"Que no et retallen la llengua! Pels drets socials i lingüístics: totes i tots a Castelló!", sota aquest lema al llarg i ample del País s'estan organitzant actes culturals i reivindicatius per a commemorar el 80é aniversari de les Normes del 32. Una data que acabà amb el desgavell lingüístic existent fins eixe moment i donà pas a una unificació i normalització de la nostra llengua malgrat els molts nombrosos intents que des de dins i des de fora s'han fet per a tractar de anular-la. Si desprès de més de tres segles, els enemics de sempre, no han pogut amb ella, menys ho va a poder l'avantprojecte del Sr. Wert amb els seus atacs a la llengua, perquè cada vegada que obri la boca ens animarà a lluitar amb més força per allò que és nostre i que ens identifica a valencians, catalans i balears com a un sol poble, com deia Enric Valor " el nostre valencià, el català de tots"
Escola Valenciana fent una acurada anàlisi del document presentat pel ministre Wert considera que"l'avantprojecte és un atac directe al bilingüisme del sistema educatiu valencià, un atac al desenvolupament d'un plurilingüisme valencià que assegure la competència lingüística en la nostra llengua.", denunciant que "L'avantprojecte prohibeix la immersió lingüística en valencià i obliga a augmentar la docència en castellà d'àrees no lingüístiques. Les assignatures passen a dividir-se en troncals, específiques i d'especialitat. La nostra llengua queda relegada a assignatura d'especialitat, a un nivell d'obligatorietat menor que altres com Religió.
El text dóna peu a interpretar que es pot eliminar l'examen de valencià a tots els nivells educatius obligatoris. Per tant, l'assignatura de valencià pot ser obligatòria, però no caldrà avaluar-la.
Escola Valenciana proposa que l'avaluació del valencià, del castellà i de l'anglès siguen obligatoris a tots els nivells educatius acomplir els objectius bàsics de la LUEV i els consensos que marquen assegurar a tot l'alumnat valencià el coneixement per igual de les dues llengües oficials, i una millor competència en anglès.
Aquest avantprojecte de llei no dóna contestació als 93.700 alumnes que optarien a l'ensenyament en valencià si hi haguera suficient oferta. L'entitat cívica recorda que un 60% de centres d'Infantil i de Primària no oferten cap programa bilingüe en valencià a hores d'ara i que en Secundària ascendeix a un 66%.
De la mateixa manera que l'avantprojecte pretén assegurar que a les famílies que demanen ensenyament monolingüe en castellà se'ls ha de garantir, cal assegurar als vora 100.000 alumnes que demanarien ensenyament plurilingüe en valencià, que puguen escollir la seua opció."
Unim-nos a la seua veu, també diguem ben fort que volem una escola valenciana pública i de qualitat, uns mitjans de comunicació públics, plurals i en valencià i una llengua unida i forta i fent front a les campanyes hostils que hi ha contra el nostre idioma, s'adherim a la manifestació convocada a València, el dijous dia 13 a les 18 h. des de la plaça de Sant Agustí i animem a acudir massivament a Castelló per a fer costat a tots els actes festius i reivindicatius organitzats per la Plataforma Castelló per la Llengua a celebrar el dissabte dia 15 de desembre.
La Diada per la Llengua te previst finalitzar amb una manifestació que eixirà de la plaça de La Independència per a tot seguit donar pas a una concert a la Pèrgola amb les actuacions entre altres d'Obrint Pas, KOP i Agraviats.
Cap comentari :