L'oposició de la Pobla proposa recórrer la Llei de Reforma Local. La majoria del PP ho impedeix en el Ple L'oposició de la Pobla proposa recórrer la Llei de Reforma Local. La majoria del PP ho impedeix en el Ple
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'oposició de la Pobla proposa recórrer la Llei de Reforma Local. La majoria del PP ho impedeix en el Ple

El PP de La Pobla de Vallbona va rebutjar dimarts amb el seu vot en contra la proposta presentada per la resta de grups polítics del Consistori (PSPV, Compromís, CUPO i EU) per a sumar-se als Ajuntaments que han iniciat ja un recurs formal  contra la Llei que reforma l’Administració Local.

La llei, ja en vigor, resta competències als ajuntaments menors de 20.000 habitants, que seran assumides per les Diputacions provincials. En el cas de pobles de més de 20.000 habitants, com és el cas de La Pobla, la major part de les de competències que es venen assumint i que pertanyen a les Comunitats  Autònomes podran continuar prestant-se a través d’un conveni amb la Generalitat,  però l’ajuntament haurà d’ajustar el preu del servei al que es denomina “cost estàndard”. És a dir, que el mateix servei s’haurà de prestar ara amb menys diners en ares de l’estabilitat pressupostària. Si el servei no s’ajusta a dit cost, serà assumit per la Diputació. Esta pèrdua suposa una recentralització acusada després de dècades de descentralització progressiva de la gestió.

Segons Mikel Aragón, portaveu del PSPV, “la reforma lesiona el principi d’autonomia local garantit per la Constitució i suposarà un autèntic retrocés en la qualitat dels serveis que presten els ajuntaments. Es tracta d’una llei que posa, una vegada més, la rendibilitat econòmica per davant de les persones. Una cosa és la contenció de la despesa i l'optimització dels recursos, i altra ben distinta és el que s'amaga darrere: que les Diputacions es convertisquen en les entitats encarregades de privatitzar els serveis municipals dels ajuntaments”.
Per a Iris Marco, regidora de Compromís, “es tracta d’una llei plena d’incongruències, que no inclou  disposicions transitòries que impliquen un període d’adaptació i de difícil compliment. Tampoc parla de la qualitat del servei en cap moment, sinó del seu preu. No és important que siga de qualitat, sinó un servei barat, amb el perjudici directe per al ciutadà. És impossible prestar un bon servei amb menys recursos.  Si hi ha hagut descontrol a alguns ajuntaments, s’haurien d’haver reforçat els mecanismes de control i no haver-se limitat a tocar les competències municipals”.

Els partits de l’oposició van retretar el PP que haja fet una llei que criminalitza els Ajuntaments, carregant sobre la seua esquena la responsabilitat de la situació econòmica, quan el percentatge del deute que suposen els municipis no arriba a un 4% del total.
Francisco Navarrete, regidor de CUPO, va destacar que “s’està convertint en un mal hàbit aprovar lleis que afecten tots els ciutadans de d’estat sense el major consens possible, com és el cas d’esta llei. La falta de consens implica, a no molt llarg termini, una reforma o,fins i tot, una derogació de la llei, la qual cosa porta a una major inseguretat jurídica i descontrol als ajuntaments. Hauria de legislar-se tenint en compte que són l’administració més propera i sensible als problemes dels ciutadans, i no atenent a criteris partidistes i poc transparents. És una competència “impròpia” d’un ajuntament intentar millorar la qualitat de vida dels seus veïns?”.

Per la seua banda,  Javier Descalzo, portaveu d’EU, considera que "és curiós que el PP de La Pobla no recolze la tramitació del recurs quan ells mateixos, en la seua defensa del text, reconeixen d’una banda que la llei és imperfecta i millorable i, d’altra, molt més preocupant, el desconeixement exacte de l’impacte que pot tindre en els serveis del nostre municipi. La llei està plena d’ambigüitats i interpretacions, i el recurs pretén que siga la Justícia qui dictamine la validesa del text, i no el “rodillopoular” qui l’impose unilateralment”.

A més, per als grups que signaven la proposta, la llei crea una inseguretat jurídica important, ja que es tracta d’una reforma feta a corre cuita i sense haver fet un estudi acurat de la forma en què es farà eixe traspàs de competències, dels recursos de què disposen les Diputacions, del cost estàndard dels serveis, etc.  .

Per als regidors dels partits esmentats, és dubtós que la Generalitat puga fer-se càrrec del finançament d’eixes competències. Tampoc queda clar si les Diputacions, a les quals casualment se’ls multipliquen les funcions en un moment en què la seua pròpia existència està sent qüestionada, estan preparades en recursos i personal per a assumir els serveis que deixaran de prestar els municipis xicotes.

Al plenari, l’equip de govern es va limitar a repetir l’argumentari enviat des de Madrid i  va ser incapaç de respondre a preguntes com quines són les competències que té ara mateix l’ajuntament, com es calcula el cost estàndard o com va a ser possible mantindre els serveis sense que perden qualitat.



El texte suscrit a La Pobla de Vallbona  que provoca el Ple es aquest.
Abans del día 28 de Febrer de 2014, per ser el termini que estableix la llei per formalitzar el recurs que s’adjunta, la convocatòria de sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament amb el següent assumpte en el seu ordre del dia per al seu debat i votació:

PRIMER.- Tramitació per a la formalització del conflicte en defensa de l'autonomia local contra els articles primer i segon i altres disposicions afectades de la Llei 27/2013, de 27 de desembre de 2013.
Propostes d’acord:
PRIMER.- Iniciar la tramitació per a la formalització del conflicte en defensa de l'autonomia local contra els articles primer i segon i altres disposicions afectades de la Llei 27/2013, de 27 de desembre de 2013, de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (BOE núm 312 de 30 de desembre del 2013) d'acord al text que s'adjunta, segons l'assenyalat en els arts. 75 bis i següents de la Llei Orgànica 2/1979, de 3 d'octubre, del Tribunal Constitucional.
SEGON.- A aquest efecte, sol•licitar dictamen del Consell d'Estat, d'acord amb el que estableix l'art. 75 ter 3 de la Llei Orgànica 2/1979, de 3 d'octubre, del Tribunal Constitucional, a través del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, a petició de l'entitat local de major població (art. 48 Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local), així com atorgar a aquesta entitat la delegació necessària.
TERCER.- Facultar i encomanar a l’alcaldessa per a la realització de tots els tràmits necessaris per dur a terme els acords primer i segon i expressament per a l'atorgament d'escriptura de poder tan ampli i bastant com en dret es requereixi a favor de la Procuradora Sra Virginia Aragó Segura, col. n º 1040 del Col•legi de Procuradors de Madrid perquè, en nom i representació de l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona de forma solidària i indistinta, s'interposi conflicte en defensa de l'autonomia local contra la llei 27/2013, de 27 de desembre del 2013 (BOE núm 312 de 30 de desembre del 2013), de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local seguint per tots els seus tràmits i instàncies fins a obtenir sentència ferma i la seva execució.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal