Nova victòria de Parke Alkosa. 'Un projecte d'inserció laboral municipal' Nova victòria de Parke Alkosa. 'Un projecte d'inserció laboral municipal'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Nova victòria de Parke Alkosa. 'Un projecte d'inserció laboral municipal'

Després de més de 40 dies en vaga de fam per torns, els membres de la Koordinadora de Kolectivos del Parke Alkosa han aconseguit un principi d’acord amb l’Ajuntament d’Alfafar. El conflicte va esclatar a l’agost, quan el consistori va expressar la seua voluntat de trencar el conveni pel qual una cooperativa social del barri gestionava la neteja del mateix.

El passat divendres, els membres de la Koordinadora de Kolectivos del Parke Alkosa rebien la proposta d’acord de l’Ajuntament d’Alfafar, el que ells consideren una victòria parcial. Foto: Ana Garcia

L’anunci per part del consistori va posar en marxa els mecanismes de lluita de la coordinadora, acostumada aincompliments en els pagaments i atacs en diferents sentits de banda de les administracions. El 13 d’agost es va celebrar l’assemblea en la qual decidiren convocar manifestacions i diferents actes de protesta, que van desembocar en el muntatge d’un campament a la Plaça de l’Ajuntament d’Alfafar (rebatejada per ells com Plaça de la Paciència Infinita), i iniciar la vaga de fam fins que l’Ajuntament els reconeguera com interlocutors i acceptara obrir un procés de diàleg negociació.
“Tenim un conveni que data de l’any 1987, i estem d’acord en el fet que cal renovar-lo”, explica Toni Valero, un dels vaguistes, que exerceix de representant de la coordinadora. “Ells parteixen de la tesi de que és il·legal que una cooperativa social gestione la neteja. Però nosaltres els hem posat mil exemples de ciutats on funcionen acords del mateix tipus. El que volien, en realitat, era privatitzar eixe servei per una sèrie d’interessos ocults d’una part del Partit Popular d’Alfafar”, afirma.
Mentre es recupera de les seqüeles de la vaga de fam, que li impedeixen, fins i tot, desplaçar-se a València per portar a terme l’entrevista (que finalment es fa per telèfon), Toni Valero explica que hi ha alguna cosa més en joc que el servei de neteja. El Parke Alkosa, un barri dormitori de València situat a Alfafar, construït als anys 70, no pateix la crisi recent “perquè està en crisi des de fa 30 anys”. La coordinadora ha anat conquerint la gestió de diferents serveis que les administracions no els proporcionaven. Hi ha un centre de dia per a menuts, un projecte d’inserció sociolaboral, un Centre d’Informació Juvenil i la cooperativa social que gestiona la neteja. Compten amb ajudes públiques que no sempre arriben a temps, i dels diferents projectes depenen el benestar i la supervivència de desenes de famílies.
La gent del Parke Alkosa ha viscut “un procés d’empobriment”, derivat de la “no incorporació als sistemes de protecció i consum. Hem pagat un preu molt alt pel desenvolupament de la societat en els últims anys”, explica Toni Valero, que xifra la taxa d’atur d’aquest nucli de població entre un 30 i un 35%, tot i que desconfia de les xifres oficials. “Hi ha un munt de gent que funciona en l’economia informal”, i que no es contempla en aquestes dades.

Toni Valero, representant de la coordinadora del Parke Alkosa, s’ha passat 25 dies en vaga de fam per pressionar l’ajuntament. Foto: Ana Garcia.


La batalla i la guerra

Un total de sis persones han mantingut la vaga de fam durant més de 40 dies. Primer en van ser quatre durant 27 dies. En el segon tram, dos activistes van estar sense ingerir aliments durant 25 dies més, un d’ells, Toni Valero.Tots sis van signar que no volien ésser alimentats de manera forçada; estaven decidits a arribar fins a les últimes conseqüències.
“Tenim la sensació de què hem guanyat una batalla, però no la guerra”, explica Toni. El que han aconseguit, i no és poca cosa, és que l’ajuntament reconega que ha de negociar, i que hi ha una part amb la qual ha de parlar. El document signat per l’alcalde d’Alfafar i la coordinadora compromet a ambdues entitats a acordar i signar “un conveni de cooperació-col·laboració que incloga un pla de treball i d’inserció sociolaboral, de formació i acció social”. Així mateix, es replantejarà la possibilitat de continuar amb la gestió de la neteja del barri de banda de la coordinadora, i l’ajuntament es compromet a tractar d’alçar totes les sancions derivades de les accions portades a terme des que va esclatar el conflicte i es va ocupar la via pública.
Tot i que Valero mostra cautela, i que el procés de negociació no ha fet més que començar, la coordinadora interpreta com una victòria parcial el principi d’acord amb l’ajuntament. El representant de l’entitat comunitària explica la seua estratègia: “s’ha de fer una mescla de confrontació i construcció, ambdues accions són necessàries”.
“També és necessari el plantejament d’alternatives des de baix -continua Valero-, i està clar que els nostres gestors, els que manen, no ho pensen permetre; sempre intentaran frenar el verí que significa que no acceptem el rol d’usuari passiu”. El passat divendres, a l’Ateneu Popular del Parke Alkosa, sonava la música de Kiffi Fusion en acústic per compartir l’alegria per la victòria.

 *Autor Guillem Sanchis des dels nostres amics de Nonada

Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal