El Congrés rebutja la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya El Congrés rebutja la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Congrés rebutja la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya

Una delegació del Parlament de Catalunya, integrada pels diputats Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA), ha defensat aquest dimarts a la tarda al Congrés dels Diputats una proposició de llei que demana a la Cambra baixa que cedeixi les competències a la Generalitat per organitzar una consulta d'autodeterminació el proper 9 de novembre.

La diputada Rovira (ERC) saluda a Rajoy abans d'intervenir

La sessió ha arrencat a les 16.oo hores amb la lectura de la posició del Govern sobre la matèria, que manté que Catalunya no té competències per organitzar una consulta sobiranista. Posteriorment han intervingut els tres diputats catalans, i seguidament el president del Govern, Mariano Rajoy, i els diferents grups parlamentaris. Els grups majoritaris en la càmera (PP i PSOE) ja han anunciat la seva oposició a la proposta.

23:07: Artur Mas: “El procés segueix”

23:05: Artur Mas: “Això no és un punt final […], és un punt i aparti, a partir d'aquí la institucions catalanes buscarà els marcs legals per poder fer aquesta consulta el 9 de novembre. Aquí no s'acaba tot ni molt menys”.

23:02: Compareix el president català, Artur Mas, per valorar la decisió del Congrés: “la nostra mà segueix estesa, no retirem la mà”

22:52: 6 hores i 52 minuts més tard es produeix la votació al Congrés dels Diputats. El resultat: 347 vots emesos, Sí 47, No, 299, Abstenció 1. Queda rebutjada la presa en consideració de la reforma de la Llei Orgànica per cedir les competències a la Generalitat per organitzar una consulta d'autodeterminació el proper 9 de novembre.

19.45: Intervé el portaveu del PNB, Aitor Esteban. Posteriorment prendrà la paraula el Grup Mixt. Després de la fixació de posicions de cadascun dels partits, s'obrirà un torn de rèplica. Finalment, es duran a terme les votacions. La iniciativa serà rebutjada amb els vots en contra de PP i el PSOE, a més de UPyD. Votaran a favor Esquerra Plural, ERC, CiU i el PNB.

19.38: Rosa Díez: “Aquest debat emmascara els veritables problemes dels catalans. En comptes de debatre dels problemes dels ciutadans catalans ens porten aquí les seves obsessions”.

19.28: Rosa Díez al·ludeix a l'absència del president de la Generalitat al Congrés: “Vostès saben que hi ha funerals amb absència del mort”.

19.20: Rosa Díez: “Amb algú que no respecta les regles de joc no hi ha gens que dialogar”.

19.12: Rosa Díez: “Parlem de drets dels ciutadans i no d'identitats. Al meu pare se li va condemnar a mort per ser republicà i no per ser de Cantàbria”. “A Catalunya hi ha opressió d'uns ciutadans catalans cap als quals no són nacionalistes”.

19.05: La diputada de UPyD, Rosa Díez, manté que “vostès han portat a aquesta càmera un debat *antieuropeo”. “La democràcia no està per interpretar els somnis dels ciutadans”.

18.58: Coscubiela (Esquerra Plural), a Rajoy: “El que no els agrada és que els ciutadans de Catalunya parlin, igual que durant 35 anys no han volgut que parli la societat espanyola”. “Espanya no es trenca, està fracturada socialment”, afegeix.

18.52: Coscubiela es dirigeix a Rajoy, mentre aquest parla pel mòbil, igual que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. La presidenta del Congrés, Celia Villalobos, li insta a continuar “li escolti el president o no li escolti ningú”.

18.42: Coscubiela (Esquerra Plural): “Anem a votar a favor perquè davant el conflicte volem saber què pensa la ciutadania de Catalunya. Es planteja una cessió temporal de competències per a un cas concret”.

18.40: El diputat de l'Esquerra Plural, Joan Coscubiela, denuncia que és un debat instrumentalitzat.

18.33: Duran i Lleida li pregunta a Rajoy: “A partir de matí estarà disposat a negociar? Posi dia i hora, però negociar significa negociar-ho tot, i tot vol dir tot. Cal pactar per seguir pactant. Volem votar i volem negociar, però vostès no volen ni l'un ni l'altre”.

18.31: Duran i Lleida: “Catalunya té menys autonomia avui que fa un any, i que fa deu. No influeix la Llei Wert en l'autonomia de Catalunya?”. Wert somriu en el seu escó.

18.27: Josep Antoni Duran i Lleida (CiU), sosté que “no estem davant un plet jurídic, sinó davant una qüestió política amb majúscules. És gravíssim emparar-se en la Constitució per no resoldre un problema polític”.

18.15: Rubalcaba acaba la seva intervenció. Es buida part del Congrés, prop d'un terç dels diputats abandona la Cambra baixa.

18.10: Rubalcaba demana una reforma del Senat perquè sigui una càmera de representació territorial, “no una càmera de segona lectura”.

18.05: Rubalcaba: “Segueixo sent el mateix socialista que defensa la llei. Vaig recolzar que l'Estatut es votés a Catalunya i no en tot l'Estat, perquè era el que marcava la llei. Obrim un procés d'acord sobre el nou procés de convivència”.

18.00: El líder de l'oposició afirma que “és evident que existeixen problemes de convivència entre Espanya i Catalunya”.

17.55: Rubalcaba: “No és tolerable que es digui que Espanya ens roba. No estem d'acord amb el dret d'autodeterminació ni amb la independència de Catalunya. És contradictori demanar que a Europa s'acabin les fronteres i crear noves en la península ibèrica”.

17.50: Rubalcaba: “El que em separa del senyor Rajoy: nosaltres hem estat darrere de totes les decisions que els ha donat aquest marc d'autogovern”.

17.45: Rubalcaba: “Anem a ser francs, Espanya sense Catalunya no és Espanya, és una altra cosa”. “Anem a votar que no perquè és un tema que afecta al conjunt dels espanyols. Ens parlen d'un referèndum que és políticament vinculant, i per això ens afecta a tots”.

17.40: Rubalcaba: “No ens agraden aquests processos en els quals s'obliga a triar entre ser català o ser espanyol”.

17.38: El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, comença la seva intervenció: “Parlo en nom del PSOE. Som socialistes, no som nacionalistes. Per això respectem que existeixin a Espanya ciutadans que se sentin més gallecs, catalans o andalusos que espanyols, igual que succeeix a l'inrevés”.

17.35: Mariano Rajoy finalitza la seva intervenció apel·lant a el “esperit de la Constitució”.

17.30: El president del Govern afirma que “no significa aquesta negativa que es tanquin totes les portes. Hi ha una porta oberta de bat a bat per a aquells que no estiguin conformes amb l'estat actual de les coses: iniciar els tràmits per a una reforma de la Constitució”.

17.28: Mariano Rajoy alerta de les conseqüències per a Catalunya del que proposa el Parlament: “Catalunya seria més pobre, sortiria d'Europa, de l'ONU i dels tractats internacionals. El que estan proposant vostès és el més semblat que es puguin imaginar a la illa de Robinson Crusoe”.

17.25: Rajoy: “Sens dubte votar és un dret democràtic. Ho és. Però no en qualsevol lloc, ni de qualsevol manera, ni sobre qualsevol assumpte”.

17.20: Rajoy: “Perdonin-me la vanitat, però tal vegada jo creo a Catalunya més que vostès, perquè no tinc la necessitat d'afirmar la seva existència a cada estona”.

17.14: Rajoy: “No és veritat que a Catalunya sofreixin una pressió insuportable. No és veritat que es persegueixi la llengua catalana o que s'asfixiï la seva cultura. No puc assumir el seu relat d'opressió”.

17.10: Rajoy: “No és alguna cosa que puguem resoldre el senyor Mas i jo amb un cafè. Encara que prenguéssim 500, seguiria faltant-nos el que no tenim: la potestat que la Constitució ens nega”. “No em demanin que incompleixi la llei; no em demanin que em salti la sobirania nacional”.

17.00: Mariano Rajoy: “No és possible atendre al que ens sol·licita el Parlament perquè no ho permet la Constitució”. El president del Govern llegeix el seu discurs, preparat amb anterioritat: “No existeixen sobiranies regionals, ni provincials ni locals”.

16.56: El president del Govern, Mariano Rajoy, pren la paraula en l'estrada entre els aplaudiments dels diputats del Pàg.

16.50: Joan Herrera (ICV-EUiA): “Els que parlen de sobirania espanyola són els que la hi van lliurar als mercats. Qui trenca Espanya és qui rescata bancs i autopistes i no a les persones”. “Avui necessitaríem un PSOE que no apuntalase el vell i una dreta més britànica”.

16.48: Joan Herrera (ICV-EUiA): “Estem aquí perquè els enemics de l'Estat del Benestar no desaprofiten una oportunitat per carregar-se l'autogovern. El debat territorial és només una de les expressions de la fi d'etapa i de règim de l'Estat espanyol. Estan dinamitando el pacte constitucional. Avui no sentim aquesta Constitució com a pròpia, està segrestada per aquells que no la van votar”.

16.43: Joan Herrera (ICV-EUiA) comença la seva intervenció

16.37: Marta Rovira (ERC): “Volem un Estat que inverteixi en trens carregats d'oportunitats i no en trens d'alta velocitat sense passatgers ni mercaderies; que desnoni als bancs tòxics i rescat a les bones persones. Que ens digui quant val un quilowatt de llum i que treballi perquè les nostres factures no siguin les més cares d'Europa; que es persegueixi l'interès general i no es rendeixi davant els oligopolis; que faci homes i, sobretot, dones lliures, senyor Gallardón”.

16.33: Marta Rovira (ERC): “El país se'ns fon a les mans. No tenim suficients recursos, instruments, competències per poder ajudar als ciutadans”.

16.30: Comença la seva intervenció la diputada d'ERC Marta Rovira, que envia una abraçada als diputats, i a “tota la gent que aquests dies ens ha parat pel carrer per dir-nos que avui estaran aquí amb nosaltres”.

16.28: Turull (CiU): “No desistirem. Impulsarem altres vies que facin que el poble de Catalunya decideixi. El poble de Catalunya ha iniciat un camí sense tornada per decidir el seu futur”.

16.22: Turull (CiU): “Venim en nom d'un poble, el català, que prefereix la reafirmació a la resignació. Així ni es vol ni es pot seguir. A Catalunya hi ha una sensació de fatiga”.

16.18: Comença la seva intervenció el diputat de CiU Jordi Turull, el primer dels tres representants del Parlament a prendre la paraula.

16.15: El text del Govern fa el seu al·legat contra la decisió del Parlament català basat en dos principis: la potestat d'organitzar referèndums correspon a l'Estat mitjançant Llei Orgànica, i en l'objecte del mateix no cal contravenir els articles 1.2 i 2 de la Constitució sobre la indisolubilidad de l'Estat.

16.11: Comença la sessió amb la lectura, per part del Secretari Primer de la taula del Congrés, Ignacio Gil Lázaro, del criteri del Govern sobre la matèria del ple monogràfic.

16.03: Entra Rajoy a l'Hemicicle escortat per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i la líder del PP català, Alicia Sánchez Camacho.

* Traduït per Crònica des de La Marea

 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal