Gallardón amb la contrareforma del dret de les dones a avortar, ens retorna a 1980 Gallardón amb la contrareforma del dret de les dones a avortar, ens retorna a 1980
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Gallardón amb la contrareforma del dret de les dones a avortar, ens retorna a 1980

Adéu a la llei de terminis. El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de reforma de la Llei de l'Avortament, amb la qual la interrupció de l'embaràs es converteix, de nou, en un delicte, tret que aquesta compti amb l'autorització d'un metge. "No cal dependre de l'exclusiva voluntat de la dona embarassada. El sistema de terminis que deixava en capacitat de decisió de la titular no s'introdueix en el nou text", ha dit el ministre en la presentació de l'avantprojecte en La Moncloa.

 

La norma aprovada, amb el nom Llei Orgànica de protecció de la vida del concebut i dels drets de la dona embarassada, i que substituirà a la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l'Embaràs, suposa abandonar el sistema de terminis, en vigor des de l'any 2010, per tornar al sistema de supòsits, pel qual la interrupció de l'embaràs es converteix en delicte menys en supòsits molt concrets i que siguin acreditats: el perill per a la salut física o psíquica de la mare, que l'embaràs sigui fruit d'una delicte contra la llibertat sexual i, excepte en els casos en els quals l'embaràs suposi un risc vital, dins del termini de 22 setmanes de gestació. "La dona sempre és víctima", ha repetit fins a en dues ocasions el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, qui també s'ha referit al fet que el legislador ha de dirimir aquells supòsits de "col·lisió entre la vida del 'nasciturus' (terme jurídic que designa a l'ésser humà des que és concebut fins al seu naixement) i la vida de la dona".

Encara més restrictiva que la legislació anterior a 1985, que contemplava la deformació del fetus com suposat pel qual l'avortament fos una practica legal, la llei impulsada per Gallardón recull com suposat únicament que el fetus present "anomalies incompatibles amb la vida", qüestió que haurà de ser *refendada per l'informe de dos metges. "El més important és que la vida del no nascut encarna un valor fonamental, que és un ben jurídic que l'Estat està obligat a reconèixer", va expressar el ministre després de l'aprovació del text en una compareixença en la qual va ressaltar en diverses ocasions el "drama" que envolta a la qüestió de l'avortament, un tema en el qual, segons va ressaltar, "no cal dependre de l'exclusiva voluntat de la dona embarassada", com afirma que passava amb el sistema de terminis.

Quant als supòsits penals, Gallardón no ha especificat què tipus de penes portarà implicada la participació en avortaments fora de la llei de supòsits promulgada avui en Consell de Ministres. Ha dit el ministre que, en cap supòsit, "serà suposat de retret penal, ni multa, ni presó", amb el que queda fora del Codi Penal, almenys en el que a la dona embarassada es refereix. Sí ha desenvolupat el ministre la nova obligació d'acompanyament i tutela de qui depengui la pàtria potestat de les menors de 18 anys embarassades. Així mateix, es regula l'objecció de consciència per part de metges i infermers, els noms dels quals passaran a formar part d'una base de dades, però que es podrà invocar "fins a l'últim moment".

L'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció Voluntària de l'Embaràs ha emes una nota de premsa a les 17h de la tarda del 20 de desembre en la qual asseguren que el nou ordenament impedirà a les dones "avortar en el nostre pais"; per ACAI "la interrupció voluntària de l'embaràs no podrà realitzar-se legalment, ja que els requisits burocràtics, legals i metges exigits impediran que sigui una pràctica sanitària normalitzada". Alguna cosa que converteix a l'Estat espanyol al país amb les lleis més restrictives de la UE al costat d'Irlanda i Polònia.

Mobilitzacions contra la reforma de la Llei de l'Avortament

En les últimes setmanes s'ha difós una convocatòria per al dia en què s'aprovi l'avantprojecte de reforma de la Llei de l'Avortament, que finalment s'ha presentat avui, 20 de desembre, en Consell de Ministres. Amb l'etiqueta #mibomboesmío, diversos col·lectius han difós convocatòries per celebrar concentracions enfront de les seus del Partit Popular, subdelegacions de Govern i, en el cas de Madrid, enfront del Ministeri de Justícia, fetes amb participació de moltes persones.

 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal