Els dos formen part del llistat que s'ha vist obligada a lliurar a Esquerra Unida la Consellería que dirigeix Maria José Catalá per una sentencia del TSJCV.
Es tracta de l'IEs Camp de Túria de Lliria i del col.legi 'Cra Alt Carraixet' d'Olocau i . Tots dos formen part de la llista lliurada només després de la sentència en la qual el TSJCV condemna a la Consellería i li obliga a lliurar el llistat.
La sentència número 426/14 de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia ha obligat a la consellera d’Educació María José Català a facilitar a la síndica d’EUPV en les Corts Valencianes i coordinadora de la formació d’esquerres, Marga Sanz, la relació completa de col·legis públics que tenen instal·lacions amb fibrociment. Sanz considera “summament preocupant” que 154 col·legis tinguen instal·lacions amb fibrociment, la qual cosa “podria suposar, en el cas del seu deteriorament, un autèntic perill per a l’alumnat i per als treballadors del centre”. Esquerra Unida reclama a Català la confecció d’un registre concret dels centres, on aparega el grau de perillositat que tenen aquestes estructures, així com s’establisca un pla d’actuació urgent per substituir-les. La síndica d’esquerres ha manifestat: “ara comencem a saber els motius de l’opacitat de la consellera. Des d’EUPV vam haver d’interposar un recurs davant el TSJ perquè Català no volia lliurar-nos aquesta informació, i ara ja sabem per què”.
Sanz ha anunciat que registrarà una nova bateria de preguntes i sol·licituds i també exigirà un registre públic amb una relació completa de les instal·lacions amb fibrociment i el grau de perillositat. També ha recordat la diligència d’investigació penal sobre el cas del CEIP Ciutat de Bolonya, amb data de 6 d’agost de 2013, en la què el tinent fiscal advertia a la Conselleria d’Educació que si aquesta no actuava podrien haver “responsabilitats penals”. Igualment, la parlamentària autonòmica ha fet referència al cas de l’Institut Rei Jaume I d’Alzira, on tres alumnes van resultar ferits en desembre de 2012 a causa d’una ensulsida del sostre. La síndica d’EUPV en Les Corts ha insistit que ja són “sis les vegades que el TSJ ens ha donat la raó deixant en evidència l’absurda opacitat de la conselleria d’Educació. Català usa als lletrats de la Conselleria per a una causa que, clarament, ja està perduda davant mà. Sis sentències del TSJ demostren que la consellera no està emparada per a ocultar informació pública a l’oposició”, ha afegit Sanz qui també considera que la informació pública “és de tots, no és propietat ni de Maria José Català ni del Partit Popular. I en aquest cas, encara és més greu, quan es tracta d’informació tan preocupant”
El fibrocement va ser prohibit per cancerigen
El caràcter cancerígen del material que compon el fibrociment obliga que a partir de 2002 queda prohibit a Espanya l'ús i comercialització de tot tipus d'amiant en la indústria del fibrociment, però ens queda un quantiós llegat de materials a força de fibrociment, predominantment sota la forma d'elements constructius.
Durant el període 1947 – 1985, més de la meitat del consum d'amiant a Espanya va ser realitzat per una sola empresa, Uralita, S.A i amb una única destinació: la fabricació de fibrociment. Per volum de producció, segueixen a Uralita, S.A, les empreses Rocalla, S.A. i Fibrotubo Fibrolit,
El el mapa pot consultar-se ací
IES Camp de Túria Lliria |
Cap comentari :