Cartell del concert ‘Hem perdut la por’. 22 de setembre al Parc del Molí (Godella) |
Han passat set mesos des que alguns alumnes de l’IES Lluis Vives decidiren eixir al carrer Xàtiva de València i tallar la circulació de vehicles. Aquell 13 de febrer no més de 30 joves, d’entre 15 i 18 anys, denunciaven amb aquesta acció les retallades i els impagaments de la Conselleria d’Educació que estaven sofrint els centres d’ensenyament.
A l‘endemà d’aquell dilluns l’alumnat va continuar amb les concentracions, i a l’altre també, fins que el 15 de febrer començaren les càrregues policials i les detencions. El primer en esser emmanillat va ser un alumne de 17 anys. Nestor Terron, membre de l’Assemblea d’Estudiants de l’IES Lluis Vives, estava allí: “Per apartar-nos del mig del carrer ens empentaren, ens agafaren dels cabells, ens doblegaren els braços, i en el meu cas vaig rebre una denuncia a casa per agressió contra l’autoritat. Un fet totalment fals, el que vaig fer va ser demanar el número de placa”.
Xavi Sarrià i Nèstor Terron, cantant d’Obrint Pas i membre de l’assemblea d’alumnes Lluis Vives, respectivament. Foto: Elena Cívico |
Les piulades informant de les càrregues policials en rigorós directe via Twitter, el vídeos de YouTube, on es pogueren veure les carreres del jovent, les identificacions, les detencions i les fotos dels ferits emplenaren, en pocs dies, els murs de milers de perfils arreu del món. Les xarxes socials bullien i l’etiqueta #primaveravalenciana es consolidava com a títol d’aquest capítol de la història recent de la ciutat.
Aquests esdeveniments “actuaren de catalitzador”, recorda el cantant d’Obrint Pas, Xavi Sarrià. “Ells i elles alçaren la bandera de la dignitat. I nosaltres responguérem, com molta gent, participant en les mobilitzacions, com hem fet sempre, per tal de donar suport als alumnes del Lluis Vives i a la ciutadania en general. Però també per expressar el nostre rebuig davant dels atacs i la repressió tan bèstia que visquérem”.
Desenes de persones foren identificades, denunciades i detingudes entre el 13 i el 20 de febrer. Els dies 17 i 20 foren especialment durs per la quantitat de ferits i les multes imposades durant les concentracions front a la comissaria de Sapadors i en els carrers limítrofs al Lluís Vives.
Durant els últims mesos han arribat 300 multes amb sancions econòmiques d’entre 600 i 3.000 euros per desordre públic, concentració il·legal o agressió contra l’autoritat. “Pretenen ofegar econòmicament a la gent per a que no protesten”, assevera Nèstor, pel que han decidit “no pagar i arribar fins la instància judicial que faça falta”. Però necessiten diners per cobrir els costos processals, per això s’han llençat a organitzar el concert baix el lema ‘Hem perdut la por’.
Demà, al Parc del Molí de Godella, tindran lloc els concerts impulsats per l’Assemblea de l’IES Lluís Vives i diversos col·lectius. Obrint Pas, Aspencat, Los Chikos del Maiz, Arrap i Biano pujaran a l’escenari a partir de les 20.00 hores i ho faran “sense cobrar cap honorari”, apunta l’estudiant del IES Lluis Vives, qui no para d’agrair el recolzament dels músics, col·lectius i proveïdors.
Per a Xavi durant aquells dies de febrer “es va posar sobre la taula una València invisible”. Una ciutat de col·lectius i moviments socials, delluita de carrer que xoca amb la imatge de corrupció, fastuositat i grans esdeveniments que s’ha projectat de València arreu del món.
“Els músics ens sentim partíceps. Ells demostraren la seua força i nosaltres també ho volem fer. La nostra millor arma és la solidaritat. Si ens toquen a un, ens toquen a tots. Som molta gent, i hem perdut la por”.
Cap comentari :