Centre d'Estudis Local de La Pobla de Vallbona obre un Cicle de Conferencies sobre la història local Centre d'Estudis Local de La Pobla de Vallbona obre un Cicle de Conferencies sobre la història local
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Centre d'Estudis Local de La Pobla de Vallbona obre un Cicle de Conferencies sobre la història local

El Centre d'Estudis Locals (CEL) de la Pobla de Vallbona ha organitzat un cicle de 8 conferències que començarà demà divendres, 29 de novembre, amb una xerrada sobre les pintures gòtiques de l'església de Santiago Apòstol a càrrec d'Ester Alba Pagan, degana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

Les conferències tractaran temes relacionats amb l'aprofundiment de la història de la Pobla pel que fa al patrimoni, l'arqueologia, el paisatge, l'agricultura, el paisatge i la fotografia, amb una especial cura per aquells aspectes més desconeguts pels veïns del municipi i en el que la interacció amb el públic serà un dels aspectes més interessants..

A la conferència de demà divendres s'analitzarà l'aparença arquitectònica d'esta església medieval, les devocions religioses que se'n desprenen, el pensament cristià medieval a partir dels documents conservats i les imatges que avui dia encara han perdurat. Les pintures gòtiques de l'església estan considerades unes de les més importants que hi ha a terres valencianes.   

La resta de conferències tracten sobre la "legislació sobre el patrimoni cultural valencià", "la guerra civil a la Pobla de Vallbona", "l'evolució del paisatge a la Pobla de Vallbona", "Història edetana al municipi", "la fotografia com a arma de denúncia social", "Arqueologia i etnologia" i, finalment, "l'economia agrària a la Pobla de Vallbona". Totes les conferències correran a càrrec d'historiadors, investigadors, economistes i estudiosos dels temes que s'hi tractaran. 

El president del CEL de la Pobla, José Luis Crespo, ha assenyalat que este cicle de conferències "és una continuació de les jornades europees de patrimoni que s’han celebrat en setembre passat per a una millor valoració dels aspectes més importants del nostre passat, per això esperem que els veïns hi vagen amb un ànim participatiu perquè entre tots puguem conèixer millor els nostres arrels com a poble".  


Programa de conferencies 

En continuació de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni 2013 en setembre passat, per a millor valoració del patrimoni local hem ampliat contingut, serà una tanda de 8 conferències amb temes sobre història, patrimoni, arqueologia, paisatge, agricultura, pintura i fotografia

1- Divendres 29.11.2013 - Pintures gòtiques de l’Església Santiago Apòstol – Dra. Ester Alba Pagan (Degana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València).
Nota descriptiva: En la conferencia se tratará de reconstruir la apariencia arquitectónica de la iglesia medieval así como las devociones religiosas, reflejo del pensamiento cristiano medieval a través de los documentos conservados y de las imágenes artísticas que has perdurado hasta nuestros tiempos

2- Dijous 12 .12.2013 - Legislación sobre el Patrimonio Cultural Valenciano - mecanismos de protección desde el ámbito local.

Raúl Ramírez Costa (Arquitecto Inspector de Patrimoni del Servei Territorial de Cultura i Esport de València).
Nota descriptiva: El territorio de la Provincia de Valencia cuenta con una legislación específica, respecto al Patrimonio Cultural que atesora, desde el año 1998. Cualquiera que habite o visite dicho territorio debe conocerla; dado que en la misma se contienen las pautas del comportamiento que para con dicho Patrimonio nuestra sociedad espera.

Qui presenta una millor disposició per al coneixement del Patrimoni Cultural d'un territori són els seus habitants. Així mateix, aquests són els qui més fàcilment poden cuidar-ho i gaudir-ho. D'ací la importància de l'àmbit Local per al Patrimoni Cultural.

3- Divendres 13.12.2013 - La Guerra Civil en La Pobla de Vallbona – Josep Jorge i Fernández (Llicenciat en Història)

Nota descriptiva: Conèixer les particularitats del període de la Guerra Civil a La Pobla de Vallbona ens donarà a conèixer aspectes locals del municipi i també un dels grans problemes d'aquesta etapa com era viure en un poble enfrontat.

4- Divendres 20.12.2013 - L’evolució del paisatge en La Pobla de Vallbona – Luis Valls Segarra (Llicenciat en Biología i estudiant predoctoral del departament de Microbiología i Ecología de la Universitat de València)
Nota descriptiva: Tots conegam els canvis que han ocorregut els darrers anys en el nostre municipi. No obstant, moltes persones desconeixen com es va crear la terra on vivim. Llavors, com era la Pobla fa milions d'anys? Quin tipus d'ecosistemes hi havia? Alguna volta vam formar part d'un mar o sempre hem sigut part d'un continent? Quins factors mediambientals van ser les claus per a la formació del paisatge que conegam actualmente en el nostre poble? Quina és la dinámica establerta entre l'aparició del primers asentaments en el nostre municipi i els recursos que ens envolten? Quines transfomacions i repercusions s'han produit degut a l'efecte antròpic? Per a respondre totes aquestes preguntes intentarem fer un resum de la historia geológica i biológica des d'un punt de vist paisagístic per a compendre de primera mà l'evolució del nostre paisatge.

5- Divendres 10.01.2014 - Història Edetana de La Pobla de Vallbona – So Andrés Castellano Martí (Investigador Recuperador de los Ritos Naturales Valencianos del Fuego) Cofundador de APHIC (Amigos del Patrimonio Histórico y Cultural de la Pobla de Vallbona)
Nota descriptiva: Sobre els orígens 'edetanos', la seua evolució i restes arqueològiques a la Pobla de Vallbona. Origen 'Edetano' de La Pobla, caràcter heretat dels Edetans, tradicions Edetanes


6- Divendres 17.01.2014 - La fotografia com a arma de denúncia social – Jesús Tortajada Salavert (Fotògraf)
Noa descriptiva: L'instant fotogràfic, les imatges captades de la realitat social. Les podem utilitzar com a arma de denúncia en la societat actual?. Els mitjans socials com a transmissors dels drets humans.
7- Divendres 24.01.2014 - Arqueologia i Etnologia

8- Divendres 31.01.2014 - Economia agrària a La Pobla de Vallbona: des dels seus origens fins a l’actualitat – Enric Sanç i Ferrandis (Llicenciat en Economia i escriptor
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal