El Consell Valencià de Cultura demana protecció per a l'última residència del Govern de la República El Consell Valencià de Cultura demana protecció per a l'última residència del Govern de la República
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Consell Valencià de Cultura demana protecció per a l'última residència del Govern de la República

València (EFE).- El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC) s'ha pronunciat avui a favor de la declaració com Bé d'Interès Cultural de la finca El Poblet, situada a Petrer (Alacant), que va ser l'última seu del Govern de la II República fins a l'eixida cap a l'exili del seu president, Juan Negrín.

L'organisme consultiu de la Generalitat considera que és "el moment oportú" per a iniciar les gestions destinades al fet que en un termini "raonable" es puga dotar del major grau de protecció a aquest paratge i puga convertir-se en un parc públic mancomunat, en un parc de propietat pública o en un lloc i jardí històric singular.

Per açò, el CVC fa una crida a les diferents Administracions -local, provincial, autonòmica i nacional- al fet que inicialment adopten les mesures adequades per a garantir la protecció d'aquesta propietat, la conservació de la qual podria estar en perill per raons urbanístiques, sociològiques (l'edat dels propietaris) i històriques.

En opinió del CVC, est suposaria el primer pas per a ulteriors declaracions proteccionistes de major envergadura d'un lloc conegut també com a "Posició Yuste", del que destaquen la "evident càrrega històrica" del lloc i els seus edificis i el seu "indiscutible valor patrimonial".

La proposta del CVC pretén evitar "la seua possible deterioració física i oblit", i es fa en coherència amb anteriors acords del ple d'aquest organisme que cridaven a la defensa, protecció, rehabilitació i consolidació dels espais històrics vinculats amb la guerra civil espanyola, dels quals aquest tindria "una singularitat excepcional".

El 25 de febrer de 1939, el Govern de la II República Espanyola presidit per Juan Negrín va fixar la seua residència en una finca rural de Petrer, en la qual es van celebrar els dos últims consells de ministres de la II República.

Segons l'informe del CVC, en 1997 el Govern belga va intentar comprar la finca, de 25 hectàrees, per a convertir-la en residència del dictador congolés Mobutu Sese Seko.

L'organisme consultiu assenyala que ha atès l'acord unànime dels grups polítics representats en l'Ajuntament de Petrer, dels grups de la Diputació d'Alacant i de la comissió de Cultura dels Corts Valencianes, i la petició de grups socials i culturals.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal