De guàrdia amb els treballadors d'RTVV De guàrdia amb els treballadors d'RTVV
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

De guàrdia amb els treballadors d'RTVV

Són les 12.00 hores del dimecres i fa cinc dies que el govern valencià ha tallat les emissions de RTVV. Els treballadors han iniciat una campanya de protesta davant el president Alberto Fabra que té parada al Palau de les Arts. Passem una guàrdia amb ells, els mitjans madrilenys, els turistes i els curiosos que s’acosten a veure què passa.
Els fotògrafs aprofiten la primera acumulació de treballadors per fer fotos. Foto: Guillem Sanchis.
Els més matiners són els policies, que ja estan a la redona on es troben les escales d’accés al Palau de les Arts quan arribem un poc abans de les 12 del migdia. Hi ha cinc furgons de la Policia Nacional i tres de la Policia Autonòmica, que alternen amb diverses dotacions de la Policia Local de València. En total fan uns no menys de 50 policies quan encara no han arribat els treballadors, que ja han protestat a Xàtiva, en altre acte del president amb la ministra de Foment, Ana Pastor.
Amb Pastor, Fabra també està anunciat al congrés que porta per títol ‘Futuro en español’, i que se celebra a un dels llocs emblemàtics del malbaratament de recursos públics i els sobrecostos.
El perímetre de seguretat és exageradament ampli, i deixa uns 25 metres per a que passe la comitiva. Els moments de tensió viscuts el dimarts fan que les forces de seguretat tracten de distanciar la protesta de la figura del president. Però Alberto Fabra ha sigut més ràpid que els treballadors i, quan estos arriben, ja està dins del Palau. El cap del Consell evita la porta principal.
En total hi ha no menys de 50 policies quan encara no han arribat els treballadors, que ja han protestat a Xàtiva
Amb totes les dotacions de policia es troben també molts minuts abans de l’hora H, les 13.15 hores, les unitats mòbils i llançadores d’alguns canals de televisió estatal. “Des de Madrid, el que veiem és que la societat valenciana, els treballadors de RTVV, són guerrers. Pensàvem que callarien, però no estan disposats a abandonar”, comenta Desiré Hernández, reportera de ‘Las mañanas de Cuatro’, que passeja poc abans de la connexió en directe. Està destacada a València des del tancament de RTVV el passat divendres, i la previsió és que encara estiga, si més no, fins avui divendres.
L’equip de Cuatro té alguns problemes amb la policia per poder aparcar el furgó amb la parabòlica per connectar via satèl·lit, però Desiré i els seus companys poden començar a treballar. “El que va passar el dimarts ha marcat un abans i un després. Es nota que volen protegir molt més al president”, explica. La periodista entén la desesperació dels treballadors: “vaig conéixer un realitzador amb quatre fills, que anava amb les fotos d’ells a les protestes. És normal que estiguen així”.
El dia va començar amb protestes a Xàtiva, en un acte que compartiren Alberto Fabra i la ministra de Foment, Ana Pastor. Foto: CCOO Educacio.

12.30 hores: Fabra ja està dins

Cap a les 12.30 hores, arriba la confirmació de què els treballadors estan viatjant de València a Xàtiva, on ha començat la cinquena jornada de lluita. Quan xafen les immediacions del Palau de les Arts, es confirma que Fabra ja està dins, que ha entrat per alguna porta de darrere desconeguda. En són uns 50. No els falten pancartes, ‘vuvuzeles’ i xiulets que encara no comencen a fer sonar.
Un grup de periodistes xarrem de l’horrible situació del sector, una vegada més, uns metres dins del perímetre. De seguida, una agent de la Policia Nacional ens reclama amablement que eixim fora, a metre i mig d’on ens trobàvem. Des d’aquest moment, quatre policies ens rodegen. Mentre ens mantenim a l’aguait del que puga passar, un membre del gabinet de presidència ix del Palau per avisar que Alberto Fabra atendrà als mitjans en breu, dins. Als companys dels diaris i les agències de comunicació els garanteix estar presents en el ‘canutazo’. A Nonada.es no, encara que ho intentarà, “però clar, els blogs i les revistes digitals apareixen i desapareixen a cada moment”. Li diguem que portem més de dos anys en funcionament, i que no ens coneix perquè no solem cobrir actes polítics. Ens convida a tractar d’entrar, però les declaracions de Fabra tampoc ens maten. Les podeu llegir ací.
Al voltant de les 13.00 hores arriba el gruix dels treballadors. Hi ha cares conegudes, i també empleats anònims que han sigut arrossegats per la catàstrofe de RTVV. “Jo estic acomiadada des del principi, des de l’ERO, i allò no va ser per motius econòmics, va ser per motius ideològics. Ahí tens el cas de Vicent Grau, que va ser l’únic periodista de Ràdio 9 afectat per l’ERO. Quina casualitat que fou l’únic que va fer vaga! Són uns lladres, però no anem a parar, d’això res”, es queixa. Mentre parla, un company ofereix un tros d’ensaïmada amb xocolata. La fam fa acte de presència. I la calor. Els fotògrafs aprofiten la primera aglomeració de treballadors per fer la seua feina i justificar el desplaçament a una protesta frustrada.
Quan els treballadors arriben al Palau, es confirma que Fabra ja està dins, que ha entrat per alguna porta de darrere desconeguda
Al cap de pocs minuts arriba Lorena Tortosa, la periodista víctima de l’excés de zel en la feina d’un dels escortes d’Alberto Fabra. De seguida li preguntem, i li resta importància a l’incident: “no és la primera vegada que em passa.Quan el judici de Carlos Fabra, un Guàrdia Civil ja em va tirar a terra. Açò no és res. Amb Camps, era el pa de cada dia. No recorde exactament el que va passar, si després de tombar-me estava ajudant-me o agredint-me. Em vaig protegir amb els braços per un acte reflex”. Un company d’Europa Press confirma que, amb Camps, els periodistes eren víctimes contínues de comportaments més que dubtosos. “El que no pot ser és que protegir al president siga sinònim de pegar manotades als micros”, coincideixen els dos.
Lorena té un directe per a una de les primeres peces de ‘Noticias Cuatro’. No podrà ensenyar al president eixint del Palau de les Arts escridassat, però sí la protesta dels treballadors, un dia més. El tema encara interessa a Madrid. La notícia del dia de hui també seran les protestes davant el Ple del Consell, previst per a les 10.00 hores.
‘Las mañanas de Cuatro’, ‘Noticias Cuatro’, y també apareixen per l’esplanada infernal (per la calor) els companys de La Sexta. ‘Al rojo vivo’ connecta en directe prop de les dos del migdia. Hi ha dues càmeres i la periodista. Com que el pilot de treballadors queda un poc menut en un espai tan gran, el càmera situa estratègicament a la cinquantena d’acomiadats de RTVV per a que isquen dins del pla. Amb el directe de Lorena, en canvi, no estan tan atents. Alguns es queixen a la reportera, que no acaba d’entendre què ha fet malament.

13.45 hores, quin és el “sociópata”?

Els minuts passen entre anècdotes de malifetes de polítics valencians darrere de les càmeres, excessos etílics d’alguns d’ells, i laments sobre la pèrdua d’unes senyes d’identitat com Canal 9 i Ràdio 9. Els turistes s’acosten encuriosits per les protestes, i els treballadors els expliquen en anglès que han tancat la ràdio i la televisió públiques. No s’ho acaben de creure. Una dona passa i pregunta “quin sociópata” està dins del Palau per haver provocat la protesta. Quan s’assabenta de què és Alberto Fabra, s’ho explica tot: “ah, el sociópata major!”, exclama. I de seguida es refugia a l’ombra.
S’escolten uns crits i ens acostem des del perímetre de seguretat a les escales d’accés a l’esplanada. La secretària autonòmica d’Organització, Coordinació i Relacions Institucionals, Ester Pastor, una de les persones més properes a Alberto Fabra, parla de forma distesa amb un periodista de RTVV, que pareix protestar-li pels excessos policials del dia anterior. Des del pilot de la protesta s’aboquen insults cap a l’únic alt càrrec de la Generalitat que veurem al llarg del matí. Pastor fa com si no escoltara res.
Perquè en aquest dimecres assolellat no veurem Alberto Fabra de prop. Ni de lluny. El president esquiva als treballadors de Ràdio Televisió Valenciana, que mantenen la protesta per a avui a les 12.19 hores a les rodalies del Palau de la Generalitat, on està previst el ple del Consell. Ho faran coincidint amb l’hora en què la televisió pública va anar a negre, sis dies després de la desfeta.
* Guillem Sanchis des dels nostres amics de nonada.es
Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal