Les Falles desencallen. La falla experimental 'Ciutat encallada' Les Falles desencallen. La falla experimental 'Ciutat encallada'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les Falles desencallen. La falla experimental 'Ciutat encallada'

Cada any es multipliquen les comissions falleres que van més enllà del casal, la revetlla, el ‘cubata’ i l’ofrena. Les Falles, com la ciutat, s’havien quedat anquilosades, com balenes varades al Golf de València. Precisament una balena serà el cos de ‘Ciutat encallada’, monument de Catielfabib-Marqués de Sant Joan, en el que han participat fallers, falleres, veïns i veïnes.
L’estudi Mixuro ha ajudat a la falla Castielfabib-Marqués de Sant Joan en la seua falla participativa. Foto: Mixuro.
La falla ha de ser crítica, però també participativa. “La nostra filosofia és tractar de treure partit dels espais de la ciutat que estan infrautilitzats, però també de les estructures socials que no estan del tot aprofitades, com les comissions falleres”, explica Maria Oliver, de Mixuro, un estudi d’arquitectura que aposta per un enfocament social de la seua tasca i que enguany ha ajudat aCatielfabib-Marqués de Sant Joan amb el seu monument, ‘Ciutat encallada’, especial en molts sentits.
‘Ciutat encallada’ és una falla “experimental, però que no està al marge de la gent”, descriu Maria, que no pot facilitar cap foto de la maqueta ni cap esbós perquè es vol mantenir el secret fins al dia de la ‘Plantà’. “És hi-tech, però amb materials reciclats; és abstracta, però es reconeix”, conta amb la il·lusió pròpia d’algú que ha aconseguit un miracle per als temps que corren: implicar a tot un barri, fallers i no fallers, en la confecció d’un monument. “Per a nosaltres, plantar una falla, tindre eixe espai que ens cedeix la ciutat, és un regal que no podem desaprofitar”.
Mixuro es va posar en contacte amb la comissió a través de l’artista faller Miguel Arraiz, a qui han ajudat a plantar durant els últims quatre anys. La comissió, que ha apostat per l’experimentació, va acceptar la proposta de l’estudi que, baix el títol ‘Ciutat encallada’, pretenen denunciar una ciutat “infrautilitzada i apagada” com València. D’ahí la idea de la balena varada. Però hi havia més, calia implicar als fallers i falleres i als veïns i veïnes del barri. Testar com se senten.
Aleshores es van posar a treballar. D’una banda, van penjar a internet una enquesta oberta per a què tots els veïns del cap i casal donaren la seua opinió sobre diferents temes. En total s’havien de contestar quatre preguntes i, en funció de les respostes, les diferents peces del monument, tots triangles, tindrien uns colors o altres. D’altra banda, van convocar un taller participatiu i obert a tot el públic per a realitzar les enquestes en persona, el passat dissabte al Café Que Viene El Lobo, al que acudiren uns 150 adults i 50 o 60 xiquets i xiquetes. Allà mateix els van ensenyar l’estructura del monument, i com s’encaixaran les peces.
El passat dissabte es va portar a terme un taller en què es van construir part de les peces. Foto: Mixuro.
Ara, només resta acabar l’estructura i esperar al dia de la Plantà, que també serà especial. “Tenim un pressupost modest, i no ens podem permetre, per exemple, una grua. Per tant, necesitarem de tots els veïns per plantar la falla, i serà també un acte participatiu que ha de comptar amb l’esforç de tots”, explica Maria. Cada triangle de la falla anirà numerat de tal manera que cadascú que ha participat podrà veure la seua contribució al monument.
Per col·locar algunes estructures faran falta fins a 20 persones a la vegada, amb el que serà “un procés també bonic i que simbolitza el que pretenem amb tot açò, que és recuperar el sentit original de les falles, d’una banda, criticant com està València, i també enfocant la comissió com una associació de veïns de la que es pot treure molt més partit i que podria aportar moltes més coses positives”, conta Maria. Per a l’arquitecta, les falles són “un terreny molt bo per a investigar”, pel que fa a les estructures i també en l’aspecte social.

* Guillem Sanchis, des dels nostres amics de nonada.es
 
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal