Els vots del PP decideixen en les Corts la mort de Canal Nou. L'oposició els crida botiflers Els vots del PP decideixen en les Corts la mort de Canal Nou. L'oposició els crida botiflers
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els vots del PP decideixen en les Corts la mort de Canal Nou. L'oposició els crida botiflers

'Tancareu, però no ens callareu, botiflers' (I.Blanco)




 Ja és qüestió de dies o setmanes, poques. Els Corts Valencianes han aprovat, amb els únics vots a favor del PP, la supressió de les emissions de la radiotelevisió valenciana (RTVV). A partir de l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), Canal Nou ja podrà anar-se a negre i tancar les seues retransmissions. El mateix succeirà amb la ràdio.

Encara és una incògnita saber qui donarà l'ordre en última instància i quan serà, però en el debat d'avui ha tornat a quedar clar la decisió del Partit Popular de tancar l'ens autonòmic sense negociar la proposta dels treballadors que van plantejar una reducció de costos, plantilla i salaris per a mantenir les emissions.


L'encarregat de defensar la proposta de la Proposició de Llei que suprimeix les emissions de la televisió pública valenciana ha sigut el portaveu del PP Jorge Bellver per a qui la decisió del govern valencià ha sigut la que mai haguera volgut prendre […], però avui fem el que hem de, no el que volem”. Bellver es va escudar en la “situació econòmica” i ha assenyalat que “el Consell té molt clares les seues prioritats”. A més, va acusar a sindicats i a l'oposició de “boicotejar la proposta de ERE”.
Eixes paraules no han convençut als grups de l'oposició. Un a un, els tres partits han acusat al president Fabra i al seu govern de “liquidar el País Valencià”.

El diputat del PSPV, Josep Moreno, en un acalorat discurs, s'ha dirigit als valencians ja que “aquest govern ni està ni escolta”. Moreno ha parlat d'un “dia de derrota, un dia en el qual no ens derrota un govern ni un partit polític, sinó una banda, i enfront d'aqueixa banda o s'és un radical o s'és un farsant”. Al seu judici el PP a el País Valencià “no és un partit homologable a cap dreta europea” i després d'enumerar els casos de corrupció en els quals està implicat el partit conservador ha indicat que “tanquen Canal Nou perquè l'han saquejat”.

Des d'Esquerra Unida, Ignacio Blanco, ha recordat que “la sentència del Tribunal Superior de Justícia diu que no hi ha hagut negociació”. El diputat d'esquerres ha assegurat que “Fabra està nu com l'emperador, nu de lideratge i de capacitat, però no li'l diuen”. A més ha criticat que la decisió siga un encabotament personal del President després d'haver anunciat el tancament perquè pensa que si rectifica quedarà tocat, però ja està mort políticament”.

Finalment, Enric Morera, del grup parlamentari Compromís ha demanat la “dimissió” d'Alberto Fabra “per a no seguir fent malament”. “Vostè és un problema” li ha etzibat al president valencià “perquè ha demostrat que no està en capacitat de gestionar situacions com el ERE”. “Si decideixen el tancament de Canal Nou hauran de respondre amb el seu patrimoni” els ha etzibat als membres del govern valencià perquè des de Compromís van a executar una acció contra la Junta d'Accionistes. “No els eixirà gratis”, ha conclòs.

Després de les intervencions, ha sigut el torn de la votació. Avui no faltava cap diputat, estava Rita Barberá i fins i tot l'expresident Francisco Camps, encara que aquest últim s'ha anat quan prenien la paraula els grups de l'oposició. El resultat ha sigut de 49 vots a favor, 42 en contra i 1 nul. Després de la votació els diputats de l'oposició i treballadors de RTVV que assistien com a públic han corejat diversos lemes com “No teniu vergonya” o “Fabra dimissió”, la qual cosa ha provocat la suspensió del ple fins a la vesprada.

I ara què? Després de la decisió del govern, aquest divendres, el ple del Consell triarà uns liquidadors que s'encarregaran d'acomiadar als treballadors i dur a terme l'ERE d'extinció. Aquesta situació no es dilatarà més enllà d'un mes, encara que ningú té clar com es culminarà el procediment ja que és la primera televisió autonòmica que es tanca.

Votació irregular

El ple dels Corts va ser a punt de donar una bolcada quan es va iniciar la votació sobre la convalidació del Decrete Llei que nomenava al nou Consell d'Administració de RTVV. El president de la sala, Juan Cotino, va anunciar la votació per sorpresa i els diputats van tenir solament 10 segons per a anar a l'escó i votar.

El resultat? 41 vots a favor, 32 en contra i 14 nuls. Cal recordar que l'actual parlament valencià està compost per 55 diputats del PP, i 44 de l'oposició.

El debat d'aquest punt va ser molt calent. El PP va justificar la seua decisió en la situació que es va produir en l'ens després de la decisió dels consellers, nomenats pel PP, de dimitir en conèixer-se el tancament de Canal Nou.

Una justificació que no va convèncer al PSPV qui va acusar al govern de “abusar” de decret Llei llevant la capacitat de debat al parlament”. A més, els socialistes es van mostrar convençuts que “aquesta decisió és anticonstitucional” pel que ja van presentar un recurs davant el Jutjat competent.

Més dur van ser els altres partits de l'oposició. Ignacio Blanco, d'Esquerra Unida va aprofitar la seua intervenció per a dirigir-se un a un als diputats conservadors per a assenyalar-los com a “culpables” del tancament de RTVV. A més els va titllar de “successors de Millan "Astray” i va tancar amb un tancareu, però no ens callareu, botiflers”.


video del Grup Parlamentari d'EUPV .

Per la seua banda, Mónica Oltra de Compromís, va denunciar que el govern de Fabra “ha instaurat un estat d'excepció” i els va acusar de “perdre el control, que és l'única arma dels mediocres”. “Ja m'he afartat d'apallissar la seua consciència, vostès estan escrivint avui la crònica de la seua pròpia mort”, va concloure.

* article publicat en lamarea per Toni Martinez, traduït al valencià i adaptat per Crònica, per la seua(nostra llicència Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

1 comentari :

  1. Fart de desvergonyitsdimecres, de novembre 27, 2013

    Però que s'han cregut que són aquesta gent? Un partit ple de corruptes i lladres. Fabra dimissió!

    ResponElimina

Mastodon NotaLegal