ICV-EUiA transmitirá preguntas de los ciudadanos a las instituciones ICV-EUiA transmitirá preguntas de los ciudadanos a las instituciones
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

ICV-EUiA transmitirá preguntas de los ciudadanos a las instituciones

La política o la fas o te la fan, amb aquesta frase del valencià Joan Fuster, la coalició ICV – Esquerra Unida i Alernativa ha activat aquest divendres una nova eina per a fomentar la participació dels ciutadans que permetrà a aquests fer arribar preguntes a les institucions, així com plantejar esmenes a les lleis que estiga tramitant la formació.

Es tracta d'una pàgina web, jofaigpolítica.cat , de senzill ús, que en aquesta primera fase consta de tres seccions. La primera permet que qualsevol ciutadà puga plantejar una pregunta, identificant-se amb un nom i una adreça de correu, que vulga fer arribar a les diferents institucions, bé siga el Parlament, el Congrés, el Senat, ajuntaments o el Parlament Europeu. La formació ecosocialista servirà de vehicle per a la pregunta registrant-la en la institució corresponent com a grup parlamentari, i penjarà la resposta, quan la done la institució, en el mateix portal.

En la segona secció, titulada "ajuda'ns a fer lleis", ICV-EUiA posa a la disposició dels ciutadans la possibilitat de plantejar esmenes a les lleis que estiga tramitant el grup, així com plantejar suggeriments generals sobre el text. En la primera fase s'ha habilitat aquesta opció per a la Llei de Transparència i Accés a la Informació que es tramita en el Parlament.
Les esmenes presentades, indiquen fonts de la formació, arribaran al diputat corresponent, que debatrà les propostes amb la persona o entitat que les present. En últim lloc, les esmenes presentades pels ciutadans poden acabar reflectides en el projecte de llei que finalment es present. "Òbviament si van en contra dels principis del partit es rebutjaran, però no interpretarem les preguntes més que per a filtrar les que continguen insults, per exemple", indiquen les mateixes fonts.

Informació sobre l'activitat dels diputats

El tercer bloc és el dedicat a la transparència i inclou l'agenda dels diputats parlamentaris d'ICV-EUiA i el pressupost de les campanyes electorals. És una informació que ja estava disponible en la pàgina web del partit, però que s'ha decidit incloure en el nou portal.
La web es troba en fase de llançament, i sobre la base de l'experiència sobre el seu funcionament s'aniran ampliant les possibilitats oferides, assenyala ICV-EUiA. Per exemple, ampliant el nombre de lleis obertes a la presentació d'esmenes ciutadanes, activant aquesta possibilitat a lleis que estiga tramitant una altra formació (participant en l'elaboració de les esmenes que puga presentar la formació), o oferir la pàgina també en castellà (l'actual solament està en català) per a facilitar el seu ús per part dels ciutadans de la resta de l'Estat.

Tímids avanços en transparència i participació

ICV-EUiA assegura ser conscient de la càrrega extra de treball que suposa l'engegada d'aquesta eina, però la considera fonamental per a "empoderar als ciutadans" i facilitar la seua participació en la vida política. A poc a poc alguns partits van obrint l'activitat política i institucional als ciutadans.

El Parlament de Catalunya va presentar a principis d'aquest mes una iniciativa similar, cridada Escó 136 (escó 136), per a obrir als ciutadans la possibilitat de participar en el procés d'elaboració de les lleis fent aportacions i suggeriments. No és clar, no obstant açò, quins diputats s'encarregaran de rebre les aportacions, debatre-les, i si escau, incorporar-les a les lleis.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal