vegada menys recursos.
No són ninots de peluix. Per obvi que sembli, convé recordar que els animals són éssers vius amb necessitats biològiques i afectives que cal cobrir al llarg de molts anys. La persona o família que es va a fer càrrec de l'animal ha de participar des del primer moment en l'elecció, conèixer les seves necessitats presents i futures i assumir la responsabilitat de les seves cures i seguretat, durant tota la vida de l'animal.
Un 25% dels espanyols ha rebut un animal com a regal sense el seu coneixement previ, segons un estudi realitzat. Resulta un percentatge molt alt que podria relacionar-se, de manera directa o indirecta, amb la xifra d'abandons. També la crisi ha influït en la tendència, davant la impossibilitat de moltes famílies de seguir mantenint un animal o el canvi de domicili derivat de les circumstàncies. Les raons econòmiques estan darrere del 15% dels casos declarats, segons l'estudi de la Fundació Affinity, el percentatge és probablement molt més alt a la vista dels casos no declarats.
Un nombre no determinat dels exemplars abandonats acaben assilvestrats ocasionant un enorme impacte per a les poblacions d'espècies autòctones que depredan o amb les quals competeixen. Uns altres moren de gana, malalties o atropellaments i uns altres són rescatats. D'aquests últims, molts d'ells acabaran sent sacrificats i els que tinguin millor sort acollits en centres totalment replets.
Refugis i societats protectores porten molt temps llançant cridades de socors, davant la sobresaturació de les seves instal·lacions. Compten amb recursos molt limitats per atendre a tots els gossos i gats recollits.
A la vista de la quantitat d'animals a la recerca de llar, resulta una obscenitat comprar un cadell per nadal. Existeix a més un entramat comercial, on alguns criaderos es converteixen en autèntiques fabriques de mascotes perfectes orientades únicament al benefici. Si un cadell no és suggeridor per atreure a la possible clientela, no té aspecte de ser de raça, o quan ja comença a créixer sense ser venut, podria ser rebutjat.
L'adopció és una opció molt més lògica, ètica, justa i econòmica. Els costos són molt menors que en el cas d'una compra; la majoria dels animals han estat esterilitzats, amb el que s'evita que noves ventrades augmentin el problema; les persones a càrrec de refugis i protectores poden assessorar millor sobre el caràcter i necessitats dels animals de cara a realitzar una millor elecció.
L'entrada d'un animal a casa és, en tot cas, una decisió prou important com per prendre-la amb calma més enllà de la revolada nadalenca. Per això una bona idea seria la de regalar carnets de socis o quotes de suport als refugis i protectores que treballen tot l'any pels animals, per adoptar després amb temps i responsabilitat.
Aposta per la teua conscienciació i la de la societat, perquè acabi trencant els prejudicis existents sobre l'adopció d'animals i porti a les institucions a dictar normes de benestar animal que impedeixin entre altres coses que els animals de companyia siguin objecte de comerç. Forma part de la campanya llançada amb l'objectiu de proposar alternatives més sostenibles al balafiament de les festes.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal