L'Eliana arredoneix el 9 d'octubre, una actuació el 8 en la plaça, un ciclopaseg el 9 i el correllengües a la vesprada L'Eliana arredoneix el 9 d'octubre, una actuació el 8 en la plaça, un ciclopaseg el 9 i el correllengües a la vesprada
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Eliana arredoneix el 9 d'octubre, una actuació el 8 en la plaça, un ciclopaseg el 9 i el correllengües a la vesprada



Clara Andrés cantará el dilluns 8 a les 20 hores amb entrada gratis en la plaça del Pais Valenciá (l'Ajuntament) .

 Clara Andrés és una cantautora de la Safor, una veu càlida i unes cançons amb una lírica arran de terra, que ha publicat dos discos i ha rebut diversos premis pels seus treballs, entre ells el Ovidi Montllor i el Martí i Pol, aquest últim promogut per Lluís Llach. Seva és també la cançó que inclou la banda sonora del film de Marc Recha "Dies d'agost".

La festivitat del 9 d'octubre i el Ciclopasseig, una de les activitats més populars del municipi  seran 8 els quilòmetres que s'han preparat de recorregut pel municipi. A més està jornada estarà dedicada a una causa molt solidaría, els veïns i veïnes que participen podran col·laborar amb la causa Ajuda a Alejandro, un dels  veïns de l'Eliana que necessita ajuda.

El Ciclopassig comença a les 12 del matí  del mateix 9 d'octubre, des de la Plaça d'Europa, encara que els dorsals començaran a repartir-se a partir de les 10 del matí. A l'hora del sorteig posterior a la carrera, es rifarán bicicletes, motxilles, joguets i altres regals per als assistents.

En la festa del 9 d’octubre d’enguany s’ha reservat també un espai especial per a la reivindicació de l’ús del valencià en la nostra vida quotidiana i el dret a aprendre en la nostra llengua, per a la qual cosa està previst que al voltant de les 19:00h. de la vesprada la flama del “Correllengües” -la qual haurà visitat prèviament els centres educatius del poble- faça la seua entrada a la plaça, acompanyada de tabal i dolçaina, on es llegirà un manifest de recolçament i defensa de la llengua que duu per títol “l’Eliana pel valencià, hui més que mai”.

Aquesta es la proposta completa:

 L’Eliana celebrarà el 9 d’octubre amb una variada proposta d’activitats que arranquen el proper divendres dia 5

Concerts diversos, el XXV Ciclopasseig Vila de l’Eliana i la ja tradicional “Fireta del 9 d’octubre” amb tallers, exhibicions de tradicions, música, jocs, llibres en valencià, animació... conformaran la variada proposta d’activitats que, un any més, celebrarà col·lectivament el 9 d’octubre al nostre poble.

Commemorar  la fita històrica fonamental per als valencians, que significa l’entrada del Rei Jaume I en terres valencianes i les seues conseqüències, adquireix per a l’Eliana, un caràcter propi i d’actualitat el qual va més enllà d’allò purament simbòlic i testimonial i que es manifesta a través d’un ampli ventall d’activitats.

Per damunt de tot, l’objectiu d’aquesta celebració persegueix en l’Eliana, fomentar i difondre les tradicions culturals, artesanes, musicals i lingüístiques valencianes, en general i de l’Eliana en particular, a través, això si, del joc, de la música, de l’artesania... presentades, a més a més, de la mà dels nostres propis veïns i veïnes i els seus col·lectius o de persones i grups estretament vinculats a l’Eliana.

La celebració està organitzada per l’Ajuntament de l’Eliana –des de les seues regidories de Festes, Esports, Cultura, Educació i Infància i Juventut- i comptarà a més, amb la participació imprescindible de diferents col·lectius locals els quals han volgut sumar-se a esta festa del Poble Valencià tan singular a l’Eliana.

Les activitats s’iniciaran el pròxim divendres, dia 5 d’octubre a les 20:00h. amb un concert col·lectiu, amb música ska, swing, reggae, blues... de les formacions El Globo de Elio, Rapsodes, Sva-Ters i Skazofrenia, grup el qual presentarà el seu nou disc en el Cinema d’Estiu.

Les propostes es perllongaran fins a la vesprada-nit del dilluns 8 d’octubre, vespra de la festa, amb el concert de la cantautora en valencià, Clara Andrés, el qual tindrà lloc a la Plaça de l’Ajuntament a partir també de les 20:00h.

El matí del 9 d’octubre començarà, de la millor i única manera possible per als elianers i elianeres des de fa 25 anys: amb el Ciclopasseig Vila de l’Eliana, el qual eixirà de manera multitudinària de la plaça d’Europa a les 12:00h per recórrer els carrers del nostre poble.

I, per la vesprada, a partir de les 18:00h., la Fireta del 9, enguany amb una nova ubicació: la plaça de l’Ajuntament i que inclourà des d’exhibicions i tallers de tradicions valencianes de diferents col·lectius de l’Eliana, com ara la colombicultura, amb l’Associació de Coloms Esportius; la pirotècnia i la piromàquia amb la penya el Coet; la pilota valenciana, de la mà de monitor i alumnes de l’Escola Esportiva de Pilota valenciana; la ceràmica i la terrisseria amb el ceramista Pepe del Campo, professor dels tallers d’estes disciplines artístiques de la nostra Escola de Persones Adultes, junt als seus alumnes... a més dels tallerets manuals per als més menuts amb temes i personatges del 9 d’octubre a càrrec del grup la Titella de la Pobla i d’instruments musicals valencians, cosa que anirà a càrrec dels membres elianers del grup musical Siles i dels Black and white keys.

L’animació de la Fireta serà “d’alt nivell” i correrà per compte del grup de joves voluntaris de l’Eliana, The Mudeitors, els quals amb les seues “xanques” s’han fet ja imprescindibles als principals esdeveniments festius del nostre poble.

Els jocs tradicionals valencians també seran responsabilitat de joves  voluntàries i voluntaris de l’Àrea de Juventut de l’Eliana els quals oferiran als xiquets i famílies l’oportunitat de jugar junts a jocs de sempre: la corda, el sambori, el mocador, conillets a amagar, moros i cristians, salta cabreta, barrabàs, els quatre cantons, curses de sacs…

Els llibres en valencià tindran també el seu espai reservat a la Fireta del 9 amb la participació de les llibreries Gisan i Montaner, les quals posaran a disposició dels visitants de totes les edats, dues grans casetes d’exposició i venda de llibres.

En la festa del 9 d’octubre d’enguany s’ha reservat també un espai especial per a la reivindicació de l’ús del valencià en la nostra vida quotidiana i el dret a aprendre en la nostra llengua, per a la qual cosa està previst que al voltant de les 19:00h. de la vesprada la flama del “Correllengües” -la qual haurà visitat prèviament els centres educatius del poble- faça la seua entrada a la plaça, acompanyada de tabal i dolçaina, on es llegirà un manifest de recolçament i defensa de la llengua que duu per títol “l’Eliana pel valencià, hui més que mai”.

La celebració d’enguany finalitzarà amb un tercer concert dirigit especialment als xiquets -i a les memòries dels grans també-: “Cantem, ballem, juguem…en valencià” una experiència musical amb cançons tradicionals valencianes acompanyades per piano, percusió i veu per a cantar, ballar i jugar en les que participaran directament xiquets i famílies i que estarà a càrrec de membres del grup musical Siles i de la formació de l’Eliana Black and white keys.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

1 comentari :

  1. Llegint açò torne a reafirmar-me que el nostre poble és una illa en la comarca. Enhorabona a l'equip de govern un bon pas cultural, en açò també. Com també està sent en propostes d'ocupació i ho és en serveis.

    ResponElimina

Mastodon NotaLegal