Burjassot, el dissabte 30 de novbre jornades municipals amb els sindicats i grups polítics Burjassot, el dissabte 30 de novbre jornades municipals amb els sindicats i grups polítics
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Burjassot, el dissabte 30 de novbre jornades municipals amb els sindicats i grups polítics

Front a la contrarreforma municipal i organitzada per PSOE, EUPV, Compromís, UGT, CSIF i CCOO es farà L'acte en el Teatre Tíboli al carrer Jose Carsi de Burjassot.

Les jornades pretenen defensar les competències municipals en la realització dels serveis socials i bàsics que han fet del municipalisme en tot l'estat, la primera linea administrativa del servei als ciutadans/es.

La Reforma del govern és un atac molt seriós als actuals Ajuntaments allunyant-los de la ciudadanía. La Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) que ja està en el Senat, posterga institucionalment a les entitats locals, els lleva importants competències i les sotmet a tutela per part de l'Estat, les Comunitats Autònomes (CCAA) i sobretot les Diputacions Provincials, institució aquesta última especialment opaca i allunyada de la ciutadania i que els seus representants no són triats directament pels ciutadans/es.

a) El projecte retalla les competències pròpies dels ajuntaments. En particular, suprimeix les següents:

- La prestació dels serveis socials i de promoció i reinserció social, excepte quant a la "avaluació i informació de situacions de necessitat social i l'atenció immediata a persones en situació o risc d'exclusió social".

- La participació en la programació de l'ensenyament i la intervenció en els òrgans de gestió.

- La participació en la gestió de l'atenció primària de la salut

- La inspecció i control sanitari d'escorxadors, d'indústries alimentàries i begudes.

- La protecció del medi ambient fóra de l'àmbit urbà

- El transport col·lectiu fóra de l'àmbit urbà


b) També suprimeix la reserva establida a favor de les entitats locals quant al proveïment no domicilari d'aigües, el subministrament de gas i calefacció, els escorxadors, mercats i llotges centrals i els serveis mortuoris.

c) Els municipis de menys de 20.000 habitants (95% dels existents) també perden el control sobre part de les competències pròpies dels ajuntaments, doncs passarien a dependre de les diputacions provincials les següents:

- Recollida de residus

- Neteja viària

- Proveïment  domiciliari d'aigua potable

- Accés als nuclis de població

- Pavimentació de les vies

- Tractament de residus

- També perdrien la competència sobre contractació, que seria centralitzada per les diputacions.


d) Es lleva als municipis la potestat de desenvolupar activitats que complementen a les pròpies d'altres institucions, en àmbits com a educació, cultura, promoció de la dona, habitatge, sanitat i protecció del medi ambient.

i) Llevat que le siguen delegades per l'Estat o les CCAA, els municipis no podran executar competències no pròpies que estiguen sent executades per altres administracions.

f) El projecte de llei limita radicalment la capacitat dels ajuntaments per a exigir sol·licitud de llicència de cara a la realització d'activitats econòmiques potencialment nocives.

- Les raons de protecció del medi ambient només podria aplicar-se si es refereixen exclusivament al lloc concret on es realitza l'activitat.

- Les raons per protecció del patrimoni històric-artístic només podran aplicar-se si hi ha col·locació d'instal·lacions o infraestructures físiques i el cas que es tracte està previst en una llei que ho regule.

- La potestat municipal de sotmetre a autorització activitats econòmiques que impliquen l'ús privatiu i ocupació dels béns de domini públic desapareix només podrà exercir-se si aqueix ús provoca que "el nombre d'operadors econòmics del mercat siga limitat" .

g) El projecte lleva personalitat jurídica a les juntes veïnals, és a dir, a les entitats locals d'àmbit territorial inferior al municipal, com a caserius, llogarets, barris, 'concejos', pedanies o uns altres, i deixa la seua regulació en mans de les CCAA, suprimint la normativa que estableix per a elles l'existència d'un òrgan unipersonal executiu d'elecció directa -una espècie d'alcalde(sa) de barri per elecció directa- i d'un òrgan de control compost de conformitat amb els resultats de les eleccions municipals en les taules vinculades al territori afectat, substituïble pel 'Concejo abierto', és a dir, una assemblea veïnal.

h) Obri les portes a una altra forta retallada salarial al persones municipal establint que els Pressupostos Generals de l'Estat puguen fixar un límit màxim i mínim total que per tots els conceptes retributius en funció del grup professional i després de característiques.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal