Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La 'miraculosa flor de La Pobla', des del Marroc fins a La Pobla de Vallbona

El CEL- Centre d'Estudis Locals- de la Pobla presentarà la Revista Digital el divendres 28 de juny i en ella anirà amb seguretat part de l'estudi i història d'aquest exemplar únic en tot el País Valencià.

fotos fetes per Jesus Tortajada que es membre del CEL

La revista, el nom de la qual encara no està determinat però que és molt probable que estiga relacionat amb l'objectiu del CEL 'Fent poble, Fent La Pobla'. Es publicarà sota llicència 'Creative Commons' el que permetrà compartir el seu contingut i, en alguns casos, completar-ho i col·laborar amb ell.

El CEL de la Pobla de Vallbona comença així un altre dels projectes que es van plantejar el dia de la seua presentació. Els seus treballs estan avançant en diferents sentits i, com ens van informar a Crònica Digital, un d'ells versa sobre la protecció i posada en valor d'una espècie vegetal autòctona, que segons tota la informació de que es disposa, és única quant a espècie i única quant a exemplar a La Pobla de Vallbona . La Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, o 'Jara de Cartagena' .
La flor a l'actual ubicació

Segueix el CEL consolidant-se i en aqueixa línia pretén obtenir una clara col·laboració de l'Ajuntament perquè el treball prosseguisca, en benefici de la història de la Pobla i per tant també del seu futur.

La 'miraculosa flor de La Pobla' des del Marroc on pel que sembla va sorgir fa alguns milers d'anys fins a La Pobla de Vallbona un camí del que La Pobla és l'última destinació

Per que és únic l'exemplar i qualificar-ho de 'miraculós' és parlar de l'excepcionalitat que suposa que seguisca viu l'exemplar. Perquè es troba a l'entorn d'una urbanització de La Pobla de Vallbona, en un solar envoltat d'habitatges i sense una altra protecció que el coneixement de botànics, del CEL i del propi Ajuntament que sap el lloc exacte en què es troba i i afortunadament, no es publica ni se situa en els mapes.

És l'únic exemplar, perquè encara que a Múrcia es troben diversos exemplars més, aquests últims han vingut hibridanse i en aquest moment es pot afirmar que han evolucionat no sent ja del tipus exacte que la que es troba a La Pobla de Vallbona.

El seu valor com a únic exemplar és botánicamente enorme, segons afirma Lluis Valls, un dels membres del CEL i biòleg especialista en conservació animal, actualment realitzant una tesi basada en la dispersió de les invertebrats aquàtics. La planta es manté sense evolucionar, tal vegada el lloc i el microclima són la raó del seu aïllament com a espècie i al mateix temps de la seua existència. Fa uns anys la Universitat va arribar a clonar-la obtenint diversos exemplars, alguns dels quals es van plantar en zones properes al paratge 'La Manguilla' de La Pobla. Avui dia només queden tres i els exemplars clonats, pel seu propi origen, han perdut part del seu contingut genètic no sent iguals que la planta original pel que es pot dir que la clonació només ha reproduït la planta, però no es tracta ja de la mateixa espècie en haver perdut part del seu valor genètic.

La planta segons proposa el CEL es una bona excusa per a atraure un altre turisme a La Pobla, científic i universitari. Senderes o Rutes de Biodiversitat
La història de la planta i la seua existència és una de les excuses del CEL per a plantejar la creació de senderes o rutes de biodiversitat, apuntant a la captació de turisme científic cap a La Pobla. Una altra manera d'acostar i promoure la riquesa, però amb respecte complet a la naturalesa.

Lluis, acompanyat d'alguns altres membres del CEl, ens explica i exhibeix les fotos de la 'Jara de Cartagena', obtingudes en el mes d'abril durant l'època de floració en el solar en què se situa en el municipi. Per ell no acabaria de parlar sobre la planta. la seua grandària de fins a 80-90 cm d'altura, molt ramificat, la taca basal de color groc i sobre la seua història la catalogació a principis del segle passat pel francès Pau, la seua posterior desaparició fins al punt que es va creure extingida. En 1993 va tornar a trobar-se i aqueix és el moment en què apareix a La Pobla de Vallbona, l'exemplar referit.

El lloc en què es troba la planta està molt bé guardat per a evitar qualsevol altra 'salvatjada', la posibilitat del seu trasllat sembla que no és viable pel microclima i l'excepcionalitat del sòl en el qual ha crescut, que és possible no es trobe en un altre lloc, ni tan sols de La Pobla. No obstant açò la seua protecció, ens expliquen, podria estar més desenvolupada, no cal barrar-la, però si es poden establir altres sistemes de protecció que permeten assegurar, amb més possibilitats que ara la seua existència en el futur.

El CEL anunciarà el pròxim 28 de juny, en la presentació de la seua revista digital algunes de les activitats i projectes, a més d'aquest, en el qual es troba ja treballant.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal