Unes 10.000 persones han resultat ferides, i moltes d'elles necessitaran seguiment i tractament mèdic i quirúrgic, quan la meitat dels hospitals han sigut danyats o destruïts. Més de 15.000 cases, les llars de 100.000 persones, han sigut parcial o totalment destrossades i han quedat inutilitzades. Alguns barris són inaccessibles, bloquejats per muntanyes d'enderrocs que recorden a les restes d'un terratrèmol. Els danys ocasionats a desenes de col·legis posen en perill l'educació de molts xiquets. L'única planta d'energia en la Franja també ha sigut bombardejada: solament el 30% de les necessitats d'electricitat estan cobertes, per la qual cosa, en els barris on encara hi ha servei, els corts són constants; uns altres ni tan sols tenen llum perquè la xarxa ha sigut destruïda. A més, hi ha escassetat d'aigua potable, ja que la xarxa de subministrament no ha sigut reparada. I moltes tendes i negocis també han patit danys.
Metges Sense Fronteres (MSF) porta treballant a Gaza més de dues dècades. En els últims anys hem sigut testimonis dels nocius efectes del bloqueig israelià que va començar en 2006: desocupació creixent, pèrdua de les terres agrícoles catalogades com a "zones restringides", caiguda dels ingressos del sector pesquer per les restriccions de la Marina israeliana, i problemes per a obtenir matèries primeres o productes manufacturats per a ús en habitatges i negocis. Encara que no és possible mesurar amb rigor l'impacte que l'empobriment de la població té en la seua salut, no hi ha dubte que est existeix, i a ell se sumisca la dura experiència psicològica que suposa el confinament.
Igual que altres organitzacions humanitàries, MSF ha analitzat el paper que pot exercir en aquesta situació. Una de les preguntes que sorgeix és si, en treballar alleujant les conseqüències humanes i socials del bloqueig (encara que siga lleugerament), no estarem contribuint a normalitzar-ho. En altres paraules: ens hem convertit en agents de la seua implementació? La població de Gaza, amb qui i per a qui treballem, ens ha convençut que prefereix nostra presència a la nostra denúncia. Però el dubte persisteix, en vista del prologat del confinament i del recurrent cicle de violència que provoca.
En tot cas, la Franja de Gaza està devastada. Si bé l'assistència humanitària als ferits, malalts i desplaçats ha de continuar, la reconstrucció és també important i urgent. La provisió d'assistència mèdica, refugi provisional, aigua potable i menjar és essencial, però les obres públiques, l'entrada de materials de construcció i altres productes manufacturats, i la rehabilitació d'instal·lacions urbanes són també vitals i urgents.
Com a territori ocupat que és, Gaza depèn de la bona voluntat de les autoritats israelianes per a la seua supervivència a curt termini i per al seu desenvolupament. Relaxar els criteris per a permetre l'entrada de béns i persones millora les condicions de vida més immediates, però la resposta a la catàstrofe actual no pot esperar. Les preocupacions de seguretat de l'Estat d'Israel, per legítimes que siguen, no poden derivar en l'asfíxia de la població palestina. Una força d'observació internacional, opció que compta amb el suport de molts països, podria vetlar per que açò no ocórrega, garantint que solament els béns de naturalesa civil entren en la zona. Una cosa està clara: alçar el bloqueig és igual de vital per als *gazatíes que les mesures d'emergència pal·liatives que ja s'han engegat.
Cap comentari :