La Diputació signa acords amb la Coordinadora de ONGD per a fomentar compra ètica pels Ajuntaments i Comerç Just. La Diputació signa acords amb la Coordinadora de ONGD per a fomentar compra ètica pels Ajuntaments i Comerç Just.
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Diputació signa acords amb la Coordinadora de ONGD per a fomentar compra ètica pels Ajuntaments i Comerç Just.

La Coordinadora de ONG per al Desenvolupament és la responsable de la Campanya Pobresa Zero i, encara que l'acord subscrit amb la Diputació no aporta més que la voluntat de col·laborar, la veritat és que s'obri una via amb els Ajuntaments per a poder gestiona directament amb ells. L'acord signat (27/07/2014) no suposa més que el compromís de realitzar campanyes en els Ajuntaments i formació de personal per a enfocar les compres ètiques en aquest sentit. Per tant, cap aportació anirà, ara com ara, a la Coordinadora, ni tampoc cap benefici directe.

No obstant açò, s'obri la via perquè s'establisquen camins de col·laboració amb els Ajuntaments, en anar recolzada la Coordinadora d'ONGD per la Diputació. Ara dependrà de la voluntat política i la conscienciació de cada govern municipal que s'estenga la pràctica de compra ètica.

La ‘Compra Pública Ètica’ és una eina per a minimitzar els impactes socials dels subministraments i serveis que adquireixen les administracions públiques, al mateix temps que es fomenta una major exigència en el respecte a les condicions laborals en els països en vies de desenvolupament. Així la Diputació de València fomentarà les pràctiques de ‘Comerç Just’ en col·laboració amb la Coordinadora Valenciana d'ONGD a través programes de formació i conscienciació en els ajuntaments de la província de València.

“Qualsevol ajuntament- pot per tant, com a administració més pròxima al ciutadà i gestor de diners públics, pot contribuir a aquesta pràctica. És a dir, mirar la procedència dels productes que necessita adquirir considerar les situacions laborals i humanes que es donen en els països productors abans de decidir-se per un en concret”. “Són detalls xicotets, però gestos importants que el ciutadà valora i contribueixen a millorar la vida de milers de persones en altres països. La formació referent a açò entorn d'aquestes pràctiques és fonamental també en l'àmbit municipal”




Per què la Compra Pública Ètica en les nostres administracions?

IMPORTÀNCIA - Les administracions públiques dediquen a la contractació ajuste al 19 % del PIB, la qual cosa les converteix en el major contractant pel seu volum i influència sobre els mercats i l'entorn.

IMPACTE - Les polítiques de compra pública ètica en ajuntaments posseeixen un potencial de canvi significatiu produint un efecte trencada sobre els hàbits de consum de les empreses proveïdores i la ciutadania.

LEGALITAT - La contractació pública ha de salvaguardar els seus principis bàsics de transparència i no discriminació. La legislació europea i nacional ja ha incorporat criteris socials en les diferents fases de contractació.

EFICÀCIA - Les administracions tenen la responsabilitat d'utilitzar el seu pressupost públic de la manera més eficient amb la millor opció, entenent per tal no solament factors econòmics sinó també ambientals, ètics i socials.

REFERENT i MODEL - La compra pública ètica ha de ser un exemple perquè les empreses avaluen les seues cadenes de subministraments en països en desenvolupament i revisen les seues polítiques d'ocupació.

BENEFICI A la CIUTADANIA - És una eina d'educació per al desenvolupament fomentant el consum responsable i valors com la solidaritat, la justícia i la participació.

BENEFICI A les COMUNITATS DE PAÏSOS EN DESENVOLUPAMENT - En el món hi ha 25 milions de famílies que depenen del cultiu del cafè el preu del qual no aconsegueix ni per a cobrir les seues necessitats bàsiques. l'opció del Comerç Just proporciona unes condicions laborals dignes i millora en les seues condicions de vida.

RESPONSABILITAT SOCIAL DE LES EMPRESES - proporciona un suport a les empreses socialment responsables, la qual cosa suposa un avantatge competitiu i una motivació a les quals no han incorporat la responsabilitat social en la seua gestió.

SINERGIES - Suposa una eina complementària amb les polítiques socials i de cooperació que els Ajuntaments vénen desenvolupant.

COMPROMÍS - Fa públic i real el compromís dels actors públics per a reduir les desigualtats mundials i avançar en un món mes just i sostenible.

IMATGE - Suposen un factor de legitimació del missatge que volen traslladar a la societat les Administracions Públiques Municipals.



COM HO PUC FER?


Per a incorporar la Compra Pública Ètica en l'administració pública és convenient fer una anàlisi prèvia i plantejar-se la incorporació de manera gradual establint prioritats i avaluant els avanços. L'organització Idees recomana seguir una sèrie de passos a seguir a través d'un pla d'acció que fructifica en un procés de contractació:

1. Selecció dels grups de productes a analitzar

2. Identificació de tots els agents implicats en la compra dels grups de productes seleccionats

3. Identificació dels processos de compra i contractació dels grups de productes seleccionats

4. Identificació d'obstacles i oportunitats de l'aplicació de la compra pública responsable en la compra i contractació dels grups de productes seleccionats.

5. Elaboració d'un pla d'acció a tres nivells: curt, mitjà i llarg termini.




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal