Armes pacifiques per al canvi social Armes pacifiques per al canvi social
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Armes pacifiques per al canvi social


Democràcia no és votar cada quatre anys, encara que els polítics estan farts de legitimar les seues accions en els resultats electorals. El poble té al seu abast armes pròpies. D’armes pacífiques, no violentes, es parlarà i s’aprendrà a partir de dimecres a La Cova de beCode de Benimaclet amb documentals i tallers sobre desobediència civil.

Les jornades sobre ‘Desobediència civil i lluites socials’ que es portaran a terme a partir del proper dimecres a La Cova de beCode de Benimaclet. Foto: Joseba Barrenetxea Altuna.
“El debat sobre la batalla de legitimitat entre qui ostenta el poder i el poble sorgeix cada cert temps; diria que és un fenomen cíclic”. Parlem amb un dels membres del Moviment per l’Objecció de Consciència (MOC-Alternativa antimilitarista) de València, del per què de les jornades sobre ‘Desobediència civil i lluites socials’ que es portaran a terme a partir del proper dimecres a La Cova de beCode de Benimaclet. I de seguida ix a col·lació Gamonal, i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), i el 15M, i la reforma de codi penal, ja qualificada per amplis sectors de la població com una ‘llei mordassa’. I Ucraïna. Sí, el tema està candent.
I no és un fenomen actual. Tal com relata la documentació facilitada per l’organització, el naixement de la desobediència civil s’atribueix a l’escriptor, anarquista i filòsof Henry Thoreau, empresonat en 1846 per negar-se a pagar impostos en protesta contra la guerra dels Estats Units contra Mèxic, i la política esclavista de l’estat de Massachussetts. “Es tracta d’un incompliment deliberat, de manera col·lectiva i pública, d’una llei que es considera injusta”, expliquen des del MOC, i afegeixen que “es planteja un conflicte fonamental: la legitimitat enfrontada a la legalitat”.
Fins on podem arribar per frenar lleis que ens pareixen il·legítimes i injustes? Fins on pot anar l’Estat per obligar-nos a complir-les? Quines són les alternatives pacífiques a la lluita armada? Tots aquests interrogants es posaran damunt de la taula en unes jornades gratuïtes que consistiran en la projecció de dos documentals i en la realització d’un taller participatiu i pràctic sobre desobediència civil i acció directa no violenta. Es tracta de donar als moviments socials de base les armes pacífiques per saber com actuar quan l’objectiu és resistir la violència policial en el camí “cap al canvi social radical”.

Del Black Power a la PAH

Per centrar el debat, les dues primeres sessions, este dimecres i el vinent, es dedicaran a la projecció de dos documentals. El primer, ‘The Black Power mixtape’, premiat en 2011 al Festival de Sundance, és inèdit a València, i reuneix reportatges gravats per la televisió sueca als Estats Units entre els anys 1967 i 1975.Fins al 2011, els materials havien estat ocults als magatzems de la televisió. El director Göran Olsson els ha reunit conformant un mosaic de veus i esdeveniments que van transformar la societat nord-americana.
Com va aconseguir aquest moviment desgastar el racisme arrossegat fins i tot més enllà de Rosa Parks? Si ens pareix un exemple massa llunyà, el dimecres 12 es viatja en el temps fins al present, amb el documental ‘La plataforma’ sobre la preparació de la Iniciativa Legislativa Popular que va presentar la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca davant del Congrés dels Diputats l’any 2012. Aquest moviment estatal va aconseguir que 1.405.854 persones signaren a favor de la dació en pagament i l’establiment d’un lloguer social, entre d’altres propostes. Però l’acció de la PAH va més enllà: en cada intent d’aturar un desnonament es posen en pràctica algunes tècniques de desobediència civil i d’acció directa no violenta.
El cicle es tancarà amb el taller el dissabte 22 de febrer, impartit per experts del MOC-Alternativa antimilitarista. L’objectiu és, d’acord amb el comunicat, “donar ferramentes fonamentades filosòficament i política, eficaces i legítimes, com l’acció directa no violenta i la desobediència civil. Aconseguir que la gent les faça seues i les utilitze, i n’isca reforçada individualment i col·lectiva”. S’ensenyaran tècniques de resistència passiva, autoprotecció i informació legal front a les actuacions judicials o policials, i també mètodes d’acció i intervenció.
Les projeccions dels documentals són obertes al públic en general, mentre que per participar en el taller, que és gratuït, cal inscriure’s prèviament seguint les instruccions de l’esdeveniment creat a Facebook.



* Guillem Sanchis des dels nostres amics de nonada.es
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal