Avui hem visitat part de la línia 'Inmediata' o línia Puig-Carasols, concreta- ment els búnquers i trinxeres de la Vallesa situats a l'Eliana, dins del Parc Natural del Túria.
Aquestes línies de defensa estaven constituïdes per una xarxa de trinxeres i bunquers excavats per aprofitat el terreny difícil de les muntanyes i turons que envolten València pel nord i pel nord-est.
A principis de l'any 1938 la República Espanyola queda dividida en dos. L'exèrcit franquista ha arribat a Vinaròs i Catalunya ha quedat separada del País Valencià, Múrcia i Madrid. Entre els generals revoltats hi ha dubtes. Cal atacar cap al nord o cap al sud? Al final s'imposa el criteri de Franco que vol fer-se un café a la plaça de l'ajuntament de València el dia de Sant Jaume.
La República reacciona, però. Font al derrotista Indalecio Prieto, ministre de la guerra, s'imposa el president Juan Negrín que decideix fortificar la ciutat de València. En consequència els estrategues militars, entre els quals es trobava el general José Miaja, dissenyen tres anells defensius per a la defensa esglonada de la capital valenciana. La línia XYZ, que va des de Nules, passa per la Serra d'Espadà, i arriba fins a Santa Cruz de Moya en Conca és la primera i més acostada al front. Existeix una altra línia intermèdia i finalment, a uns 10 km de València, es construeix la línia "Inmediata" o línia Puig-Carasols que és l'última defensa de la capital.
La línia XYZ va detindre l'avanç de l'exèrcit rebel més d'un mes al voltant de Mora de Rubielos durant juliol de 1938. 120.000 soldats de l'exèrcit rebel s'enfrontaven a 150.000 soldats republicans. La resistència fou ferotge i uns 20.000 nacionals moriren front a 5000 republicans. Però el 24 de juliol l'exèrcit republicà travessà el riu Ebre començant la batalla de l'Ebre. Per tant, l'exercit rebel hagué d'abandonar el front valencià per tractar de contindre els republicans pel nord.
Commemorant el 75 anys de la Batalla de Llevant, l'Associació Valenciana per a la protecció del patrimoni de la Guerra Civil (Apropa't) organitza durant aquestes pròximes setmanes una sèrie d'activitats per mostrar al públic interessat les línies de defensa de la ciutat i el patrimoni oblidat de la República.
Aquesta última línia de defensa de València va ser contruïda entre juny del 1938 fins al final de la guerra. El personal que la va fer anava des de voluntaris dels sindicats UGT i CNT, fins a presos polítics o presos comuns. Cada centre de resistència disposava de diversos búnquers i trinxeres comunicats entre si. Aquests centres de la línia es protegien entre ells pel foc creuat de les anomenades màquines o metralladores.
Pep Durban, especialista d'aquest patrimoni, ens ha fet el recorregut per una part d'aquesta línia de defensa. Impressiona veure els búnquers, la posició que ocupaven els nius de metralladora, les troneres per on es disparava i el disseny acurat de les estances per evitar els efectes de la metralla, dels bombardejos o fins i tot del gas mostassa. De la presència dels constructors hem vist graffitis datats l'any 1938.Un patrimoni ben interessant que, encara que està catalogat, no està gaire protegit. Cal que les línies de defensa de la València republicana es posen en valor, que la gent les conega i que les visite. Aquest és un deure que tenim amb els nostres avis que defensaren la democràcia a la vora de València ara fa 75 anys.
*Del blog pos d'estels d'Enric Marco, del que publiquem en Crónica, de tant en tant els seus articles
Cap comentari :