Proposta legislativa de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) amb mesures per prevenir la pobresa energètica Proposta legislativa de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) amb mesures per prevenir la pobresa energètica
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Proposta legislativa de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) amb mesures per prevenir la pobresa energètica

El PP s'ha quedat aquest dimarts sol en el Ple del Congrés en el seu rebuig a acceptar a tramitació la Proposta legislativa de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) amb mesures per prevenir la pobresa energètica.

Entre aquestes mesures s'explica la de prohibir a les elèctriques tallar durant l'hivern el subministrament de llum a les famílies que no poden pagar per problemes econòmics.

La Diputada Laia Ortiz defensant la proposta

Enfront del suport que tota l'oposició ha mostrat a la proposta, el popular Mario Flores ha assenyalat que el Govern ja ha pres "mesures urgents" per atallar aquest fenomen, tant en el plànol social per protegir a les famílies més vulnerables, com dins de la Llei del Sector Elèctric, que la Cambra baixa aprovarà de forma definitiva aquest dijous.

Segons el diputat, aquesta normativa "garanteix el subministrament a un menor cost, reforça els mecanismes de protecció al consumidor, manté el bo social i inclou mesures d'eficiència energètica, entre altres iniciatives".

"És cert que des de l'inici de la crisi hi ha hagut un increment progressiu de persones amb el risc de pobresa o exclusió social, però també és cert que el Govern està fent veritables esforços a implementar mesures socials per garantir la sostenibilitat de l'Estat del Benestar", ha insistit.

Per al PP, la culpa és dels socialistes

El PP dessa paregut cap preocupació per l'iniciativa

A més, ha etzibat que si cal "recriminar" alguna cosa en aquest sentit, les crítiques s'han de dirigir al PSOE, la gestió del qual no va garantir la inclusió social i que la seva política energètica va provocar un increment en la factura elèctrica del 63% entre 2005 i 2012 i va causar el "malson" del dèficit de tarifa en prevaler desmesuradament" a les renovables, la qual cosa va provocar un "*sobredimensionamiento" del sistema elèctric.

"Sembla mentida com es tergiversen aquí les coses. Sentint-los, sembla que el causant que les tarifes siguin més cares és el PP", ha criticat Flores, que s'ha "solidaritzat amb les persones que sofreixen i tenen dificultats per mantenir una llar en condicions bàsiques d'habitabilitat i són víctimes de la pobresa energètica".

"Poden estar tranquils, perquè la preocupació i sensibilitat del Govern per buscar solucions a qualsevol problema de caràcter social és més que palès", ha conclòs.

Davant aquestes paraules, la portaveu d'Energia de l'Esquerra Plural i promotora de la proposició, Laia Ortiz, ha reconegut als mitjans la seva "decepció" per un discurs "ple de mentides" per part del PP i perquè les mesures del Govern "empitjoraran la pobresa energètica".

"És molt decebedor que es neguin a debatre i veure que aquest Govern no té la mínima sensibilitat", ha afegit.

Prèviament, durant la seva intervenció des de la tribuna, ha defensat proposades com prohibir el tall de subministrament de llum, gas o aigua durant els mesos d'hivern a les famílies amb dificultats econòmiques que no paguin la seva factura; definir un servei essencial que mai pugui ser motiu de tall, aplicar l'IVA reduït als subministraments domèstics de gas i electricitat, regular un sistema públic de preu social per a les llars amb poder adquisitiu reduït o aprovar un Pla contra la Pobresa Energètica.

Sense cost pressupostari

Ortiz ha assegurat que aquestes propostes "no són complicades" ni impliquen un major cost pressupostari, perquè haurien de carregar-se contra els beneficis que les elèctriques segueixen obtenint malgrat la crisi econòmica.

"És qüestió de voluntat política i valentia per defensar l'interès general enfront de les corporacions i el negoci", ha assenyalat.

I és que, ha ressaltat, aquest problema "no és una ficció ni una exageració", com demostra que 1,4 milions de llars sofrissin algun tall de llum per impagament durant l'any passat, "més del doble que abans de la crisi". Una situació que no només afecta al confort en la llar, sinó fins i tot a la salut i al dret a la vida.

"Però és un problema que sí té solució, no és una plaga bíblica. Només demanem sensibilitat i flexibilitat. Aquesta no és la solució a la pobresa però sí són mesurades per recuperar la dignitat i la salut, i facilitar l'accés a un ben essencial que cada vegada sembla més un luxe", ha conclòs.

Propi de Charles Dickens

També el socialista Pedro Sánchez ha acusat als populars de "ignorar, quan no agreujar" el "drama" de la pobresa energètica, com al seu judici demostra el "incompliment del compromís" assumit per l'Executiu de no pujar els peatges de la llum al gener, increment confirmat aquest mateix dimarts pel ministre d'Energia, José Manuel Soria.

Per això, ha reclamat tant mesurades d'eficiència energètica i estalvi com lluitar contra la pobresa energètica mitjançant una treva hivernal, preus socials o més informació per part de les empreses.

"La nostra aposta és per una resposta integral. Aquest és un debat transcendent per a la societat i per tant és just obrir-ho", ha resolt.

El portaveu adjunt de UPyD, Carlos Martínez Gorriarán, ha ironitzat amb què "sembla de novel·la de Charles *Dickens haver de parlar a hores d'ara del segle de persones que han de decidir si pagar la llum o el menjar".

"És alguna cosa *inenarrable que fa 50 anys probablement no es creia que fos possible", ha dit, criticant que fins ara s'hagi "ignorat aquest problema seriós, i que va a anar a més" si no es prenen mesures "ara".

Al seu entendre, aquest fenomen és conseqüència d'una "pèssima política energètica" que ha portat a un increment de preus de l'electricitat, i no el resultat "inexorable" de la crisi econòmica.

Per això, ha defensat la necessitat de prevaler l'estalvi i l'eficiència energètica, a més d'aplicar mesures socials per fer front a la "pobresa en general" que porta a la gent a "no poder pagar cap factura".

Debat del segle XIX

Per CiU, Josep Sánchez ha advocat per aplicar una "economia social de mercat" com la qual tenen "perfectament assumida" altres països, de manera que "on no pugui arribar la iniciativa privada per condicions extremes de pobresa" sigui l'Estat el que cobreixi unes necessitats mínimes per evitar que "un tall de llum li pugui costar la vida a algú".

A més, ha recordat que els nacionalistes catalans ja van proposar incloure "un ànima social" als Pressupostos de 2014, per "poder protegir a determinades capes de la societat que, per les condicions econòmiques, puguin superar el llindar de la pobresa social".

En aquest punt, ha recordat que comunitats com Catalunya ja han pres mesures per evitar els corts de subministraments, però ha destacat la necessitat que el Govern aprovi preus socials i consum mínim essencial per garantir la igualtat entre ciutadans.

El portaveu econòmic del PNB, Pedro Azpiazu, ha recordat que "l'energia és un producte bàsic i de primera necessitat" i que l'impagament per impossibilitat de fer front a les factures "no pot en cap cas implicar un cost de subministrament".

"Aquest més sembla un problema del segle XIX que del segle XXI", ha arribat a afirmar, reclamant una solució des de l'àmbit polític amb la "contribució" de les empreses elèctriques.

Per ERC, Teresa Jordà ha destacat que "en les societats avançades l'aigua o la llum són serveis essencials bàsics, per la qual cosa han d'estar garantits per un veritable Estat del Benestar", mentre que a Espanya les elèctriques aconsegueixen "immorals" beneficis a costa d'una pujada de preus que està afectant la salut dels ciutadans, un fenomen que el Govern pot "corregir".

Pedro Quevedo (CC-NC) recolza "total i absolutament" la iniciativa, que veu "necessària i oportuna" davant el "*ultraliberalismo salvatge" en el tractament d'un "dret essencial" com és l'accés a l'energia, sobretot davant la nova pujada en la factura que s'aplicarà des de l'1 de gener.

"Aquesta situació és inacceptable", ha resolt. Jon Iñarritu, d'Amaiur, ha reclamat "anar a l'arrel del problema" amb una reforma "integral" del sector elèctric.

 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal