Fira Vila, molt més que un mercat alternatiu. el 29 de desembre la pròxima Fira Vila, molt més que un mercat alternatiu. el 29 de desembre la pròxima
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Fira Vila, molt més que un mercat alternatiu. el 29 de desembre la pròxima

És l’últim diumenge del mes i els carrers d’Ontinyent veuen més gent de l’habitual; uns paren taules amb pastes, altres amb els fruits del bancal; alguns porten sabons i més enllà hi ha qui penja d’un cordell fotografies antigues. Estem a Fira Vila, un mercadet obert als productes artesanals i de proximitat, que va molt més enllà d’això.

Treballs en ceràmica o en fusta, confecció i punt de ganxo, manualitats, il·lustracions, productes acabats de collir de les hortes, plantes, bijuteria, objectes de segona mà, col·leccionisme, entre d’altres, formen part del mercat. Foto: Vicent Guerola.

La llàstima, però, és que la vida als carrers de la Vila es quede en l’últim diumenge de mes o en dies assenyalats com Setmana Santa o la festa del bou en corda. La resta del temps, els estrets carrers del barri pateixen les conseqüències de la manca d’habitants. Cases velles, gent major que va desapareixent sense relleu, situació cèntrica però sense possibilitat d’aparcament, zero activitat econòmica, ningun comerç des del tancament del forn que fins fa uns anys encara sobrevivia… res.

La vida queda relegada als dies de festa, la resta del temps la gent no va per allí; tampoc no té a què anar. Sent evidentíssima la necessitat de revitalitzar el barri durant tot l’any, un grup de veïns juntament amb altres entitats socials decidiren posar-se mans a la feina. En un primer moment es va pensar en un mercat de flors a la manera dels mercats de flors holandesos; la iniciativa no acabà de quallar i el projecte esdevingué, finalment, Fira Vila.

Parlar únicament de mercat obert a productes artesans no seria suficient. Treballs en ceràmica o en fusta, confecció i punt de ganxo, manualitats, il·lustracions, productes acabats de collir de les hortes, plantes, bijuteria, objectes de segona mà, col·leccionisme… i també tallers, dolços, música, o fins i tot intercanvi de llibres: Araceli i Helena són les encarregades de la singular ‘Lliureria’, i fidels a Fira Vila cada diumenge que se celebra, són també els qui passen per la seua parada a tornar un llibre i agafar-ne altre nou. Qualsevol cosa que un puga aportar és benvinguda, perquè Fira Vila està oberta a la participació de tots aquells disposats a implicar-se.

Fira Vila es va crear per revitalitzar el centre històric d’Ontinyent. Foto: V. G.

Des de l’organització destaquen que pretenen recuperar, a xicoteta escala, el que en altres temps havien estat les fires: jornades d’intercanvi no sols de productes, també de coneixements. Un model de mercadet que veiem proliferar amb èxit a diverses poblacions del País Valencià; alguns ja consolidats com el Mercat del RiuRau de Jesús Pobre o el Mercat de la Terra de Xaló, altres acabats de nàixer com el Mercat de la Foradà, que tindrà lloc per primera vegada este diumenge a la Vall de Gallinera, centrat en oferir productes de la terra però també poesia, música o artesania. Iniciatives, totes elles, exemplars i necessàries, que fan visibles noves formes de consum sota conceptes com sobirania alimentària o economia del bé comú.

Fira Vila, amb participants vinguts no només del mateix Ontinyent sinó d’arreu de tota la Vall d’Albaida i el Comtat (Quatretonda, Agullent, Albaida, Muro…) i amb més d’un any de trajectòria, sembla anar consolidant-se. Amb el suport de la Regidoria de Sostenibilitat, amb Fran Quesada (Els Verds) al capdavant, la presència en les xarxes socials i el treball de veïns i col·lectius implicats en la revitalització del barri, cada edició de Fira Vila resulta una nova espenta en la recuperació del que, diuen, és el barri més bonic d’Ontinyent.

Fira Vila es tornarà a celebrar el pròxim diumenge 29 de desembre, de 10 a 14 hores, als carrers de la Vila d’Ontinyent.

*ÀGUEDA VITÒRIA des dels nostres amics nonada.es

 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal