Tots els grups de l'Eliana fan un manifest per la defensa de la Festa Major Mediterrània, cultura, pirotècnia i música i la repulsa del gamberrisme Tots els grups de l'Eliana fan un manifest per la defensa de la Festa Major Mediterrània, cultura, pirotècnia i música i la repulsa del gamberrisme
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Tots els grups de l'Eliana fan un manifest per la defensa de la Festa Major Mediterrània, cultura, pirotècnia i música i la repulsa del gamberrisme

Un manifest que va ser presentat en el Ple del passat 30 de juliol i que va ser aprovat i recolzat per tots els grups del Ple.

En el manifest es fa una aposta per l'esforç dels municipis per a mantenir la tradició de festes, amb tot el seu contingut cultural, festiu, participatiu i de presència en el carrer.

actuació dels Dimonis de l'Avern a l'Eliana
Un esforç que, segons va explicar en el Ple, proposa combinar la imprescindible presència pressupostària municipal i la col·laboració de la participació ciutadana

Segons el manifest, que estan recolzant ja tots els grups organitzats del municipi, des d'Associacions fins a col·lectius i grups esportius, també es fa un record perquè la festa tradicional mediterrania, amb el foc i la cultural com a protagonistes no desaparega pels temps d'austeritat que vivim. L'Eliana aposta per defensar un mínim de SET dies en les Festes Majors.


Manifest “L’ELIANA, PER LA FESTA MAJOR”

“La festa és vital i és una realitat en la nostra societat, tota població valenciana, tant gran com a xicoteta, té la seua festa major, en commemoració dels seus patrons o patrones del municipi. La festa major és l'expressió més àmplia de participació que es realitza en les activitats durant any en un municipi.

Les nostres festes han estat i estan arrelades a les festivitats religioses dels patrons del municipi, durant finals del segle XVI l'ordre dels carmelites va fundar l'hereteu d’Eliana i des de llavors el seu patronatge de la Verge del Carme, posteriorment junt al Crist del Consol.

L'evolució durant els anys de la festa s'ha anat integrant altres factors com els actes de caràcter cultural i les de caràcter popular convivint amb la religiosa i la tradicional que fan que les persones de tota condició social, religiosa o ètnica, siguin home o dona, i de qualsevol edat siguin benvingudes a participar. El factor clau és socialitzar, la festa es fa al carrer i obertament per a qualsevol ciutadà i ciutadana que vulgui participar i gaudir d'elles, en concòrdia i harmonia.

D'altra banda el foc ha estat i està des de sempre un dels elements més indispensable de la festa i ha anat prenent un protagonisme creixent. Tradicions centenàries embolicades en el foc i en la piromàquia s'han consolidat en el nostre municipi com és el cas de la Cordà i la Passejada de Coets o la Despertà, i la recuperació d'altres tradicions com la de el Correfocs, assegurant la seva continuïtat acatant les noves lleis i normatives que legislen aquest tipus d'espectacles pirotècnics i l'aval de les associacions que vetllen per aquest tipus de festivitats , que a més han servit d'element per cohesionar una societat cada vegada més arrelada a les seves tradicions pirotècniques. Com també altres tradicions com la pilota valenciana, esport d'arrelat costum que es practicava als carrers del nostre municipi amb un caràcter especial a les festes, o les bandes de música. La música té una identitat marcada en la cultura valenciana, milers de persones giren entorn de la música en la nostra localitat: músics, professors, familiars, socis, aficionats… la gran tradició per la música és un fet cultural propi que ens enriqueix i fa que prosperi la nostra societat i les nostres festes.

Així mateix, veiem que és necessari separar tallantment entre els termes i definició de festa igual a desfasament, incivisme, salvatgisme, gamberrisme o vandalisme, i si realçar la festa com a integració, participació, tradició, socialització, cultura, coexistència i sobretot diversió. Donant així magnitud, qualitat, com a exponent a la identitat elianera i el respecte que les festes majors es mereixen. L’ incivisme no pot tacar un any dur de treball per a l’ajuntament, les clavaries i associacions vinculades a la festa, ni crear un malestar a la ciutadania, ni tampoc centenars d'anys de tradició. Per tant, la negativa d'elaborar esdeveniments o festejos que produeixen o inciten a l’ incivisme.

Manifestem que la festa per a nosaltres és un acte de llibertat i tolerància cap als altres a través del com ens esforcem per a tal de viure harmoniosament, ajudant en les necessitats i manifestant-nos pel civisme, la participació i la diversió.
Per tant les associacions culturals del nostre municipi estan cedides a contribuir i participar a la programació de les festes majors al costat de l'ajuntament i a les clavaries, encarregats de l'organització d'aquestes festes.

Són temps durs per a l'economia i la societat del nostre país, l'austeritat en la inversió de les festes és una realitat en tots els ajuntaments, procurant que duren aproximadament set dies, però amb el nostre gran esforç com a ajuntament seguirem estant al costat de la festa, on la seva essència és la participació i col·laboració de tots els seus ciutadans, alguna cosa que afortunadament no depèn de la inversió, i així poder organitzar unes festes amb un tacte integrador, de cohesió social, de participació de la ciutadania, de tots i per a tots, amb un caràcter cultural, arrelada a les seves tradicions musicals, pirotècniques i del foc.”
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal